Varför är jag så svullen om magen?

Jag är en tjej på 43 år som de senaste åren har fått så svullen mage under dagen. På morgnarna är den ganska platt och...

Jag är en tjej på 43 år som de senaste åren har fått så svullen mage under dagen. På morgnarna är den ganska platt och helt okej (jag har till och med midja), men under dagen sväller den och jag ser nästan ut att vara gravid. Midjan försvinner och magen blir stor.

 

Har för övrigt inte ont i magen eller något annat problem mer än att jag har ganska mycket gaser. Avföringen är varken hård eller lös, jag har ingen halsbränna utan det är egentligen endast denna svullnad som jag störs av.

 

Ska jag prova att sluta med fibrer under en period? Äter ganska mycket frukt och fiberhavregrynsgröt varje lunch.

 

Jag trodde att fibrer var bra men det kanske det inte alltid är, eller?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Normalt är det bra med mycket fibrer. Det verkar dock som om du har känslig mage och för mycket fibrer kan ge just de problem som du beskriver med svullnad, gaser, eventuellt även kramper och diarré. Det är förstås helt ofarligt men obehagligt.

 

Många misstolkar nog magens signaler och äter ännu mer fibrer i hopp om att magen ska må bättre. Det beror på att fibrer inte bryts ner i tunntarmen utan kommer ut i tjocktarmen där de jäser och bildar gaser.

 

Detsamma händer när vi äter fort och tuggar för lite, vilket gör att magen protesterar högljutt för att den får jobba med obearbetad mat. Det gäller speciellt när det gäller fiberrik mat. Det kan bli stora förbättringar bara genom att äta långsamt och tugga noggrant.

 

Vi behöver alla fibrer som gör att tarminnehållet blir mjukare och lättare kan passera genom att det binder vatten. Därför är det viktigt att också dricka mycket vatten så fibrerna fyller sin funktion. Om besvären fortsätter, trots mindre fibrer och bättre tuggning, är enda sättet att hantera denna situation att helt sluta med fiberkost, till exempel fullkornsbröd, müsli, men även kål, lök, ärtor, bönor som ger gasfylld tarm. Sedan kan man lägga till fiberkost i små portioner för att se hur mycket man tål och det kan också skilja mellan olika typer av fibrer.

 

Många blir som sagt bättre genom att äta saktare och tugga mycket noggrant. Man behöver dock inte ta till onyttig mat för att få magen lugnare. Exempel på bra mat som innehåller mindre fibrer är skalad frukt, vissa grönsaker som tomater, gurka och sallad, kokta rotfrukter samt ris och pasta. Man ska dock undvika fullkornspasta och råris och även komma ihåg att lightdrycker, en del godis (som tuggummi utan vanligt socker) innehåller ämnen som tarmen inte kan bryta ner och då bildas det gas som också ger liknande besvär som om man äter för mycket fibrer. Animalisk mat, som kött, fisk, mjölkprodukter och ägg, innehåller inga fibrer.

 

Olika personer tål olika saker. För en del är även vanligt socker i till exempel bakverk och godis något som ger mycket gaser. För andra kan det vara jäst i bröd. Misstänker man något som ger mycket gasbildning kan man ju låta bli det ett par veckor och se om det blir bättre.

 

Om man utan att ha ändrat kosten får svullen mage eller ändrade avföringsvanor är det viktigt att söka läkare för en bedömning, så att problemet inte beror på något sjukdomstillstånd.

Scroll to Top