“Ta inte kattungen för tidigt från sin mamma”

Har du tänkt skaffa katt? En söt liten kattunge är till stor glädje för hela familjen. Men det finns en del att tänka på, bland annat att förbereda hemmet på olika sätt så att katten trivs och mår bra.

Erik Lundberg är veterinär och samarbetar med Hemmets Journal.

 

Att skaffa katt innebär ett stort ansvar. Det är inte bara en gullig kattunge som du kan leka med när du har lust. En katt kräver skötsel, sällskap och uppmärksamhet. Man ska tänka på att en katt kan bli upp till 20 år gammal och kommer att bli en familjemedlem.

– Det är viktigt att inte ta kattungen för tidigt från sin mamma. Inte före tolv veckors ålder. Kattungen präglas nämligen mycket av sin första uppväxttid, säger Hemmets Journals veterinär Erik Lundberg.

– En inomhusuppfödd katt har större chans att anpassa sig bra till ett inomhusliv i lägenhet. Man kan inrätta en skyddad plats där den kan gömma sig.

 

Om man väljer en kattunge från en frisk och välvaccinerad kattmamma, så minskar man också risken för att den har kroniska virussjukdomar.

– Kontrollera så att ungen är avmaskad, framförallt om den är född i en högriskmiljö – det vill säga som ladugårdskatt.

 

 

Här är HJ-veterinärens tio bästa tips när du skaffar katt:

1. Tänk på att det inte finns kattraser som är 100 procent “allergivänliga”. Allergi är väldigt individuellt och skiftar från person till person.

2. En ensam katt är ingen lycklig katt. Är du sällan hemma är det förmodligen ingen bra idé att skaffa katt. Katten behöver sällskap och stimulans för att utvecklas och må bra.

3. Handlar det om en katt som ska ha möjlighet att själv gå ut och in ur bostaden, så klarar den sig bättre på egen hand än en utpräglad innekatt.

4. För många nyblivna kattägare kommer veterinärbesök som en överraskning. Vaccinationer, avmaskning, kastrering eller sterilisering är inte gratis. Dessutom är det inte ovanligt att katten råkar ut för olyckor och sjukdomar som kräver operationer. Gardera dig mot höga kostnader genom att skaffa en försäkring.

5. Köper du en raskatt så undersök att den inte har rasspecifika sjukdomar. Kontrollera med uppfödaren att veterinärbesiktning har gjorts.

6. Förbered hemmet. Göm elektriska sladdar och kablar eftersom många katter gärna tuggar på dessa. Ta bort giftiga växter, kontrollera att fönster och dörrar går att stänga.

7. Inrätta en matplats och en kattlåda. Katter brukar lätt bli rumsrena. Om de kissar till exempel på en matta eller i en blomkruka så beror det antagligen på att kattlådan inte är rengjord.

8. Katten måste ha utrymme att leka. Kattleksaker är bra, men glöm inte bort att själv aktivt leka med katten. Skaffa även en klösbräda som den provar klorna på.

9. För din egen och kattens säkerhet så använd transportbur vid längre transporter med flyg, bil, buss och tåg.

10. Läs in dig på hur de populäraste kattraserna uppträder och hur de fungerar som husdjur. Om du istället väljer en “vanlig” bondkatt eller huskatt har den naturligtvis också sin charm, sitt utseende, sina egenheter och karaktärsdrag.

 

Här kan ni läsa när Erik Lundberg svarar på läsarfrågor.

Scroll to Top