Beror gaserna i magen på IBS?

Jag har haft gaser i magen i flera år och det är sämre på kvällarna efter jobbet. Ibland kniper det ordentligt trots att jag är...

Jag har haft gaser i magen i flera år och det är sämre på kvällarna efter jobbet. Ibland kniper det ordentligt trots att jag är försiktig med vad jag äter. Undviker fet mat och försöker äta frukt och grönt. Tog upp det när jag fick hälsokontroll på jobbet och läkaren sa att det troligen var IBS.

 

Jag har tittat på internet och min oroliga mage stämmer ganska bra in på det. Men jag är orolig för det står också att man ska göra undersökningar för att utesluta cancer.

 

Det ska tilläggas att jag också gått ner i vikt åtta kilo sedan förra året men jag tror det beror på att jag dragit ner på fettet i maten. Mår annars bra men just den oroliga magen är jättejobbig när jag ska gå bort till vänner eller gå på bio eller teater.

 

Ska jag söka läkare för utredning av magen? Om det är IBS – finns det något att göra åt det?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är ganska vanligt att man går och oroar sig för magcancer om magen beter sig oroligt och många gånger kan faktiskt magen lugna sig av bara vetskapen att det inte rör sig om någon farlig sjukdom.

 

Jag tycker absolut att du ska gå till din vårdcentral och berätta om dina besvär för läkaren och att du gått ner i vikt. Man kommer då att ta några enklare blodprover samt avföringsprover för att se om det finns några tecken på inflammation eller blodspår i avföringen. Vuxna kan också ha lindrigare variant av glutenöverkänslighet (celiaki) och det analyseras också lättast med ett blodprov. Dina besvär kan mycket väl stämma med IBS, men det får din utredning visa.

 

Du skriver inte hur gammal du är men är det så att dessa besvär kommer senare i livet, är det mindre sannolikt med IBS (se nedan) och då måste alltid en mag-tarmutredning göras noggrant.

 

Om dina besvär är oklara, om det finns blod eller slem i avföringen eller tecken på inflammation behöver man sannolikt även göra en koloskopi då man med fiberoptisk utrustning tittar upp i ändtarm och tjocktarm samt sista delen av tunntarmen. Eventuellt kan man också behöva göra en gastroskopi, då man med samma slags instrument tittar ner i magsäck och tolvfingertarm.

 

Vad är då IBS? Förkortningen står för irritable bowel syndrome, det vill säga irriterad tarm syndrom eller “orolig tarm”. Man räknar med att ungefär en av tio svenskar har detta besvär.

 

IBS är ett ofarligt tillstånd med diarré eller förstoppning, magknip, täta och hastiga toalettbesök och magen uppsvälld (därav kallas IBS ibland “ballongmage”). Det brukar förbättras då man tömmer tarmen. Har man dessa besvär minst tre dagar per månad under de senaste tre månaderna brukar man få diagnosen IBS.

 

Man vet inte säkert vad som orsakar IBS, men man vet att det finns ökad risk vid rökning, eftersom man då blir mera smärtkänslig och känner av magen mera. Kosten påverkar mycket. Det är därför viktigt att skriva upp precis allt man äter under två veckors tid då den egna uppfattningen om kostintaget inte alltid stämmer med verkligheten. För mycket frukt, godis eller läskedrycker kan ge diarré, då intaget av socker kan överskrida vad en frisk tarm kan tåla. Även alkohol kan ge diarré. Vissa matvaror ger mycket gaser.

 

Besvären kan upplevas så svåra att man blir alltför försiktig och därmed får för dåligt kostintag. Magen gör minst ont på kort sikt om man inte äter eller äter fiberfattig kost som inte behöver bearbetas. Det kan också göra att kosten blir felaktig, vilket på sikt förvärrar besvären och orsakar övervikt.

 

Det är jättebra att äta små portioner och ofta, helst 5-6 mål per dag och på regelbundna tider. Max tre frukter per dag. Undvik socker och även lightprodukter som innehåller sötningsmedel som man inte kan bryta ner, som xylitol eller sorbitol, vilka både kan finnas i godis, tuggummi och mat. Titta noggrant på innehållsförteckningen då du köper mat eller andra produkter. Dra ner på gasbildande födoämnen som lök, ärtor, kål och bönor. Regelbunden motion stimulerar normalt tarmarbete och forskning visar att de som motionerar regelbundet har mindre problem med IBS.

 

Jag råder alla att sluta röka och vara måttliga med alkohol, kaffe och te eftersom man vet att det försämrar IBS. Tänk också på att kolsyrade drycker bidrar till att öka gasbildningen i tarmen. Prova dig fram när det gäller mat. Ät i lugn och ro, tugga maten väl, undvik starka kryddor. Vid diarré ska man begränsa fibrerna, vid förstoppning tvärtom samt dricka mer. Och jätteviktigt: Gå på toaletten när det behövs. Och framför allt när det gäller mat: Njut av allt du faktiskt kan äta!

 

Om du har IBS och vill ha mer kostråd kan vårdcentralen remittera dig till en dietist.

 

Man kan, om råden ovan inte hjälper, behandla magsmärtor med kramplösande läkemedel (Papaverin) och i svårare fall läkemedel som också i högre doser används vid depression. Om förstoppning är huvudproblemet finns det särskilda fibrer att ge som förbättrar tarmens rörlighet och om man har diarrébesvär kan man använda samma stoppande medel (Looperamid) som vid turistdiarré. Ibland kan det hjälpa att ge särskilda läkemedel som binder galla. Både vid diarré och förstoppning i samband med IBS brukar man ha besvärlig gasbildning och högre doser av läkemedlet Dimetikon brukar minska gasbesvären.

Scroll to Top