Vår katt har tandsjukdomen FORL

Vid senaste veterinärbesöket upptäcktes att vår katt har tandsjukdomen FORL, och man fick t o m ta bort en tand. Han är nu nästan 7...

Vid senaste veterinärbesöket upptäcktes att vår katt har tandsjukdomen FORL, och man fick t o m ta bort en tand. Han är nu nästan 7 år, och för övrigt mycket pigg och äter bra. Jag undrar nu vad jag skall ge honom för slags mat? Skall jag t ex undvika hårda torrisar så att inte hans tänder tar skada? Eller finns någon speciell typ av mat jag kan skaffa till honom – vill gärna behålla honom frisk så länge som möjligt! Fick inga tips på djursjukhuset då jag frågade. Han är innekatt. Finns det något annat att tänka på med denna sjukdom? Och vad händer i hans mun när han blir äldre? Tacksam för alla tips hur jag skall sköta detta.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

FORL är ett stort problem, minst hälften av katterna drabbas någon gång av denna sjukdom. Tyvärr vet man inte varför den uppstår, förmodligen finns det många faktorer som bidrar.

Människans karies börjar med ett bakteriellt angrepp utifrån, genom emaljen och in i tanden. Kattens FORL börjar istället under emaljen, nere i tandcementen vid roten. Skadan sprider sig och det tunna emaljskalet undermineras. Ibland brister emaljen så att ett stort hål ses i tanden, ibland går tanden av utan att man sett skadan.

Skall man upptäcka FORL så tidigt som möjligt måste kattens tänder röntgas, som vid en vanlig tandläkarkontroll på människa.

Förr försökte vi, med hjälp av duktiga tandläkare, att laga tänderna.
Problemet var att angreppet inte stannade upp, utan tanden fortsatte att förstöras och gjorde ont. Smärtande FORL-tänder skall därför dras ut istället. Hos vissa katter kan det sluta med att alla tänderna dras ut.

Det är dock inget större problem för katter som får maten serverad ur påse eller burk, kattens tänder är till för att fånga och stycka bytesdjur.

Scroll to Top