Måste katten alltid må så dåligt?

Jag har en ragdoll, en kastrerad hankatt, som blev diagnostiserad att han hade antikroppar mot FIP när har var kattunge. Han är idag fyra år...

Jag har en ragdoll, en kastrerad hankatt, som blev diagnostiserad att han hade antikroppar mot FIP när har var kattunge. Han är idag fyra år och har inte insjuknat. Däremot så är han stenhård i magen 2-3 veckor och har sedan diarré i en vecka. Så har det varit i nästan hela hans liv.

 

Han “gnäller” väldigt mycket och vi har en känsla av att allt inte står riktigt rätt till. Men jag får inga svar hos veterinären eftersom man verkar avfärda problemen så fort man får höra FIP (eller vad det heter nu för tiden). Är det så att en “FIP-katt” får räkna med att må lite till och från på detta sätt?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Antikroppar mot kattens coronavirus FeCoV är mycket vanligt, inte minst bland raskatter. FeCoV ger oftast bara upphov till kortvarig diarré och antikropparna i sig är ingen sjukdom.

 

Hos ett fåtal individer kan tyvärr viruset mutera och ge upphov till den dödliga immunologiska sjukdomen FIP (felin infektiös peritonit).

 

Din katts magproblem har inget med FIP att göra. Eftersom symtomen kommer från mag/tarmkanalen kan du börja på egen hand med att prova foderbyten. Se efter vilka ingredienser som ingått i hans nuvarande mat.

 

Skaffa sedan nytt foder, av god kvalitet med andra proteinkällor än de nuvarande. Gärna för “känsliga magar”.

 

Ge det nya fodret minst en och en halv månad innan effekten utvärderas. Får du ingen positiv respons – sök vidare för utredning hos en erfaren smådjursveterinär.

Scroll to Top