1. Starta inte ugnen för tidigt
Planera när du sätter i gång ugnen. Ofta sätts ugnen på alldeles för lång tid i förväg. Håll också ugnsluckan stängd.
2. Laga flera rätter samtidigt
Tillaga flera rätter i ugnen samtidigt. Med varmluft och ånga cirkulerar värmen och går utmärkt att laga flera saker samtidigt.
3. Rätt kastrull på rätt plats
Ställ kastruller och stekpannor på spisen innan du sätter på värmen. Ställ dem också på den kokzon som har en storlek som passar kokkärlets storlek.
4. Glöm inte locket
Använd lock, det hjälper till att bevara värmen under tillagning.
5. Rätt temperatur på kyl och frys
Ställ kylen och frysen på rätt temperatur. Riktlinje för kylen är 4°C och för frysen -18°C. Här nås en perfekt balans mellan att maximera matens hållbarhet kombinerat med minsta möjliga energiförbrukning.
6. Ingen varm mat i kylen
Ställ endast in rumstempererad mat i kylen. När varm mat ställs in i kylen krävs mycket energi för att kylen ska nå rätt temperatur igen.
7. Tina i kylen
Tina gärna fryst mat i kylen. På så sätt återanvänds kylan till att kyla kylen.
8. Släpp inte ut kylan
Håll dörren till kyl och frys stängda. Begränsa hur mycket och hur länge dörren till kylskåpet eller frysen är öppen.
9. Välj rätt diskprogram
Använd diskmaskinens ECO-program. Det tar lite längre tid men diskmaskinen behöver inte arbeta så hårt. Och, skölj inte disken i onödan.
Källa: Electrolux
Artikeln publicerades först hos husohem.se