Sigge överlevde unik operation!

Undersökningen visade att 13-årige Sigge hade en hjärntumör. De flesta kattägare skulle nog ha gett upp i det läget, men inte Britta Andersson. Hon satsade 25 000 kronor på en operation som aldrig tidigare gjorts i Sverige!

Mer om operationen

Sigge överlevde unik operation!Många katt- och hundliv kan räddas på det här sättet! Det hävdar veterinären Fredrik Danielsson som utförde den historiska operationen på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg den 21 november förra året.

 
– Godartade hjärnhinnetumörer, så kallade meningiom, är den vanligaste formen av hjärntumörer hos katter, förklarar han. De är ofarliga i sig, men i hjärnan skapar de ett enormt tryck vilket leder till döden.
 
– Sigges tumör var stor som en hasselnöt och hans hjärna är inte mycket större än en valnöt, förklarar Fredrik Danielsson. Tumören upptog med andra ord en tredjedel av utrymmet. Jag tvivlar på att Sigge hade överlevt två månader till om vi inte ingripit!
 
Fredrik Danielsson – en av två svenska veterinärer som är European Specialist in Small Animal Surgery – har tidigare varit chefsveterinär på Regiondjursjukhuset i Helsingborg. Han är nu verksam som specialistveterinär på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg och Lundabygdens djursjukhus i Lund.
 
Snabb återhämtning
– Det är ett teamwork av vårdpersonal för kvalificerad narkos och eftervård och tillgången till datortomografi och magnetröntgen som ger möjlighet till den här typen av operationer, förklarar han. I USA har man länge gjort sådana här operationer. Statistik därifrån visar att 80 procent av de opererade katterna överlever själva operationen. Hälften har fortfarande ett mycket bra liv efter två år!
 
Operationen av den 13-åriga bondkatten Sigge tog drygt två timmar. Den utfördes med hjälp av ett operationsmikroskop.
 
– Det mest fascinerande var hur snabbt Sigge återhämtade sig efter att ha varit sövd i tre timmar, berättar Fredrik Danielsson. 20 minuter efter det att jag sytt ihop honom spann han i en sköterskas famn.
Det var som om han blivit kastrerad och inte genomgått en stor hjärnoperation.
 
– Och idag finns det gott hopp om att lille Sigge har ett fullödigt liv om både två och tre år, säger veterinär Danielsson och tillägger: I kattår räknat blir det väl fyra eller fem gånger så mycket!

 
Sigge överlevde unik operation!
Katten Sigge i matte Britta Anderssons famn. Den lyckade operationen firades med kalkon och räkor.
 
Alla katter har inte nio liv. Sigge i Göteborg har förmodligen bara ett. Och i höstas var det nära att rinna ut.
 
– Sigges räddning blev en unik hjärnoperation på Blå Stjärnans djursjukhus här i stan, berättar Sigges matte, Britta Andersson, 53.
 
– Det har gjorts sådana här operationer utomlands. Men vad vi vet är det första – och hittills enda – gången som det har skett i Sverige!
 
Sigge är 13 år och heter egentligen Sixten. Han och hans tvillingbror Assar är Brittas ögonstenar.
 
– En kompis till mig hade en katt som fick ungar, berättar hon. Jag matade dem när kompisen var bortrest. Då fäste jag mig vid Assar och Sigge. De är oerhört kelna och tillgivna båda två…
 
När Brittas sambo Per Nyman senare kom in i bilden fick han finna sig i att Britta redan hade herrsällskap i sängen om nätterna.
 
– Nu när grannfrun flyttat till ett äldreboende har vi tagit hand om hennes 10-åriga katt, Lisa, också, berättar Britta. Visst kan det bli lite trångt i sängen, men det går bra. Per klagar inte. Han är kattmänniska, som jag!
 
En äventyrare
Assar och Sigge är kastrerade och id-märkta. När de var små lärde Britta dem att komma så fort hon ropade på dem.
 
– Tack vare det har de kunnat vara ute, även då vi bott i en lägenhet på tredje våningen, förklarar hon. Assar håller sig alltid i närheten. Sigge kan ge sig ut på lite längre vandringar…
 
Två gånger har Sigge varit försvunnen i upp till tre dagar.
 
– Då har jag oroat mig något alldeles förfärligt; satt upp efterlysningslappar och stått i, berättar Britta. Men båda gångerna har jag funnit honom instängd i ett cykelförråd.
 
För tre år sedan drabbades Sigge av ett krampanfall.
 
– Jag tog honom genast till veterinären. Han sa att det kunde bero på en infektion. Sigge fick antibiotika. Sedan var det bra tills i somras, då var han lite dämpad.
 
En novembermorgon 2008 hängde Sigge med huvudet. När han försökte gå var det som om han skulle tippa över åt höger sida.
 
– Jag lyfte upp honom, minns Britta. Då fick han ett stort krampanfall i min famn. Så jag åkte till Blå Stjärnans djursjukhus med honom. Där gjorde de en datortomografi som visade en hjärntumör.
 
De flesta djurägare skulle nog ha trott att det var kört i det läget. Men inte Britta. Hon hade läst att man nu för tiden kan operera meningiom (godartade hjärnhinnetumörer).
 
– Jag pratade med veterinären om möjligheten, berättar Britta. Han sa att Blå Stjärnan har en specialist i kirurgi för hund och katt som förmodligen skulle kunna utföra en sådan operation med lyckat resultat.
 
Lång operation
Att operationen skulle komma att kosta 32.000 kronor och att djurförsäkringen bara täckte 7.000 kronor avskräckte inte Britta.
 
– Som djurägare har man ett visst ansvar, anser hon. 25.000 kronor är mycket pengar för mig. Men eftersom jag inte kan resa så mycket på grund av djuren kände jag att det var möjligt.
 
Sigge fick epilepsimedicin och cortison – som minskade trycket på hans hjärna – i väntan på operationen.
 
Fredagen den 21:a november var det dags. Då skrevs ny svensk veterinärhistoria på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.
 
– Jag var nervös och ledsen när jag lämnade Sigge den där morgonen, berättar Britta. Det var ju ingen okomplicerad operation som skulle göras. Jag var väl medveten om att det kanske var sista gången jag såg Sigge i livet…
 
Britta jobbade på som vanligt som producent på Frölunda Kulturhus den dagen.
 
– Personalen på Blå Stjärnan hade sagt att de skulle ringa mig så fort operationen var klar, förmodligen redan vid 10. Men tumören var större än man trott. Operationen drog ut på tiden. Först vid 12-tiden fick jag beskedet att allt gått bra. Det var en enorm lättnad!
 
Vid 14-tiden fick Britta ett MMS från djursjukhuset, en liten filmsekvens där en något tilltufsad Sigge satt och åt med god aptit!

 
– Sigge återhämtade sig förvånansvärt snabbt, säger Britta. På tisdagen kunde vi hämta hem honom. Då var det enda irritationsmomentet en plaststrut. Den var han tvungen att ha i tio dagar för att såret på huvudet skulle läka!
 
Väl hemma igen firades den lyckade operationen med kalkon, kokt fisk, räkor och tomatsås, vilket är det bästa Sigge vet.

– Assar och Sigge var överlyckliga att återses, berättar Britta. Men Lisa och Sigge fräste åt varandra. Det brukar de göra. Assar och Lisa går bra ihop. Men om Lisa fått bestämma hade Sigge aldrig fått någon operation…

Sigge överlevde unik operation!

Bara 20 minuter efter operationen började Sigge spinna i sköterskans knä.
 
Scroll to Top