Är det farligt för diabetiker att fasta?

Jag undrar om det kan vara bra att fasta när jag har åldersdiabetes och högt blodtryck? Jag har hört att det är bra att fasta...

Jag undrar om det kan vara bra att fasta när jag har åldersdiabetes och högt blodtryck? Jag har hört att det är bra att fasta och rena kroppen från slagg och därför brukar jag fasta två gånger om året. Kroppen blir lycklig och blodsockret är för det mesta bra liksom blodtrycket.

 

Men en god vän har hört av sin läkare, att det kan vara farligt att fasta om man inte är fullt frisk, så till exempel njurarna kan ta skada. Vad jag vet har jag inga dåliga njurar nu men jag vet ju att diabetes också gör att njurarna mår dåligt på sikt.

 

Jag är 58 år, röker inte och dricker bara något glas vin i veckan. Går på gympa två gånger i veckan.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det går inte att ge något generellt råd för alla som har diabetes om det går bra att fasta eller inte. I vissa fall är det direkt olämpligt att fasta, beroende på vilken typ av diabetes personen lider av och vilken behandling som är nödvändig. Därför ska man alltid som diabetiker rådfråga sin diabetessjuksköterska eller läkare innan fastan inleds.

 

Du har typ 2 diabetes, det vill säga åldersdiabetes, och risken att få för lågt blodsocker är betydligt mindre om man inte tar insulin utan bara behandlas med särskild diabeteskost, eventuellt med tabletter. Det är troligt att man måste minska dosen av diabetestabletter under fastan och det ska göras i samråd med diabetessjuksköterska eller läkare. För den som behandlas med insulin är det däremot olämpligt att fasta.

 

Risken är alltför stor att blodsockret sjunker till låg nivå som är förenat med livsfara.

 

Eftersom du hört att fastan skulle kunna vara farlig för njurarna tänkte jag berätta att aktuell forskning säger att det tvärtom är bra för vår hälsa att minska energiintaget i perioder, förutsatt att man är frisk. Forskare har nämligen hittat ett tydligt samband mellan lågt kaloriintag och lång livslängd. Det påverkar hormoner i kroppen som minskar risken för sjukdom, till exempel åderförkalkning samt olika cancerformer som bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer. Det beror sannolikt på att kroppens celler börjar reparera sina skador istället för att dela sig. Det betyder att vi på så sätt “skyddas” från alltför snabbt åldrande.

 

En annan mycket viktig orsak till sjukdom och snabbare åldrande är rökning, så att helt sluta röka är en av de största investeringar man kan göra för sin hälsa.

 

Men hur påverkar fastan njurarna om man är diabetiker som inte tar insulin? Om man inte har någon nedsatt njurfunktion är det inte farligt att genomföra fasta. Om njurfunktionen är nedsatt ska man diskutera med sin läkare före beslut om fasta eftersom njurarna belastas mer än vanligt.

 

Man ska inte glömma bort att regelbunden motion har samma effekt som fastan när det gäller att påverka våra celler. Så sannolikt är kombinationen av minskat kaloriintag samt regelbunden motion lika bra eller ännu bättre än att ibland fasta.

Scroll to Top