Jag har ofta halsfluss men halsprovet som tagits på vårdcentralen visar inte något. När jag sedan kommit tillbaka efter några dagar har det visat halsfluss. Hur säkert är egentligen testet?
Om du har tagit prov de första 1-2 dagarna vid en misstänkt halsfluss, finns det vanligen inte så stor bakteriemängd i halsmandlarna att snabbtestet i halsen påvisar några bakterier. Då kan provet bli falskt negativt. Det är en av anledningarna till att man bör vänta ett par dagar innan man söker läkare vid halsont med eller utan samtidig feber. Dessutom ska man inte ta testet utan att man har stark misstanke om att det kan röra sig om en halsfluss.
Exempel på sådana besvär är feber mer än 38,5, ömmande körtlar i käkvinklarna, beläggning på halsmandlarna. Vid halsfluss orsakat av bakterier brukar det inte heller finnas hosta samtidigt. Det är i så fall mera ett tecken på förkylningsvirus istället för halsflussbakterier. Handlar det om förkylningsvirus hjälper det inte med antibiotika, som används mot bakterier.
Därför rekommenderas patienten att ta ett nytt prov efter ett par dagar vid utebliven förbättring eller om symptom som talar för halsflussbakterier kvarstår eller tillkommer.
Om det finns mycket tydliga symptom på en halsfluss de första dagarna, men snabbtestet inte visar några bakterier, kan man också ta en helt vanlig odling från svalget som skickas till sjukhuslaboratorium där det i så fall går att odla fram bakterier även i liten mängd.
Det finns även ett motsatt problem i och med att framför allt barn kan vara bärare av streptokockbakterien utan att själva bli sjuka. Då blir också snabbtestet ibland positivt, det vill säga visar att bakterier finns fast de inte orsakar sjukdom. Dessa bakterier ska inte behandlas då det riskerar att orsaka motståndskraft mot antibiotika.
I lindriga fall av halsfluss, utan påverkan på allmäntillståndet, tycker jag det är bättre att låta kroppen läka infektionen utan hjälp av antibiotika och därmed minska risken för antibiotikaresistens, det vill säga att motståndskraften hos bakterierna ökar så antibiotikan inte blir effektiv senare.