Min katt får dregelattacker

Jag har en honkatt på 7 år som bara vistas i lägenheten och på balkongen. För ett tag sedan började hon skumma ur munnen och...

Jag har en honkatt på 7 år som bara vistas i lägenheten och på balkongen. För ett tag sedan började hon skumma ur munnen och senare även dregla sega slemtrådar, cirka 1 matsked åt gången. Detta inträffade först bara 1-3 gånger per dygn.

Tredje dagen tog jag in henne akut till djursjukhuset. De tittade i munnen, klämde på henne och tog ett blodprov, och alla värden såg bra ut så vi fick åka hem igen. Hon har dock fortsatt att få sina drägelattacker, cirka var tredje timme. Hon rycker lite i kroppen, dreglar massor, vädrar intensivt och fräser, sedan darrar hon häftigt med morrhåren och skummar ut saliv med tungan.

Det märks att hon lider av det och det ser jätteotäckt ut. Hon är pigg och som vanligt mellan attackerna. Äter, leker och går i kattlådan. Vad kan det vara för fel och hur kan jag hjälpa henne?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Vid kraftig salivering skall alla problem i munhålan med främmande föremål, trasiga tänder och sår av annan anledning först uteslutas. Ämnen från loppmedel eller växter som kommer in i munnen kan ge salivering. Även störningar i matstrupens sväljningsfunktion och inflammerade spottkörtlar kan ligga bakom. Mer generella anledningar är naturligtvis illamående och allmänsjukdomar. Viktigt är att inte blanda ihop symtombilden med astmaattacker som är vanliga på katt.

Då munhålan på din katt var normal, blodvärdena normala och anfallen kommer så attackvis kan man misstänka att ursprunget sitter i hjärnan istället. Istället för generell epilepsi där hela kroppen drabbas kan lokala motoriska kramper uppstå. Att fastställa orsaken till en sådan kramp är svårt – vissa diagnoser kan ställas med magnetkamera, oftast blir det en sannolikhetsdiagnos. Om attackerna bara fortsätter kan epilepsimedicinering prövas.

Scroll to Top