Vilken behandlare kan jag lita på?

Jag har tänkt söka hjälpa efter att ha mått dåligt efter en skilsmässa för några år sedan. Men vart ska jag vända mig? Det finns...

Jag har tänkt söka hjälpa efter att ha mått dåligt efter en skilsmässa för några år sedan. Men vart ska jag vända mig? Det finns så många olika sorters behandlare, så jag vet inte hur jag ska hitta rätt. När jag sökt på nätet har jag bland annat hittat psykolog, psykiater, samtalsterapeut, coach och diplomerad terapeut. Hur gör man när man väljer och vad ska man tänka på?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Det är inte så enkelt att hitta rätt bland alla varianter av behandlare som finns idag, men jag ska försöka reda ut begreppen och hoppas det kan hjälpa dig rätt.

 

Till att börja med finns det personer som är legitimerade för att utföra hälso- och sjukvårdande yrke. Det kan till exempel vara läkare, psykologer, sjuksköterskor, tandläkare och sjukgymnaster. Utbildningen i yrket ges vid universitet och högskolor och legitimationen utfärdas av socialstyrelsen och innebär att man arbetar under socialstyrelsens tillsyn. Missköter man sitt jobb kan man bli granskad och bli av med sin legitimation och därmed sin rätt att utöva yrket. Som patient är det en säkerhet att det finns en myndighet som granskar personen.

 

Alla som har legitimation eller arbetar i en hälso- och sjukvårdsorganisation är också skyldiga att följa olika lagar som anger vad man som behandlare är skyldig att göra för att garantera en god vård och patientens säkerhet. Det finns till exempel lagar som anger att man är skyldig att journalföra sitt arbete, att man måste ha en patientförsäkring och att man har tystnadsplikt. Det här är oerhört viktigt då personer som saknar legitimation och arbetar utanför hälso- och sjukvården faktiskt inte omfattas av dessa lagar och därmed till exempel inte har tystnadsplikt. Det betyder att de kan sprida det patienter säger till dem utan att de gör sig skyldiga till ett lagbrott.

 

Många undrar över skillnaden mellan psykiater, psykolog och psykoterapeut. Psykiater är en läkare som har specialiserat sig i psykiatri. Det kan jämföras med en gynekolog, vilket är en läkare som specialiserat sig i gynekologi eller en ortoped som specialiserat sig i ortopedi.

 

Psykologer har fem års universitetsutbildning i psykologi. Efter utbildningen arbetar man ett år och därefter kan man ansöka om legitimation från socialstyrelsen och blir då leg psykolog.

 

Psykoterapeut blir den som har en utbildning i psykoterapi. Den utbildningen ges i två steg. Det första steget, grundläggande psykoterapiutbildning, ingår i psykologutbildningen men även andra yrkesgrupper som arbetar med människovårdande yrke (till exempel läkare, socionomer, sjuksköterskor) kan gå utbildningen som är tre till fyra terminer på deltid. Det andra steget är en treårig påbyggnadsutbildning på deltid som ges vid universitet och kräver att man bland annat har gått den grundläggande utbildningen. Efter avslutad påbyggnadsutbildning blir man legitimerad psykoterapeut.

 

Utöver de här långa utbildningarna finns idag många kortare kurser. En del ger en orienterande kunskap i en viss psykoterapiform, andra en lite mer fördjupad kunskap. Efter att ha gått sådana utbildningar blir man inte legitimerad. Däremot används ibland titlar som certifiering, diplomering och auktorisering. Om man vill veta exakt vad de titlarna innebär måste man gå till respektive utfärdare då de själva bestämmer vad det ska stå för. Det är alltså inte titlar som har någon egentlig innebörd eller som någon myndighet står bakom. De medför heller inga plikter gentemot patienter eller krav på att följa vissa lagar.

 

För att du ska känna dig trygg med att den behandlare du söker hjälp hos har en utbildning som är adekvat på området och är skyldig att följa gällande lagar som bland annat är till för ditt skydd, bör du vända dig till en person som har legitimation för att utföra sitt yrke eller som arbetar inom hälso- och sjukvården. Sedan måste du naturligtvis också känna att du trivs med, tycker om och har förtroende för personen i fråga och att han/hon arbetar med en metod som visat sig vara effektiv för det problem som du söker hjälp för.

Scroll to Top