Jag har en jack russel-pojke som är tolv år och kastrerad. Vi har hela tiden ända sedan har var tre år varit tvungna att gå till veterinären cirka en gång per år för att ta bort tandsten.
De har “knockat” honom, det betyder väl att de inte gett riktig narkos? De senaste två gångerna har det tagit ganska lång tid för honom att ta sig efter att han vaknat, trots att han fått en uppvakningsspruta.
Min fråga är om det är vanskligt att fortsätta att ta bort tandsten, nu när han börjar bli gammal? Han har ända sedan han var liten haft en fruktansvärd andedräkt. Vi har försökt att borsta hans tänder men det är som att fastna i en rävsax med fingrarna. Fullt krig med andra ord. Konstigt nog så luktar han rejält illa efter bara ett par veckor efter att vi tagit bort tandsten.
Han har haft en ganska trasslig mage hela tiden och jag undrar ibland om munproblemen kommer från magen. Det har tagit oss tio år att hitta en hundmat som fungerar med hans mage. Han har trots att han är kastrerad aldrig lagt på sig ett hekto. Det skulle vara snällt om du kunde ge mig lite råd om tandstensborttagning på en gammal hund.
Har han fått en uppvakningsspruta efteråt betyder det att han blivit sederad, lugnad, med ett medel som innehåller (dex-) medetomidin. Det är vanligt att hundar kan vara ordentligt trötta efter detta – även om motgiftet har givits.
Ett bra alternativ är då propofol som kan doseras till lagom effekt. Även vanlig gasnarkos är också skonsam för kroppen och släpper snabbt efter uppvaknande.
Det är inte så att en sedering alltid är skonsammast för kroppen – modern narkos är oftast snällare. Däremot är det viktigt att din veterinär är förtrogen med den narkos eller sederingsmetod som används.
Med ökande ålder ökar risken för att andra sjukdomar finns i bakgrunden. Hjärtfunktionen kontrolleras med stetoskop och i tveksamma fall kan ett blodprov behövas för att välja rätt narkosmetod.
Tandborstningen är egentligen A och O vid munhygien. Nytt bakterieplack börjar bildas bara timmar efter att tandstenen tagits bort. Tyvärr är det många hundar och katter som vägrar borstning.
Vissa foder och tuggsaker hjälper till att hålla tänderna rena. Tuggben kan halvera tandköttsinflammationen och minska tandstenen med en tredjedel. (Finns i zoo-fackhandeln.)
När hunden blir äldre behövs ofta tätare tandstensborttagning, en gång i halvåret kan vara mer lagom.
Dålig lukt från magen kan ibland förväxlas med tandstensdoft – men orsakar den inte.