Hur kan en så ung tik få cystor?

Jag har en cockerspanieltik som är 1½ år gammal. För ett tag sedan upptäckte jag en knöl strax bakom armhålan på vänster framben. Den undersöktes...

Hur kan en så ung tik få cystor?
Jag har en cockerspanieltik som är 1½ år gammal. För ett tag sedan upptäckte jag en knöl strax bakom armhålan på vänster framben. Den undersöktes och opererades bort och knölen skickades på analys. Veterinären misstänkte att det kunde röra sig om juvertumör, eftersom knölen satt nära juvret.

Svaret på analysen var ovanlig, enligt veterinären. Det visade sig att knölen i sig bestod av vävnad och inne i vävnaden fanns flera cystor, dock helt ofarliga (ingen malignt).

Hur ovanligt är nu detta analyssvar? Jag är också oroad över hur en så pass ung tik kan få knölar och cystor… Finns risk för återfall?
 

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Både unga och äldre tikar kan få knutor och knölar i sin juvervävnad. Hos det riktigt unga djuret rör det sig nästan alltid om ofarliga, hormonellt stimulerade cystor eller tillväxt av juvervävnad.

Från ca 5 års ålder ökar risken att knölarna skall vara tumörer. Majoriteten av dessa tumörer är dessbättre godartade. De kan komma ensamma, eller ett flertal på samma gång. Operation kan då helt bota sjukdomen. Ibland är tumören elakare, en snabb upptäckt och operation är då viktig. Det finns inget helt säkert sätt att utan provtagning säga att en knöl är snäll eller elak.

De förändringar din unga hund fick i sitt juver är inte så ovanliga. Om nya dyker upp efter nästa löp vågar ni nog vänta några månader och se om de går tillbaka när hormonerna lugnat ned sig.

Hos äldre tikar är det annars oftast ett dåligt råd “att vänta och se om de växer”. Då kan man missa möjligheten att bota en farlig tumör.

Scroll to Top