Jag spenderar några dagar på Bornholm, den lilla ön i Östersjön som mäter tre gånger fyra mil. För att mjölka ut mesta möjliga ur semesterdagarna har jag anmält mig till en vandringsutflykt och blir under en dag skjutsad till tre olika – alla lika spektakulära – platser på ön.
Förr i tiden anlades kustnära stigar över hela Bornholm – allt i jakten på främmande fartyg. Nu ska jag vandra på just de stigarna
– som också är de allra vackraste vandringssträckor.
Läs även: Ensamresenären Ingvar, 76, har åkt på 200 gruppresor: ”Inget blir bättre av att sitta hemma”
Vi i den lilla vandringsgruppen börjar i fiskeläget Melsted och går mot Gudhjem. Kusten är klippig och havsutsikten strålande. Idyllen är total. Det är korsvirkeshus, skorstenar från gamla rökerier och rödvita flaggor om vartannat.
I ”Gudarnas hem” äter vi ”røged bornholmer”, rågbröd med rökt sill, ägg, rädisor och rödlök. Med en äggula på toppen. Vi unnar oss en iskall Svaneke bryg från det lokala mikrobryggeriet.

Bornholm – Danmark i ett nötskal
Sen vandrar vi vidare. Dagen avslutas vid Hammershus, den en gång i tiden så mäktiga borgen som numera är en av öns stora sevärdheter. Det blåser friskt, naturen är dramatisk och de för Bornholm så karakteristiska cykelbanorna och sandstränderna känns avlägsna. Här påminner naturen snarare om Shetlandsöarna.
Trött i benen, men fylld av intryck, återvänder jag till hotellet och konstaterar att jag har fått uppleva mycket fint under en och samma dag.

Ja, inte för inte brukar Bornholm kallas ”Danmark i ett nötskal”. I norr finns de karga klipporna som stupar ner i Östersjön, i mitten den grönskande skogen och i syd de milslånga sandstränderna. Trots sin litenhet är Bornholm en sällsynt lyckad kombination av natur, kultur och historia. Ön påminner om ett komprimerat Gotland och dess storlek är också dess styrka. Här är överskådligt och lätt att ta sig fram. Här finns både hisnande vacker natur och spektakulära sevärdheter som Nordens största borg och en av Europas bäst bevarade byar.
Läs även: 67-åriga Marie upptäcker världen på egen hand: ”Jag passar på så länge jag kan”
Bornholm får förstås också mycket uppmärksamhet för sina ljuvliga stränder. Den fina sanden och bekväma campingplatser gjorde att Bornholm för några år sedan utsågs till en av världens tio bästa platser för campingsemester av ansedda guidebokförlaget Lonely Planet. Dessutom har ön utsetts till danskarnas egen favoritbaddestination tre år i rad.

5 Bornholms-måsten
Besök öns fyra rundkyrkor
Danmark har totalt sju medeltida rundkyrkor – fyra av dem finns på Bornholm. Det säger något om öns historiskt viktiga position i Östersjön. Rundkyrkorna var en slags kombinerad kyrka och fästning och är så vackra!

Njut av finkornig sand under fötterna på Dueodde strand
Bornholms sydligaste spets. Hundra meter bred och dryga milen lång, långgrund och barnvänlig. Dueodde är den perfekta sandstranden och förstås öns längsta. Här finns höga sanddyner som de minsta brukar gilla.

Upptäck Hammerhus borgruin
Nordeuropas största borgruin från medeltidsfästningen Hammerhus. Bornholms främsta sevärdhet.

Lär känna småstäder som Svaneke och Gudhjem
Svaneke är Danmarks minsta handelsstad. Har fått Europarådets medalj för bevarandet av sin historiska karaktär. Gudhjem är den attraktiva lilleputtstaden vid nordöstra kusten.

Upplev ön på cykel!
Från strand till strand, och från kro till kro – Bornholm är som gjort för cykelsemester. Inga avstånd, lättrampade cykelvägar och alltid havet i blickfånget. Att öns nedlagda järnväg är ombyggd till cykelleder gör att det vimlar av bra vägar – här finns 23 mil cykelväg.
Läs mer om cykelsemester på Bornholm
5 kulinariska Bornholm-tips
Ät lokalproducerat
På Bornholm ska man njuta av den närproducerade maten. Typiskt Bornholm är alla lokala ysterier, bryggerier och karamellfabriker.
Rökt fisk
Men mest typiskt Bornholm är nog ändå den rökta fisken. Sill, makrill och lax – all havsmat serveras i rökt version. På ön finns ett tiotal rökerier, bland annat Allinge rökeri, som är vackert beläget vid öns klippiga kust i norr. Dessutom röker Bornholmsborna själva fisk och skorstenarna sticker upp från vart och vartannat hus.

Mjukglass och karameller
Ett litet tips för sötsugna barn och vuxna är att testa öns krämiga mjukglass. Bornholms ismejeri experimenterar med nya smaker varje säsong och typiska Bornholmssmaker är havtorn, kastanj, gran och öl.
Anrika karamellfabriken Bolcheriet i Svaneke är också värd ett besök. Här tillverkas färgglada karameller enligt en hundraårig tradition. Dessutom har lakritstillverkaren Lakrids by Bülow en butik på ön.
Läs även: Annika bor i husbil på heltid: ”Jag gör precis vad jag vill”

”Sol over Gudhjem” – ett måste
Bornholms främsta matdelikatess, och något som nästan alla turister testar och som finns på varje krog, består av rökt sill, rå äggula, purjolök och rädisor på nybakat rågbröd. Rätten bär det något poetiska namnet ”Sol över Gudhjem”.
Delikatesser att ta med hem
Bornholmsdelikatesser att köpa med hem är den prisbelönta och lokalproducerade osten, snaps och senap efter olika lokala recept, rågkex med smak av kummin (gifter sig förstås med osten) samt gultonad rapsolja.

5 favoritkrogar och kaféer på Bornholm
Norresan Gudhjem
Bästa platsen att skåda solnedgången. Bra kaffe! I gulliga samhället Gudhjem.
Louisekroen
I fem decennier har den här kroginstitutionen serverat biff med kryddsmör enligt hemligt recept. Perfekt tillagade pommes.
Den lille havfrue
Fokus på dansk husmanskost. Härligt läge i byn Snogebæk.
Läs även: 10 annorlunda och unika semesterboenden i Sverige
Vingården Lille Gadegård
Kombinera restaurangbesöket med vinprovning. Här serveras grillat kött i trädgården. Hög mysfaktor.
Christianshøjkroen
Typisk klassisk dansk krog som drivs av före detta Guide Michelin-kock.

3 fina vandringar på Bornholm
Finnens Fodspor
Strålande utsikt från Finnens topp, 81 meter över havet. Sex kilometer, ganska kuperad terräng.
Paradisbakkerne, den gula rutten
Upplev områdets högsta punkt, Midterpilt, och Bornholms egen version av Grand Canyon, Majdalen. Sex kilometer, både kuperad terräng samt vandring över klippor.
Läs även: Åk på kryssning: Massor av underhållning för alla åldrar
Stenhuggerstien
Klippvandring med strålande utsikt. Man går längs den historiska Stenhuggerstien – stenhuggarstigen. Sex kilometer, ganska kuperad terräng.
Läs mer: www.bornholm.info/bornholms-vandreguide/
Boka biljett till Bornholm här:
Åker till Bornholm från Ystad, Køge, söder om Köpenhamn, eller Sassnitz i Tyskland. Upp till 16 avgångar dagligen från tidig morgon till sen kväll. Pris, i lågsäsong, från 99 DKK för bil inklusive fem personer.