Cajsa semestrar i en retrohusvagn: “Mina barnbarn älskar den”

Drömmen om en husvagn fanns där för Cajsa Olsson, men inte pengarna. Lösningen blev ett över 40 år gammalt renoveringsobjekt. Nu har hon och hennes Adria 305 närmare 30 000 följare på Instagram och möter leenden varhelst hon kör.

Många känner vid det här laget igen Cajsa Olssons lilla Adria 305 från 1980 när hon kuskar runt på vägarna tillsammans med sina fyra barnbarn.

– Det händer ofta att folk tar bilder på oss som de sedan skickar till mig och berättar att de följer mig på Instagram. Det är kul. Jag får så många vänliga kommentarer, säger hon.

Men så är hennes husvagn också lätt att känna igen. På sidorna har hon målat fredssymbolor och kommer man riktigt nära kan man läsa texten ”@min_lilla_adria_305”. Det är hennes Instagramkonto där hon regelbundet lägger ut bilder från sina och barbarnens husvagnsresor.

Det var nämligen till stor del för sina fyra barnbarns skull som hon skaffade husvagnen för tre år sedan. Hon ville göra små utflykter tillsammans med dem till olika vackra platser i södra Sverige.


LÄS ÄVEN: Anders och Sara campar med sina sex katter: “Självklart att de ska få följa med”


– Den första resan åkte vi till Borrby strand. Det var helt underbart. Mina barnbarn älskar husvagnen och vi har det jättemysigt tillsammans, säger Cajsa.

Hon campade själv mycket med sina föräldrar på 70-talet. Men på den tiden handlade det varken om husvagn eller husbil.

– Nej, då sov vi i tält. Vi campade i såväl Sverige som Västeuropa ner till Spanien. Det var jättehäftigt att tälta, men jag skulle inte vilja göra om det. Idag måste jag ha tillgång till egen toalett, speciellt när jag har barnbarnen med mig.

Cajsa Olsson

Ålder: 56 år.
Familj: Döttrarna Johanna, 36, Josefin, 34, och Smilla, 23. Barnbarnen Felicia, 13, och Fideli, 11, som är döttrar till Johanna, och Mira, 10, och Pelle, 7, som är Josefins barn.
Bor: I ett radhus i Åstorp.
Gör: Lever på sjukersättning på grund av social fobi.

Husvagn för 5 000 kronor

När Cajsa för 22 år sedan träffade sin tidigare särbo, som hon fortfarande är mycket god vän med, började de åka runt i hans husbil.

– Vi åkte med den ner till Spanien när vi blev bjudna på ett bröllop där. Det var då jag fastnade för Frankrike och särskilt Provence. Min dröm är att jag en dag får råd att köra dit med min Adria 305.

Cajsa trivdes med campinglivet tillsammans med särbon, men för fyra år sedan kände hon att hon ville ha något eget.

– Jag ville ha en husvagn som jag själv kunde bygga om och inreda som jag ville. Det kunde jag ju inte göra med hans husbil.

Husvagnen är mysig och lite bohemiskt inredd av Cajsa själv.

Men problemet var att hon sedan många år har sjukersättning och en låg inkomst, så hennes ekonomi satte käppar i hjulet för henne.

– Jag lider av social fobi, vilket gör att jag har svårt att fungera på en arbetsplats under en längre tid. Vardagliga, korta sociala kontakter klarar jag dock av, berättar hon.


LÄS ÄVEN: 14 fikastopp längs vägen som förgyller sommarens bilresor


På grund av den begränsade budgeten började hon leta på olika annonssidor på nätet efter billiga begagnade husvagnar som hon själv kunde rusta upp.

– Men när jag hittade något lämpligt objekt och åkte dit för att titta på den möttes jag flera gånger av beskedet att den redan var såld.

Cajsa blev besviken men gav inte upp. Till slut erbjöds hon att köpa en bekants Adria 305 från 1980 för 5 000 kronor.

– Den hade en trasig ruta och det läckte in vid takluckan och fönstren, men i övrigt var den i gott skick, säger hon.

Genom smarta lösningar blir det sovplats till alla fyra barnbarnen i husvagnen. Foto: Privat

Mycket återbruk och smarta lösningar

I maj 2010 rullades husvagnen hem till uppfarten utanför hennes radhus i Åstorp. Det första hon sedan gjorde var att riva ut allt och sätta igång och grundmåla hela husvagnen.

Fuktskadan i taket visade sig vara värre än befarat, men den hjälpte hennes före detta särbo henne att laga. Dessutom behövde husvagnen nya däck, och påskjutsbromsen fick bytas ut innan den var körklar.

Efter grundarbetet började det roliga för Cajsa. Hon slipade och målade alla ytor: väggar, tak och luckor. Golvet fick en vinylmatta som hon hittade på en byggfirma.

I garderoben, där det tidigare fanns en värmepanna, installerades en portabel toalett, och köksbänken byggde hon av ett gammalt bord.

En skål som fått en sil i botten fungerar som handfat i husvagnen.

Smarta lösningar och återbruk går som en röd tråd genom Cajsas husvagnsprojekt. Det finns flera exempel på föremål som fått nytt liv istället för att hamna på soptippen.

Diskhon tillverkade hon av en gammal skål som hon försedde med en bottenventil, och en dekorativ stor glasbehållare ger henne rinnande vatten. Förtältet består av hennes gamla köksgardiner.

– Jag har en gasolspis och en extra kokplatta som jag lagar nästan all mat på. När det är fint väder grillar jag och barnbarnen utanför husvagnen.

Sedan var det dags för själva interiören och Cajsa var mån om att den skulle gå i hennes, som hon kallar det, bohemiska stil. Det är därför gott om textilier i jordnära färger, fredssymboler och mandalor.


LÄS ÄVEN: Susanne tältade i ett helt år: “Jag odlade och lyssnade på fåglarna”


– Jag har alltid älskat att sy och pyssla. Anledningen till att jag har så många fredssymboler är att jag tycker det är ett fint motiv, berättar hon.

Det finns också citat ur Lars Winnerbäcks sångtexter på olika platser i husvagnen. På köksluckan står det ”Ta min hand, jag följer dig, vi ska åt samma håll” och på insidan av dörren har hon textat ”Fria vägar ut”.

– Jag är ett stort fan av Lars Winnerbäck. Förra sommaren tog jag och min yngsta dotter husvagnen till Kristianstad för att se en konsert med honom. Hade min ekonomi tillåtit det hade jag följt honom från spelning till spelning, säger Cajsa med ett skratt.

Toaletten är liten och trång, men till och med den är mysigt inredd.

Tar med sig barnbarnen på husvagnssemester

Efter sex veckor var renoveringen, som inte kostade mer än ungefär ytterligare 5 000 kronor, klar och premiärturen gick med yngsta dottern och ett av barnbarnen till Borrby strand och Ängelholm.

Därefter har det blivit många fler husvagnssemestrar tillsammans med barnbarnen. De har varit i Ullared, Borås och Gränna flera gånger och ibland åker de till Persköp vid Örkelljunga, där det finns en fin campingplats som Cajsa uppskattar.

– Det ligger vid en liten sjö och naturen där är fantastisk. Mina barnbarn älskar när vi ligger i husvagnen i mörkret och berättar spökhistorier för varandra.

Det blir trångt men mysigt när Cajsa och hennes fyra barnbarn ska gå och lägga sig på kvällarna. Med dragkroken inräknad är den bara 4,25 meter lång och 2,10 bred.

– Oftast sover de tre flickorna tillsammans i den stora soffgruppen, som vi bäddar ut till en säng på kvällen. Minstingen Pelle sover på en avsats som är ovanför flickornas ben och som jag satt upp på reglar. Själv sover jag på soffan vid köket. Ibland, när det blir för varmt för tjejerna att sova tre tillsammans, lägger jag mig på golvet med mina ben under bäddsoffan.

Cajsas barnbarn älskar att åka på husvagnssemester med sin mormor. Foto: Privat

Det gick bra första året, men sedan dess har Pelle växt. Cajsa löste det genom att bygga en nerfällbar lucka in till toaletten där han kan ha fötterna.

– Om någon måste gå på toaletten på natten är han tvungen att dra in fötterna, men det har inte upplevts som något större problem.

Hösten 2020 startade Cajsa sitt Instagramkonto. På kort tid fick hon tusentals följare och det tog ytterligare fart när hon hösten 2021 intervjuades av den engelska tidningen The Sun. Därefter skrev även tyska Stern om henne.

– Jag får i stort sett bara vänliga och trevliga kommentarer. Och alla jag träffar är snälla och hjälpsamma. Om jag till exempel ber en man på en camping att hjälpa mig att backa in husvagnen kommer det genast ytterligare fem som är beredda att rycka in, säger hon med ett leende.

Cajsa är, som hon säger, kär i sin husvagn och vill inte skiljas från den, men när hon gick en runda i Åstorp förra året tillsammans med barnbarnen fick hon syn på en större Adria som såg ut att vara i behov av att renoveras.

– Då blev jag lite sugen, berättar hon. ”Nej, mormor. Du får aldrig göra dig av med den du har”, sa barnbarnen.


LÄS ÄVEN: Elisabeth sålde allt och flyttade in i en husvagn: “Det var så skönt att bli av med onödiga prylar”


Scroll to Top