Ger du bara tomatplantorna vad de behöver kommer de att växa, trivas och ge rikligt med avkastning. Så förse dig med bra jord, fröer och lite tålamod.
Om du har plats på fönsterbrädan kan du också driva upp egna tomatplantor från frö. Förutom att det är trevligt att se dem växa så har man då större möjlighet att välja lite ovanligare sorter.
Olika sorter kräver olika mycket plats. Har du en begränsad yta att odla på kan du välja busk- eller kruktomater, som ger hög avkastning på litet utrymme. Ett söderfönster eller en solig balkong räcker gott och väl för att kunna odla tomater.
Du som har ett växthus eller en varm och skyddad plats längs med en husvägg kan istället välja sorter som växer ordentligt på höjden. De ger större skördar och man har betydligt fler sorter att välja mellan.

1. Sätt fröna i jorden
Tidigt på våren är det dags att sätta fröna i jorden. Helst under slutet av mars, eller början av april. Sår du plantorna för tidigt riskerar de att bli höga och rangliga.
En pluggbox är ett utmärkt alternativ eftersom man får många plantor på ett litet utrymme. Dessutom får plantorna fina rötter som ger en bra start i deras tillväxt. Så fröna på fuktig såjord och håll sedan sådden fuktig och varm.
Tomater gror dåligt vid låga temperaturer. De vill helst ha över 20 grader och få värme underifrån, så ställ gärna sådden ovanför ett varmt element. Lägsta groningstemperatur är 14 grader.

2. Ställ plantorna svalt och ljust
När sådden börjat gro får temperaturen gärna vara svalare, men plantorna behöver ordentligt med ljus för att bli knubbiga och starka. Häng gärna led-belysning över och ställ en timer så att det lyser 10–12 timmar per dygn.
Se också till att jorden håller en jämn fuktighet. Vattna innan jorden har torkat ut helt men inte så mycket att den ständigt är blöt.

3. Plantera om
När den lilla plantan fått sitt andra bladpar, de så kallade karaktärsbladen, är det dags att plantera om den i större kruka med näringsrikare jord. Sätt plantans första bladpar precis ovan jordytan, de bildar då mer rötter från stammen och plantan blir därmed stabilare.

4. Näringsvattna
Ta inte en för stor kruka vid den första omplanteringen, eftersom de små plantorna har svårt att klara sig med en för stor jordvolym. Det är bättre att öka krukans storlek i takt med plantans tillväxt. Ett par veckor efter omplantering bör man börja näringsvattna. Då kan man också behöva ge dem stöd av en blompinne för att de ska växa rakt och fint.

5. Flytta ut tomatplantorna
När risken för nattfrost är över och dygnsmedeltemperaturen är minst åtta grader kan tomaterna få flytta ut till en vindskyddad, varm och solig plats. Men innan de flyttar ut permanent är det bra att avhärda dem. Genom att flytta ut plantorna under varma och vindstilla dagar och sedan ta in dem under natten så vänjer man dem vid livet utomhus.

6. Vatten, näring och utrymme
Tomater älskar sol och värme. De vill ha jämn vattning och regelbundet med näring för att de ska växa och frodas. Ojämn vattning kan resultera i att skalet spricker. Flytande ekologisk näring är enkelt att dosera i rätt mängd. Hönsgödsel eller gräsklipp fungerar också. Men övergödsla inte eftersom det främjar bladtillväxt istället för fruktsättning. Nu när tomatplantorna är stora vill de växa i en väl tilltagen kruka eller hink, minst tio liter i volym. Kärlet måste också ha ett hål i botten för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut.

7. Då är det dags att skörda tomaterna
Från sådd till skörd tar det minst tre månader, så man bör vara rustad för en smula tålamod. Men det är väl värt mödan när det är dags att skörda de solvarma tomaterna.
Tips!
Vissa tomater behöver tjuvas för att de ska ge bra med skörd. Tjuvarna är sidoskott som sitter i tomatens bladveck. Att tjuva betyder att ta bort dessa. Busktomater och sorter för ampel behöver inte tjuvas, det gör däremot högväxande tomater. Du kan använda tjuvarna som sticklingar och på så sätt få fler tomatplantor.
Odlar du utomhus sköter insekterna pollineringen, men i växthus kan man behöva skaka plantorna för att få tomater.