9 sätt att minska elförbrukningen i köket

Vill du dra ner på energiförbrukningen hemma? Då är köket en bra plats att börja på. Här är 9 smarta tips som sänker elanvändningen.

1. Starta inte ugnen för tidigt

Planera när du sätter i gång ugnen. Ofta sätts ugnen på alldeles för lång tid i förväg. Håll också ugnsluckan stängd.

2. Laga flera rätter samtidigt

Tillaga flera rätter i ugnen samtidigt. Med varmluft och ånga cirkulerar värmen och går utmärkt att laga flera saker samtidigt.

3. Rätt kastrull på rätt plats

Ställ kastruller och stekpannor på spisen innan du sätter på värmen. Ställ dem också på den kokzon som har en storlek som passar kokkärlets storlek.

4. Glöm inte locket

Använd lock, det hjälper till att bevara värmen under tillagning.

5. Rätt temperatur på kyl och frys

Ställ kylen och frysen på rätt temperatur. Riktlinje för kylen är 4°C och för frysen -18°C. Här nås en perfekt balans mellan att maximera matens hållbarhet kombinerat med minsta möjliga energiförbrukning.

6. Ingen varm mat i kylen

Ställ endast in rumstempererad mat i kylen. När varm mat ställs in i kylen krävs mycket energi för att kylen ska nå rätt temperatur igen.

7. Tina i kylen

Tina gärna fryst mat i kylen. På så sätt återanvänds kylan till att kyla kylen.

8. Släpp inte ut kylan

Håll dörren till kyl och frys stängda. Begränsa hur mycket och hur länge dörren till kylskåpet eller frysen är öppen.

9. Välj rätt diskprogram

Använd diskmaskinens ECO-program. Det tar lite längre tid men diskmaskinen behöver inte arbeta så hårt. Och, skölj inte disken i onödan.

Källa: Electrolux

Artikeln publicerades först hos husohem.se

Scroll to Top