Kan du säga vad mina besvär orsakas av som jag har haft sedan 2005? Besvären sitter i nedre delen av magen på vänster sida då jag ligger och högst upp på låren då jag sitter, till exempel i soffa, bil, buss eller stol.
Var hos sjukgymnast, på röntgen och beskedet jag fick var ljumskbråck. Operation gjordes 2007 men besvären finns fortfarande kvar. Jag har fått nervblockad, gjort magnetröntgen och fått cortisonsprutor i nedre delen av magen – ingen skillnad.
Jag har prövat olika tabletter som Palexia, Tramadol, Tryptizol och Lyrica som inte har hjälpt. Har provat en vecka med nervstimulering – ingen skillnad. Detta påverkar humöret, att efter alla dessa år ingen har kunnat hjälpa mig att hitta orsaken till allt lidande.
Det är mycket jag får försaka när jag nu är pensionär och har gott om tid att göra resor, gå på bio och olika pensionärsträffar när jag inte kan sitta så länge. När jag ska sova har jag svårt at hitta ett bra läge för att komma till ro. Skulle jag kunna stå och sova skulle jag göra det.
Det är inte lätt att ge dig något säkert svar, men du har, vad jag förstår, blivit grundligt utredd. Det framgår inte av din fråga, men har din vänstra höftled undersökts med röntgen? Förslitningar av höftleden kan ibland leda till smärtor i ljumsken.
Eftersom man både prövat att ge dig nervblockad samt olika tabletter som alla påverkar nervernas funktion så har din läkare misstänkt att det är fråga om så kallad neuralgi, det vill säga smärta som alstras i nervbanorna. Sådan smärta brukar beskrivas som huggande, stickande eller brännande och man brukar kunna lokalisera den väl.
Om man har haft smärta längre tid, även om man åtgärdar grundproblemet till exempel ett ljumskbråck, finns risk för att man kan drabbas av kronisk smärta. Eftersom du haft smärtan i över sju år så finns nog fog för att kalla din smärta kronisk och då lämpar sig sällan metoder som man behandlar akut smärta med.
Du beskriver att du begränsas i dina sociala aktiviteter och risken finns att man då även mår mentalt dåligt vilket förstärker smärtupplevelsen. Även sömnbrist gör att smärtkänsligheten ökar. Bäst resultat vid långvarig smärta får man genom så kallad smärtrehabilitering. Då arbetar man med flera olika metoder för att lindra smärtan. Då arbetar läkare, sjukgymnast, psykolog och ibland arbetsterapeut tillsammans för att stärka de svaga sidorna och försöka påverka smärtupplevelsen.
I detta ingår att stärka fysisk aktivitet som både stärker kroppen och oftast leder till viktnedgång och mindre belastning på kroppen och därmed minskad smärtupplevelse. Man lär sig att hantera sitt smärtbeteende, det vill säga att våga utsätta sig får sådant som gör ont och förändra tankar om smärtan som uppkommer.
Man lär sig att öka “medveten närvaro”, så att man kan acceptera ett liv även med smärta. Man ger ökad kunskap om vad smärta är och hur man kan påverka den. Man brukar också lära ut en särskild avslappningsteknik som är en erkänt bra metod att påverka kronisk smärta.
Mitt råd till dig är att be din läkare om en remiss till en sådan smärtmottagning samt, om det inte är gjort, få din vänstra höftled röntgad.