Är kombinationen Waran och jordgubbar farlig?

Våren och sommaren är på väg och snart har vi svenska rabarber och jordgubbar. Det ska bli gott. Sedan en tid tillbaka tar jag det...

Våren och sommaren är på väg och snart har vi svenska rabarber och jordgubbar. Det ska bli gott. Sedan en tid tillbaka tar jag det blodförtunnande läkemedlet Waran och ska göra det tills vidare. En väninna påstod att jag absolut inte ska äta rabarber och jordgubbar när jag tar Waran. Stämmer det verkligen?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Nej, det stämmer inte att du ska undvika dessa helt och hållet, men det är bra om du har lite kontroll på hur mycket du äter. Både jordgubbar och rabarber innehåller K-vitamin, som direkt motverkar effekten av Waran. För att göra det enkelt och säkert att ställa in och behålla en bra Waran-dos bör du därför äta lika mycket jordgubbar och/eller rabarber varje dag, så att effekten på blodets levringsförmåga blir lika från dag till dag. Om ditt intag av rabarber och jordgubbar varierar stort från dag till dag blir det svårt att ställa in en bra dosering av Waran för dig.

 

Därför föreslår jag att du pratar med din läkare och personalen på Waran-mottagningen innan du börjar äta dessa läckerheter, så att ni tillsammans kan lägga upp en strategi för hur ni ska gå tillväga. Det kan behövas lite tätare besök i början för att justera dosen samt på hösten när du slutar med rabarber och jordgubbar.

Scroll to Top