Borde man inte operera mitt hjärta?

Jag skriver för att få veta om jag har fått “rätt behandling”. På företaget där jag jobbar får man göra hälsokoll då man är 40...

Jag skriver för att få veta om jag har fått “rätt behandling”. På företaget där jag jobbar får man göra hälsokoll då man är 40 och när jag gjorde det hörde läkaren ett ljud på mitt hjärta. Hon frågade om jag hade några besvär men jag har inte känt något. Motionerar två gånger per vecka på gymmet och går ut med hunden varje dag. Jag blev skickad till röntgen och fick gjort ett ultraljud.

 

Jag fick då diagnosen lätt aortainsufficiens. Jag har läst mycket på nätet och är orolig eftersom min läkare säger att jag inte behöver opereras. Jag har läst att om man inte opererar kan man få hjärtsvikt och oregelbundna hjärtslag. Väntar nu på remiss till hjärtläkaren. Hoppas att du kan lugna mig.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Att drabbas av en läckande hjärtklaff är vanligare ju äldre vi blir, men är inte så vanligt i 40 års ålder som jag antar att du är. I hjärtat finns det fyra klaffar och det är klaffen som finns mellan hjärtat och stora kroppspulsådern som ger ifrån sig missljud på grund av läckage, vilket hörs när läkaren lyssnar i stetoskop.

 

Om läckaget är kraftigt innebär det att en del blod som ska pumpas ut i stora kroppspulsådern istället åker tillbaka till hjärtkammaren och då får hjärtat arbeta onödigt mycket för att pumpa ut lika mycket blod som behövs i kroppen. Det kan leda till ökad risk för hjärtsvikt med andfåddhet, trötthet och att man samlar på sig vätska, till exempel kring anklarna. Du har ju inga av dessa besvär, vilket talar för att läckaget i din klaff är litet.

 

Oftast kan läkaren höra läckaget i form av ett blåsljud eller missljud över hjärtklaffen som läcker. Diagnosen säkerställs med hjälp av ultraljudsundersökning av hjärtat. Då kan man se hur den läckande klaffen beter sig och man brukar då också mäta hur kraftigt läckaget är med ett så kallat dopplerinstrument. I lindriga fall, då läckaget inte är så stort och inte ger besvär, är rekommendationen oftast att avvakta operation och kontrollera hjärtat regelbundet med ultraljud årligen. Vid lätta till måttliga symptom kan man ge hjärtmediciner som stärker hjärtat och minskar belastningen på kroppen.

 

Det är alltså svårighetsgraden på läckaget i hjärtklaffen och ditt allmänna hälsotillstånd som avgör om en operation rekommenderas. Du har nu fått en remiss till en hjärtläkare som kommer att göra denna bedömning. Tänk också på att alltid berätta för din tandläkare att du har ett klaffel, eftersom du i samband med tandläkarbehandling ska ha förebyggande antibiotikabehandling, så att inte farliga munhålebakterier via blodet kan fastna i hjärtklaffen och åstadkomma större skada.

 

Fortsätt att motionera regelbundet och gå ut med hunden. Fortsätt också att känna dig frisk eftersom du inte har några besvär. Acceptera dock att du har ett litet läckage i hjärtat, lyssna på hjärtläkaren och låt de kontrollera dig regelbundet för att följa och i tid åtgärda om det skulle vara något som blir sämre.

Scroll to Top