Jag har en väldigt energisk jakthund (gråhundshane) på snart tre år. Jag försöker träna honom dagligen, både genom att gå ut och gå, åka skidor och jogga med honom, och även genom att träna kommandon som sitt, ligg, vacker tass. Har även testat att träna spårning med honom men det var inget som riktigt klickade.
Inomhus är han lugn men utomhus är han mycket ivrig. Beror säkert på att jaktinstinkten kommer fram då, och det gör att han drar i koppel, reagerar på andra hundar, människor och bilar. Han vill inte alltid lyssna när man försöker distrahera honom med att säga t ex “sitt” utan sätter sig så fort människan/hunden/bilen har passerat. Jag bor i en liten by vilket försvårar “mängdträning”.

 

Han är oerhört snäll och verkligen inte aggressiv, men kan vara lite nonchalant om han inte känner för att göra som man säger – t ex kommandot “stanna” om man är ute och promenerar. Är det för att jag inte är en nog tydlig ledare som han inte alltid gör som jag säger? Vad kan man träna för att befästa sitt ledarskap?

Han vill inte heller komma på inkallning om han vet att han är lös (i koppel går det bra, har tränat detta med tydliga framsteg) och det han gör om han kommer lös är att han sticker iväg och jagar älg. Han har en otroligt stark jaktinstinkt och är en väldigt bra jakthund. Kan det påverka hans kvalitéer som jakthund om man bestraffar honom för att han sticker och jagar (istället för att komma)? Tacksam för svar!

 

Alex

Hundvetare Hans Norling svarar:

Hej Alex! För det första, så ska du veta att det är nästan omöjligt att trötta ut en hund genom att promenera/springa längre sträckor. Hundkroppen, åtminstone den som liknar hundens ursprung, är genom utvecklingen formad för just sådan aktivitet. Men du är på rätt spår när du tränar in olika lydnadsmoment och spår. Då får hunden jobba mentalt och det blir den trött och tillfredsställd av.
Ivern han visar när han kommer ut kan bero på jaktinstinkten, som du säger, men också på att han känner sig understimulerad. Att han drar i kopplet beror helt säkert på att han så snabbt som möjligt vill nå fram till något som kan ge honom utlopp för de inre drifterna, t ex jakten.

Ledarskapet kan du träna varje dag, varje stund. Bara din fantasi sätter gränser för hur du kan träna detta. Man tränar ledarskap t ex genom att kräva att hunden sitter när den ska få mat och får vänta tills du säger var så god. Eller att den måste sitta när ni ska gå ut och att du går först ut genom dörren och sedan säger var så god till hunden. Samma sak när den ska hoppa upp i bilen. Och så vidare… Det finns hundratals tillfällen varje dag då du kan träna ditt ledarskap. Det är också viktigt att du i sammanhanget tränar kontakt med hunden. Ge beröm och positiv förstärkning, t ex godis, när den söker kontakt med dig. För hunden ska det bästa som finns att vara tillsammans med dig och att jobba tillsammans med dig. Tänk på att ledarskapet ska vara juste och kamratligt.
Hunden ska också ha ett regelverk att hålla sig inom. Jämför med fotboll. Miljoner människor världen över har hur kul som helst inom det regelverk som omfattar fotbollen. Samma sak gäller hundhållandet. Justa och genomtänkta regler gör att ni kan ha hur kul som helst tillsammans.
Gråhunden är ju en utpräglad jakthund. Den har en jaktinstinkt som måste tillfredställas. Jag tycker du ska försöka dig på spår igen, gärna viltspår. Spårningen är ett beteende som tillfredställer jaktlusten. Försöka att hitta en kurs i eftersök/viltspår – där får du lära dig hur det ska “klicka till” hos hunden. Och när du lärt dig det, så tycker jag att du minst en gång i veckan ska ta ut hunden på ett rejält spårarbete. Plus i kanten är ju att jaktlaget får en utbildad eftersökshund att använda vid behov.
Med tanke på hans starka jaktinstinkt är det där med inkallningen svårt att lösa – men inte omöjligt. Baktanken med tuffa spårjobb och kontaktövningar är att jaktlusten ska vara så tillgodosedd att han blir mer uppmärksam på dig.
Träna inkallning i stora inhägnader, t ex på en brukshundklubb. Nonschalera när han inte kommer. Men slösa på beröm och godis när han kommer – för att positivt förstärka det beteende du vill ha!
Du ska absolut inte bestraffa honom när han sent om sider kommer. Han förstår inte varför han bestraffas då, utan tror sannolikt att han åthutas för att han kommer till dig. Vad följden av det blir förstår du själv. Hoppas det löser sig.

 

Hälsningar Hasse