Många hemlösa katter
Det är svårt att uppskatta antalet hemlösa katter i Sverige, men siffran 100 000 brukar nämnas. Totalt finns drygt en miljon katter i Sverige.
Så här kan du hjälpa hemlösa katter:
● Stöd kattorganisationer och skänk pengar, kattmat eller kattsand.
● Sprid budskapet om kastrering – en katthona kan få 120 ungar under sitt liv.
● Var akut- eller stödhem till en katt som väntar på permanent hem.
● Engagera dig i en lokal förening.
● Har man en katt kan man ha två, det blir inget extra jobb och katterna har glädje av varandra.
Källa: Miss Mjau
Mamma Lotta och döttrarna Lina och Sandra går igenom smyckena som har gjorts sedan sist – och några nya materialinköp.
Hemma hos Sandra Dahl Friberg är tacoslunchen avdukad och köksbordet skimrar i alla tänkbara färger och nyanser. Gnistrande örhängen, berlocker och armband trängs med pärlor som ska förvandlas till nya smycken med lockande namn – som Kattöga, Ståtlig och Grönt Päron.
Systern Lina och mamma Lotta plockar förtjust i högarna.
– Åh, titta vad fint slipade de här är! Och de rosa blir ju jättefina till örhängen!
Tillsammans utgör de Miss Mjau, en ideell förening som designar, tillverkar och säljer smycken för att ge ekonomiskt stöd till hemlösa katter.
– Våra smycken ska kännas så lyxiga att man hade velat köpa dem i en vanlig butik. Skillnaden är att här bidrar man till att hjälpa katter som har det svårt samtidigt som man unnar sig något fint, säger Sandra medan hon med van hand böjer öglor till örhängen.
Engagemanget för utsatta katter tog fart när systrarna var tonåringar. Då kom Snuttis in i deras liv; en bruntigrerad kattherre som en dag bestämde sig för att flytta in hos familjen Dahl och stannade kvar i femton år.
– Vi har alltid varit glada i katter, men Snuttis gjorde oss riktigt engagerade. Vi började hjälpa till på olika sätt alla tre, som volontärer, jourhem och i olika föreningar, berättar Lina.
Men engagemanget och insynen ledde också till frustration.
– Vi såg att det största problemet är ekonomin. De flesta hittekatter är skadade, undernärda och behöver veterinärvård. Sedan ska katterna kastreras och vaccineras. De behöver mat, kattsand och annat. Pengarna rinner snabbt iväg, konstaterar Sandra.
Armband
Tillsammans började de fundera över vad de skulle kunna göra för att stötta föreningarna ekonomiskt.
– Det var faktiskt Lina som väckte idén. “Kan vi inte göra armband för att hjälpa katter?” Sedan satt vi hemma vid mitt köksbord och trädde, säger mamma Lotta.
Miss Mjau – det var även Lina som kom på namnet – registrerades som en ideell förening hos Skatteverket och 2011 rullade verksamheten igång för fullt med hemsida, facebooksida och webbshop.
– Mest gör vi vanliga smycken, men vi har börjat med berlocker till katthalsband också. Och eftersom vi vill få folk att märka sina katter har vi piffat upp adresstuber med någon pärla, säger Sandra.
Pengarna som försäljningen ger går oavkortat till olika kattföreningar runtom i Sverige. På Miss Mjaus hemsida redovisas vem som har fått pengar, när och vad de har använts till.
– Vi är tydliga med att vi inte behåller en krona själva, det är viktigt för att folk ska känna förtroende för oss. Vi donerar till ett antal föreningar som vi har granskat och valt ut och som följer våra värderingar. En av dem är att inte avliva friska och behandlingsbara katter. Vi tror inte heller på avskjutning, det löser ingenting eftersom katter förökar sig så snabbt, utan på ett långsiktigt arbete med kastrering, säger Sandra.
Ger hopp
Arbetet med Miss Mjau har gett trion många jobbiga insikter om de hemlösa katternas situation.
– Ibland har vi nog lärt oss mer än man vill veta, konstaterar Sandra.
Ändå ger Miss Mjau ett allt annat än dystert intryck med sin rosa hemsida, sin logga i form av ett sött kattansikte och sina underfundigt döpta smycken.
– Miss Mjau ska vara positivt och ge lite hopp. Det behövs för att man ska orka med allt det tunga och sorgliga, säger Sandra.
Och det verkar vara ett vinnande koncept – hittills har Miss Mjau sålt mer än 1700 smycken och donationssiffran tickar stadigt uppåt.
– Minns ni så stolta vi var när vi hade donerat 10 000 kronor? Nu är vi snart uppe i 200 000! säger Lina.
Responsen har överstigit alla förväntningar konstaterar alla tre och radar upp exempel på allt stöd de får från kattvänner över hela Sverige. Det är specialbeställningar till bröllop och dop, tackkort med posten, engagerade följare på Facebook, ekonomiska bidrag och stora paket med gamla smycken till webbutikens “retrohörna”.
– Wow, vad folk är engagerade! Det är lätt att bli missmodig när man ser allt elände, men det finns hopp! säger Lina