Jag är en kvinna på 65 år. Har alltid haft bra blodtryck tills för några månader sedan. Jag fick häftig hjärtklappning och blev lite andfådd. Doktorn kollade blodtrycket som var 160/95. EKG var bra. Fick Seloken 50 milligram. Trycket gick ner till 125/90.
Det som oroar mig är att min mamma fick högt blodtryck vid 55 års ålder och efter åtta år dog hon i hjärntumör.
Den hade orsakat det höga trycket. Jag frågade min doktor om jag var i farozonen för detta men fick inget riktigt svar, bara att jag skulle fortsätta med Seloken.
Han sa bara att trycket ska variera, men varför ska jag då fortsätta med Seloken? Jag skulle vara mycket tacksam om HJ-doktorn kunde ge mig ett tydligare svar.
Den hjärntumör som din mamma hade och som orsakade ett högt blodtryck måste ha varit en mycket ovanlig form av så kallad hypofystumör som tillverkar ett hormon som orsakar högt blodtryck. Det är som sagt en mycket ovanlig sjukdom och det finns ingen ärftlig risk att du ska drabbas.
Däremot är högt blodtryck en av våra stora “folksjukdomar” som man oftast har utan besvär i många år innan det blir upptäckt vid en vanlig hälsokontroll eller att man söker för något annat och tar blodtrycket samtidigt.
Denna typ av blodtryck kan vara ärftligt betingad. I de flesta fallen hittar man ingen annan sjukdom som orsakar det höga blodtrycket, men det är alltid viktigt att utesluta eventuell bakomliggande sjukdom genom en noggrann läkarundersökning med blodprovtagning där bland annat kaliumnivån måste kontrolleras.
Ibland kan den som har högt blodtryck uppleva huvudvärk eller trötthet, men det är i och för sig vanliga besvär som inte alls behöver ha med blodtrycket att göra. Därför kan jag rekommendera alla vuxna att någon gång mäta blodtrycket för att minska risken att man går med ett obehandlat högt blodtryck. Det kan man enkelt göra hos en distriktssköterska eller på sin vårdcentral.
Högt blodtryck försvårar hjärtats arbete och gör i längden att kärlväggarna i hela kroppen blir hårdare och mindre elastiska. Det ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursvikt och försämrad blodcirkulation i benen, så kallad fönstertittarsjuka.
Blodtrycket anges alltid med två tal där det första är det så kallade övre (systoliska) trycket och det andra är det lägre (diastoliska) trycket, till exempel 120/80. Det systoliska trycket är då hjärtmuskeln pumpar ut blodet och det diastoliska då hjärtmuskeln vilar.
Det är helt riktigt som din läkare säger att blodtrycket varierar ganska mycket under dygnet. Det är högre när du är fysiskt aktiv, stressad eller upprörd, och lägre när du slappnar av, vilar eller sover. Blodtrycket stiger även något med åldern eftersom blodkärlen naturligt sett blir lite stelare med åldern.
För att avgöra hur man ska mäta blodtrycket och vilken nivå som uppfattas som en ökad risk för sjukdom har man gjort undersökningar på stora folkgrupper. Man har sett att ett blodtryck som är högre än 140/90 i vila innebär en klart ökad risk för sjukdom. Om man röker, har diabetes eller är överviktig ökar risken ytterligare och då ska man sträva efter att inte ha ett högre blodtryck än 130/80.
Det kan också vara så att ett blodtryck som man mäter på sin vårdcentral är lite för högt eftersom man som patient kan uppleva situationen som stressande eller obehaglig. Då är det bättre att mäta blodtrycket hemma med en speciell mätare under 24 timmar. Då får man ett ännu säkrare underlag att avgöra om man säkert har högt blodtryck.
Medicinen Seloken du har fått är bra då man har kombination av hög puls och högt blodtryck. Annars finns det flera olika typer av blodtrycksmedicin att välja på beroende på om man samtidigt har andra sjukdomar.
Tänk också på att man oftast kan påverka blodtrycket genom regelbunden motion, att gå ner i vikt, salta mindre på maten, dricka mindre alkohol och sluta röka. Det kan faktiskt göra att man slipper medicin.