Jag är snart pensionär och har arbetat på ett äldreboende i många år. Det blir mycket spring och tunga lyft. Mitt problem är att tårna en och en, förutom stortårna, först kryper neråt och inåt och sedan trycker upp mot skon.
Jag har prövat att köpa skoinlägg som jag använder varje dag men tårna fortsätter att bli böjda och jag har väldigt ont särskilt när jag stått länge.
Är det kanske reumatism? Min mor hade reumatism och jag är väldigt orolig för att jag också kan ha fått det. Jag blir också ledsen för jag tycker så mycket om att vara ute och gå och vi har en hund som behöver mycket motion.
Jag tror, utifrån det du berättar, att du har fått så kallade hammartår. Då böjer sig nämligen småtårna nedåt i den första leden mellan själva foten och tån för att sedan i mellanlederna krökas uppåt. Då blir följden att man får förhårdnader där exempelvis skor trycker på utstickande delar. Att det blir hammartår beror i första hand på att det främre fotvalvet är nedsjunket, så kallat plattfot. Det blir då en obalans mellan fotens olika muskler vilket leder till att ledband och senor drar ihop sig och då böjs tårna.
Det finns andra orsaker till att man får hammartår. En mycket vanlig anledning är trånga skor där tårna helt enkelt inte får tillräcklig plats. De små musklerna i tårna får då inte möjlighet att räta ut tårna utan de böjs.
Högklackade eller smala skor, särskilt i kombination med plattfot eller en bred framfot, kan medföra detta och det är nog förklaringen till att det är fyra gånger mer kvinnor än män som drabbas. Risken att få hammartår ökar med åldern och störst är risken mellan 50 och 70 år.
Andra orsaker är om man lider av en reumatisk sjukdom i foten eller har en neurologisk sjukdom som påverkar fotens normala funktion. Eftersom din mor hade reumatism så tycker jag att du ska söka på din vårdcentral för att få detta uteslutet. Det görs med hjälp av röntgen av fötterna samt blodprov.
För att förebygga hammartår, men också för att klara av att stå och gå när man väl drabbats, är det viktigt att använda mjuka och rymliga skor, gärna med sula som ger ökat stöd för hålfoten och framfoten. Du kan rådfråga om detta vid köp hos en välsorterad skohandlare. Om man har diabetes är risken särskilt stor att få svårläkta trycksår och därför måste diabetiker vara särskilt observanta och med lämpliga skor hindra tryck mot hammartår.
Hos yngre och i svåra fall kan man operera för att minska besvären. Det finns också möjlighet att via vårdcentralen få remiss till en ortopedtekniker som kan prova ut och tillverka specialanpassade skor.