Att kallså är egentligen en gammal odlingsmetod, som varit relativt bortglömt, men som de senaste åren återigen kommit på tapeten. Det är märkligt att metoden legat i träda i många år när vi trots allt bor i ett land med lång och kall vinter och därmed har en ganska kort odlingssäsong.
Principen är enkel, man efterliknar helt enkelt naturens eget förlopp. Fröerna läggs i kall jord där de får ligga och invänta bra förutsättningar för att gro. När temperaturen är rätt och förhållandena gynnsamma startar fröets groningsprocess.

Att kallså är ett otroligt lätt sätt att starta ett lyckosamt odlande som inte tar upp någon plats inomhus. Dessutom sparar man både tid och pengar då man varken behöver uppvärmning eller tilläggsbelysning till sådden. Den klarar sig själv helt på naturens premisser. Att plantorna blir otroligt knubbiga och fina och att de dessutom redan från början blir avhärdade och redo för ett liv utomhus, ger metoden ännu mer plus i kanten.
Läs även: Odla solrosor: 5 tips som hjälper dig att lyckas

Tidigare blommor och skörd
Det finns många sorters sommarblommor och grönsaker man kan kallså. Fördelar med att så tidigt på året, är att man får njuta av grönsaker och blomning i trädgården tidigare, men också att man ger plantorna ett försprång mot eventuella mördarsniglar och andra skadedjur. När man sätter i gång är lite beroende på vart i landet man bor. Men ofta är mars eller i början av april en bra tid.

Kreativa kärl för förodling
Du kan odla i nästan vilken behållare som helst, exempelvis tråg avsedda för försådd eller olika plastförpackningar från grönsaksinköp. Tänk på att eventuella lock ska ha små lufthål och att kärlet ska ha dränering så att överflödigt vatten kan rinna ut. Finns det inte hål kan man spika några små hål i botten.
Läs även: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet
Använd vanlig jord
Vid kallsådd behöver du inte sätta fröerna i såjord som vid annan förkultivering utan kan använda vanlig planteringsjord direkt. Fyll trågen med bra jord, platta till lite grann och fukta den.

Placera ute eller i kallt växthus
Förvara sådden utomhus, intill en husvägg i skuggan, där blir temperaturerna i regel jämnast. Man kan också ha sådderna i ett kallt växthus. Även om temperaturerna kan växla ganska rejält där brukar det fungerar bra och plantorna blir riktigt tåliga för såväl varma som kalla dagar.
Det är dock viktigt att vädra växthuset under heta dagar och att täcka de små plantorna när de väl kommit upp om någon kall natt är att vänta. Med en fiberduk som skyddande täcke står de oftast pall.
Sådden behöver inte så mycket tillsyn innan fröerna har börjat gro men bör tittas till lite då och då.

Täck med vermikulit
När man sår i lådor får man plats med extra mycket plantor på en lite yta. Strö ut fröerna och täck dem sedan med ett tunt lager jord eller vermikulit. Glöm inte bort att märka sådden så du vet vad du har sått var.
Läs även: Odla ätbart på balkongen – 7 smarta tips
Håll jorden fuktig
När förutsättningarna är de rätta börjar fröet gro och kraftiga och fina plantor växer fram. Då måste man se över sådden kontinuerligt och ge jorden fukt när det behövs, nu är det viktigt att jorden inte torka ut.

Skola om vid behov
Eftersom fröna planteras direkt i planteringsjord är det inte nödvändigt att skola om dem. Men ibland växer de i raketfart och kan behöva lite mer jord att växa i för att utvecklas ordentligt.

Grödor som passar bra för kallsådd
Grönsaker: spenat, kål, ruccola, persilja, dill, morot, gräslök, salladslök.
Sommarblommor: zinnia, luktärt, rosenskära, malva, sommarrudbeckia, tagetes, solros, ringblomma.