Hur kan man konstatera demens?

Jag har hört att det finns ett blodprov som man kan ta om man tror man har demens. Vart kan man vända sig för att...

Jag har hört att det finns ett blodprov som man kan ta om man tror man har demens. Vart kan man vända sig för att få gjort ett sådant prov? Jag är orolig för min man för hans minne har blivit sämre bara sedan förra sommaren. Ibland minns han inte barnbarnens namn eller sitt personnummer. Det är inte alls likt honom. Han har arbetat som ekonomichef och har alltid haft full kontroll.

 

Min man säger ibland att han tror han håller på att få demens men skrattar sedan bort det. Jag är både orolig och skäms så och det gör att vi inte umgås på samma sätt med våra vänner längre.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår din oro för din make och den ska tas på allvar. Det är dock viktigt att inte förväxla normal glömska med demens. Åldersbetingad glömska handlar om svårigheter att minnas detaljer i en händelse. Glömska vid demens innebär att händelsen inte alls kan memoreras. Närminnet är ofta mycket nedsatt. Det som händer eller sägs nära i tid är det som faller bort först.

När den demenssjuke ständigt upprepar samma fråga, så är det för att han eller hon tror att det är första gången som frågan ställs. Demens är en så vanlig sjukdom att den brukar kallas “folksjukdom” och det är, som du beskriver, något som påverkar både den som drabbas och också omgivningen i allra högsta grad.

Det finns tyvärr inget blodprov som enkelt kan avgöra om man har demens. Det är möjligt att det i framtiden kan komma sådana enklare prov, men fortfarande är det så att demens måste fastställas genom flera olika testningar. De första testerna gör man på sin vårdcentral. Då får man göra ett enklare minnestest samt ta blodprover för att utesluta att man har brist på viktiga ämnen, till exempel vitamin B12 eller ämnesomsättningshormon. Skulle det finnas en sådan brist kan faktiskt minnet bli återställt om man får mediciner som hjälper mot bristen. Man brukar också få en remiss för röntgenundersökning av hjärnan.

Om man vid dessa första tester kommer fram till att det kan vara fråga om demens skrivs en remiss till en särskilt mottagning på sjukhuset, där man både gör olika former av psykologiska tester och även blodflödesmätning i hjärnan. Numera brukar man även ta ett ryggmärgsprov och mäta ett särskilt äggviteämne som heter Tau. Om man har en för hög nivå av det ämnet är det mer än 90 procents säkert att det är fråga om Alzheimers sjukdom. Det finns också andra typer av demenssjukdom som kan bero på att man har åderförkalkning i hjärnans blodkärl eller har sjukdom i särskilda områden i hjärnan.

 

Det finns några olika typer av bromsmedicin som alla påverkar nervsignalerna i hjärnan. De brukar ha en viss uppbromsande effekt under en tid så att den drabbade kan behålla viktiga funktioner så att man exempelvis kan klara sig i hemmiljö. På sikt brukar dock effekten av dessa mediciner minska. Förutom bromsmediciner är det också viktigt att ge medicin mot eventuella höga blodfetter och högt blodtryck, eftersom båda dessa tillstånd kan öka risken för att demenstillståndet försämras.

 

Det är mycket viktigt med intellektuell stimulans genom att träna hjärnan med både praktiska saker och att räkna, läsa och lösa korsord. Det har visat sig att hjärnträning har en uppbromsande effekt på sjukdomen.

 

Börja alltså med att boka en tid hos er vårdcentralsläkare.

Scroll to Top