Vad gör olivolja så hälsosamt?
Olivolja innehåller mycket fett men ska ändå vara bra mot till exempel dåligt kolesterol. Hur hänger det ihop? Varför är olivolja så hälsosamt?
Susanne
Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:
I Medelhavsområdet räknas olivträdet som en av de absolut nyttigaste växterna. Ibland kallas det till och med för livets träd. Det ger framför allt frukt, oliver, men även bladen kan användas, till exempel till te. De kan ha en antibakteriell effekt och även vara bra för blodtrycket och blodsockret. Trädet i sig ger skugga och behöver inte mycket vatten. Jag har själv två större olivträd och de är otroligt vackra.
Läs även: Maten som ger dig ett bättre minne: 7 tips
Olivolja är min favoritolja, men den ska vara i formen extra jungfruolja, det vill säga kallpressad. Det är då den innehåller som mest av alla olivoljans nyttigheter. En kallpressad olja ska pressas svalt, runt 27 grader.
Olivolja innehåller mycket av det välgörande enkelomättade fettet, som i kombination med A- och E-vitamin kan sänka den dåliga kolesterolhalten och öka det goda kolesterolet, vilket då kan minska risken för hjärt-kärlproblem.
Fördelningen av fettsyrorna från extra jungfruolja ser ut ungefär så här: 65–85 % enkelomättat, 10–19 % mättat fett och 9–15 % fleromättat fett. Dessa är bra för fettbalansen i kroppen och kan minska risken för inflammation. I studier har man även sett att detta kan förhindra sammanklumpning av blodplättar och förhindra att kärlen drar ihop sig.
Läs även: Alltid trött? Upptäck matvanorna som ger dig mer energi
Oljan, som är väldigt viktig i medelhavskosten, anses bra för att få ett långt liv. Den innehåller rikligt med omega-3 och omega-6 och är även rik på antioxidanter och polyfenoler, som kan minska risken för att den härsknar. Den går bra att steka i, men inte på för höga temperaturer. Jag använder den rikligt i nästan all slags mat.
Lotta
Skriv till Lotta
Lotta Friberg är hälsokostexpert och har arbetat som hälsorådgivare i 30 år. Hon svarar även på läsarfrågor i Hemmets Journal om kosttillskott och naturläkemedel.
Alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se
Skriv ”Fråga Lotta” i ämnesraden.
Du kan även skicka brev till: Fråga Lotta, Hemmets Journal, 205 07 Malmö
Alla frågor hanteras med sekretess.