Jag har precis fått veta att min mamma, som jag inte haft kontakt med på 20 år, har dött. Begravningsbyrån som ordnar mammas begravning meddelade mig det. Egentligen ville inte mamma att jag skulle veta något om att hon var död vilket känns konstigt och jobbigt även om vi inte haft den naturliga kontakten på så länge. Jag fick också reda på att det gjordes en obduktion av mamma. Det jag undrar är hur jag kan få kopia av resultatet. Det kanske har betydelse för mig och mina barn, till exempel om det finns någon ärftlig sjukdom.
Efter en obduktion skrivs ett protokoll som den ansvariga läkaren använder för att skriva ett dödorsaksintyg. Socialstyrelsen arkiverar dessa, men de får sedan 2001 inte själva lämna ut dödsorsaksintyg direkt till närstående. Det är bara hälso- och sjukvården och därmed din mammas läkare som kan bedöma om journaluppgifter får lämnas ut till dig som möjlig närstående.
Med närstående menas i första hand familjen och andra nära anhöriga, det vill säga make och maka, sammanboende, registrerad partner, barn, föräldrar, syskon, far- och morföräldrar, makes barn som inte är ens eget med flera. Även en mycket nära vän eller tidigare partner kan räknas som närstående. Lagen är också tydlig att om en nära släkting inte haft kontakt med den aktuella personen på mycket länge räknas denna inte automatiskt som närstående utan en individuell bedömning måste göras i varje enskilt fall.
Det som avgör om du får tillgång till resultatet av obduktionen och dödorsaken är alltså om din mammas ansvariga läkare fått några instruktioner av henne före sin död samt hur din relation till mamma varit och om det kan bedömas som närstående. Enklast är att du ber om ett telefonsamtal eller möte med läkaren för en diskussion som då kan göra en så kallad menprövning, det vill säga bedöma om det skulle kunna skada din mammas intresse att handlingarna ges till dig.