Jag har en innekatt, bondkatt/manx, och han är nu snart två år gammal. Jag har märkt att han har fått tovor på bakdelen, på ryggen precis före svansen. Han har inte haft det problemet innan. Jag borstade ut dem och den urborstade pälsen blev lite vitaktig (min katt är helt kolsvart) och sedan såg det även lite mjällaktigt ut. Vad kan detta vara?
Jag läste lite bland de andra frågorna. Blev då mer och mer orolig. Man katt nyser också lite smått då och då. Hans saliv luktar illa, vilket märks väl när man har busat med honom. När han åker bil så dreglar och skriker han. Det hänger tjockt saliv på nästan 1 dm längd på båda sidorna om munnen. Jag trodde detta berodde på åksjukeproblem, kan det vara så? Jag har honom i ett katt-bilbälte i bilen då han inte klarar av att sida i bur – han har klöst sönder klor och när jag skaffade en tygbur så skrapade han upp nosen på dragkedjan.
Han är väldigt skygg, det är bara mig han tyr sig till. Så fort han hör ett ljud så reagerar han väldigt starkt och ser rädd ut. I övrigt är han väldigt social och pratar väldigt mycket, men just symtomen med tovorna, illaluktande mun och saliv, nysningarna, dreglet vid bilkörning, rädsla för instängdhet och rädsla gör mig lite orolig.
Min katt är som mitt lilla barn.
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Hu! Man kan verkligen bli orolig av att läsa för mycket! Det känns lätt som om man drabbats av alla möjliga krämpor på en gång. Det är vanligt att katter får lite mjäll och lättare irritation i huden bak vid svansfästet. Bor du där det finns loppor (i Sydsverige) bör du leta noga efter dessa – särskilt om katten naggar sig i huden. Behandla gärna om du är tveksam – bra preparat finns på apoteket. Du kan även ge kosttillskott för päls och hud på egen hand, men om besvären tilltar bör du söka veterinär.
Många katter har besvär med inflammationer i tandköttet, som bidrar till dålig lukt. Tandborstning heter motmedlet!
Nysningar är ofta kopplat till låggradiga virusinfektioner på katt. De kan inte behandlas bort men problemen minskar ofta över tiden. Ibland kan bakterier slå till och ge värre symtom, som då får behandlas med antibiotika.
Illamående och panik i bilen är din katt tyvärr inte ensam om. Det är ju inte en naturlig miljö eller ett naturligt färdsätt för en katt. Av säkerhetsskäl kan man inte heller ha katten lös i bilen.
Det bästa är att i god tid vänja katten vid en ombonad och mysig bur. Låt den stå framme hemma – där katten gärna vilar. Lägg in lite kattgodis ibland. Spraya med Feliway då och då för att göra buren mer attraktiv för katten. Det finns även preparat som kan ges till åksjuka katter – prata med din veterinär för recept.