Hollandse herdershond

En ras som vinner i populäritet Korthårig hollandse herdershond.   Ursprungsnamnet på den här rasen är hollandse herdershond. Men ibland kallas den också holländsk vallhund...

En ras som vinner i populäritet

Hollandse herdershond

Korthårig hollandse herdershond.

 

Ursprungsnamnet på den här rasen är hollandse herdershond. Men ibland kallas den också holländsk vallhund eller holländsk herdehund. Kärt barn har många namn. Men det korrekta namnet är alltså det som Hollandse herdershondstår i rubriken!

 

De här hundarna är ganska stora, hanen får enligt rasstandarden ha en maximal mankhöjd av 62 cm. Om dess utseende och mentalitet brukar man säga att de ligger mitt emellan schäfern och belgisk vallhund. En intelligent, arbetsvillig och rask hund alltså.

 

Rasen är gammal och dess arbetsuppgifter var att valla och vakta boskapen åt bönderna. Allra först gavs den uppgiften att vara en ren boskapshund, alltså att vakta och skydda mot angripare. Men senare inriktades aveln på själva vallningen.

 

På den tiden kunde man dock inte tala om raser. Först 1874 gjorde en hollandse herdershond debut på en utställning. Efter detta togs en rasstandard fram och en klubb bildades för folk som jobbade med rasen.

Hollandse herdershond

Så småningom har den dryga handfull varianter som fanns reducerats till tre. I dag finns korthårig, långhårig och strävhårig hollandse herdershond.

 

När det gäller den belgiska vallhunden har de fyra varianterna fått olika namn. Holländaren är en holländare, oavsett hårlaget.

 

I hemlandet har de här hundarna givits en mängd olika arbetsuppgifter. Man använder dem bland annat inom polisen, militären och tullen. Självklart är den mycket populär också hos bruksfolk, alltså människor som vill jobba med sin hund.

 

Hollandse herdershondSom brukshund är den fantastisk, säger de som håller på med rasen. Den är arbetsvillig, har mycket motor och är lätt att “knäppa på och av”. Den vet alltså när den ska jobba och när den ska vila.

 

Men man ska också komma ihåg att det inte är någon nybörjarhund. Den kan vara både tuff och dominant och det gör förstås att det krävs en kunnig förare.

 

Holländaren är alltså inget för folk som enbart är intresserade av utställningsverksamhet och som inskränker hundens arbetsinsats till en promenad runt kvarteret.

 

I rasstandarden för “holländaren” heter det bland annat vad gäller helhetsintrycket: “Hollandse Herdershond är en medelstor, proportionerlig, medeltung och muskulös, kraftigt byggd med livligt och intelligent temperament. Den är följsam, lydig, vaksam, trofast, skyddar sin förare, mycket glad, uthållig, aktiv och rörlig och har den rätta vallhundsinstinkten.” Mankhöjden ska för hanhunden vara 57 – 62 cm och för tiken 55 – 60 cm.  

 

Hollandse herdershond

Långhårig hollandse herdershond.

 

Hollandse herdershond

Strävhårig hollandse herdershond.

 

Läs mer om hollandse herdershond här: http://www.rhh.se/

 

Text och foto: Hans Norling

Scroll to Top