Måste han borsta tänderna?

Hur viktigt är det egentligen att borsta tänderna på sin hund? Vi hade förut en boxer som blev nästan tolv år och aldrig hade problem...

Hur viktigt är det egentligen att borsta tänderna på sin hund? Vi hade förut en boxer som blev nästan tolv år och aldrig hade problem med tänderna, trots att vi aldrig borstade tänderna på honom. Nu har vi en cairnterrier-valp och uppfödaren skickade med en pärm med olika skötselinstruktioner. Där stod bland annat att vi skulle borsta tänderna på hunden när den fått sina riktiga tänder. Det verkar jobbigt, tycker jag, och undrar om det inte räcker att ge hunden tuggben eller morötter.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Antingen har hunden anlag att få plackbildning med bakterier som irriterar slemhinnorna, eller benägenhet att bilda tandsten – eller så har den det inte. De raser och linjer som genetiskt inte har besvär från munnen klarar sig ofta hela livet med fina tänder utan borstning alls. Övriga får inflammationer och tandstensbildning som leder till smärtor, tandlossning, rotbölder och tappade tänder. Genom att fråga uppfödaren och studera föräldradjuren i munnen kan du få en uppfattning om hur det skall gå för just ditt djur.
 
För att förebygga besvären är det effektivaste 1. Tandborstning 2. Tandborstning och som nummer 3. Tandborstning! Ben att tugga på kan ha andra fördelar – men prova själv att gnaga på en fläskkotlett i en vecka utan att borsta… Förutom tandborstning behöver drabbade hundar (och katter) då och då ta bort tandsten hos veterinär.
 
Nu är det tyvärr inte alla djur som släpper till tandborsten och tyvärr många av oss som inte hittar rutinen att borsta djurets tänder. Då kan tuggben, olika enzympastor, pulver och täta veterinärbesök vara sätt att minska hundens lidande och lukten från dess mun. Men billigast och bäst är tandborsten!

Scroll to Top