Vad hjälper mot öronbesvär?

Jag har en blandrastik på lite mer än 5 år, som under ungefär ett års tid haft klåda i ljumskarna och öronen. Det kom först...

Jag har en blandrastik på lite mer än 5 år, som under ungefär ett års tid haft klåda i ljumskarna och öronen. Det kom först i november-december 2009,när dom hade börjat salta vägarna, och då fick vi svaret av veterinären att hon var allergisk mot vägsaltet, och sa att vi skulle tvätta av tassarna varje gång vi hade varit ute. Blev misstänksam, då klådan satt främst i ljumskarna, men testade ändå och lite bättre blev det.

När det nästan var helt läkt och nästintill all päls hade kommit tillbaka så började det igen, denna gång mitt i juni, och då förstod jag att det inte var allergi mot vägsalt. I öronen luktar hon illa och får sårskorpor på öronlappen, med jämna mellanrum. Har tvättat öronen, men det hjälper inte och hon har ganska så ont i vänster öra det som är värst. Det andra finns det inget alls i. Hon tappar även otroliga mängder pälshår. Det räcker med att jag drar handen löst på ryggen, så får jag med mig en stor boll med hundhår.

Jag är riktigt orolig för henne och vet verkligen inte vad jag ska göra. Vad kan det vara? Och hur ska jag gå tillväga? Hon är frisk och glad annars, äter och dricker normalt, får komma ut regelbundet och har andra hundar att leka med, så det är inget annat “fel” på henne förutom klådan och öronen.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Återkommande öronproblem brukar hänga ihop med hudbesvär i övrigt. Utslag, slickande på tassar/framben och diffus klåda är vanliga symtom. Vanliga orsaker hos yngre hundar är allergier – framför allt mot inomhuskvalster.
Symtombild, uteslutande av andra orsaker till klåda (ohyra/parasiter eller infektioner) samt ett allergiblodprov brukar ge god vägledning.

Allt hår som lossnar visar att inflammationen i huden sitter ganska djupt – och att hårsäckarna är inblandade. Ofta är det sekundära bakteriella infektioner som ligger bakom. Bakteriedödande schampon hjälper i milda fall – ofta behövs allmän antibiotika. För att reda ut detta behövs en undersökning av en hudintresserad smådjursveterinär. Ofta kan behandling påbörjas redan i samband med besöket.

Scroll to Top