Avskedet blev så hemskt och dramatiskt

Vi tvingades avliva vår gamla honkatt för två månader sedan på grund av juvertumörer som spridit sig till lungorna. Hon blev sjuk väldigt fort och...

Vi tvingades avliva vår gamla honkatt för två månader sedan på grund av juvertumörer som spridit sig till lungorna. Hon blev sjuk väldigt fort och vi fick ta ett snabbt beslut om avlivning då hon hade svårt med andningen.

Avlivningen var dock ingen behaglig upplevelse. Hon fick av veterinär nr 1, efter lugnande preparat, en spruta direkt i levern, vilket skulle vara skonsamt. Hon skrek fruktansvärt av smärta och man tog ut sprutan efter några sekunder. Veterinär nr 2 tog över och stack in sprutan igen i levern och då dog hon ganska snart.

Vi orkade inte ta upp detta till diskussion med veterinärerna på grund av sorgen, men undrar nu om det är en normal företeelse. Avlivar man katter genom en injektion i levern? Varför skrek hon? Det som skulle blivit ett lugnt avsked blev väldigt dramatiskt och tragiskt.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Avlivningsvätskan är ett mycket koncentrerat narkosmedel. Det får ges antingen direkt i ett blodkärl eller i bukhålan. Är djuret sövt och medvetslöst kan det ges direkt i hjärtat. De flesta veterinärer brukar ge lugnande innan – men ges medlet direkt i blodbanorna hamnar djuret i djup narkos omedelbart.

Tyvärr kan man alltid vid stick med kanyl råka orsaka mer eller mindre smärta om man träffar en nerv. En annan orsak till skrik eller ryckningar är att narkosen inträder lite långsamt till följd av giva i bukhålan, vid svår sjukdom eller om lugnande medel givits innan. Djuret glider då in i medvetslöshet – men så faller hämmande centra i hjärnan bort. Ofrivilliga rörelser och ljud kan då uppstå som kan se otäcka ut, men som djuret inte upplever.

Avlivning av ett älskat husdjur är tungt och många frågor dyker upp i efterhand. Tveka inte att ställa frågorna efteråt – ofta finns det en förklaring som gör att man kan lägga ångesten åt sidan.

Scroll to Top