Blev katten konstig av narkosen?

Jag har en honkatt på snart 6 år, en mycket storvuxen och långhårig dam som vet vad hon vill. Men för knappt ett år sedan...

Jag har en honkatt på snart 6 år, en mycket storvuxen och långhårig dam som vet vad hon vill. Men för knappt ett år sedan så blev hon sövd på grund av att hon fått väldigt svåra tovor i sin päls som skulle avlägsnas och de fick ge henne extra mycket narkos då hon vägrade att somna.

Det gick bra och pälsen har vuxit ut så det syns inget alls, men cirka 1 månad efter att hon blivit sövd så började hon bete sig konstigt och gör tyvärr så fortfarande. Hon har klöst sönder flera möbler och så sätter hon sig på mattorna i bland och bajsar, trots att hon har en ren låda. Är väldigt orolig för vad som kan ha hänt efter att hon blev sövd, speciellt då hon eventuellt snart skulle behöva bli rakad igen.

Kan ni ge mig ett råd om vad vi kan göra med henne? Ska tillägga att vi provade med att sätta Feeliway i kontakterna och det blev en liten skillnad till det bättre, men nu på sommaren är det svårt eftersom man har öppet.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Började beteendeförändringarna en månad efter narkosen är risken att det skall ha med narkosen att göra mycket liten.

Mer sannolikt är det en utveckling av någon form av stress som fått henne att äta för mycket, gå upp i vikt – och därav fått svårt att sköta sin päls.

Klösmarkeringar på möbler har ofta med revirstress att göra – hon vill märka upp att det är hennes möbler. Att hon bajsar på fel ställe kan också vara revirstress, hon kan också ha fått ont i ryggen av sin övervikt och får smärtor om hon har en liten låda. En del katter vill ha flera lådor, olika strömaterial – eller tycker att lådan är placerad på fel ställe. Det är bra att du provat Feliway, men förmodligen behövs bredare behandling. Prova att spraya Feliway på de ställen hon klöser. Testa flera olika lådor, på olika ställen. Rulla undan mattor som hon uppfattar som OK att bajsa på. Bajsar hon ofta på ett särskilt ställe – ställ dit en skål med lite foder.

Passa på att kontrollera ett allmänblodprov i samband med att hon undersöks inför nästa rakning. Be veterinären undersöka om ryggsmärtor kan föreligga. Säg till redan vid tidsbokningen att du vill diskutera beteendeproblemen, så att ordentligt med tid avsätts och det inte bara hastas över.

Beteendeproblem är jobbiga för ägaren, men säkert än värre för katten.

Scroll to Top