Benbrott
|
Häcken i kolonin hemma i Malmö var nästan färdigklippt, Ulla Nilsson skulle bara nå en liten, liten gren till. Hon sträckte sig lite där hon stod på sin stege, kände hur den vickade till, försökte återfå balansen, men insåg att det var lönlöst…
– Det får väl bli några blåmärken, då, tänkte Ulla medan hon föll i marken.
Så blev det inte – åtminstone inte bara. Det blev en fyra timmar lång operation, rullstol i flera månader, åtta månaders sjukskrivning och mycket, mycket smärta. Ulla hade brutit både skenbenet och vadbenet.
Trots det dubbla benbrottet kände hon först ingen smärta när hon på alla fyra kröp in i stugan där mobiltelefonen låg för att ringa till sonen Per.
Han insåg allvaret, lämnade allt han hade för händer och var snabbt på plats i kolonin och ringde ambulans. Ambulanspersonalen anade redan det som röntgen sedan skulle bekräfta – att benet var brutet. Nu började det göra riktigt, riktigt ont och Ulla fick morfin mot smärtorna.
– Det var alltså mycket allvarligare än jag hade trott, men jag var ändå övertygad om att ett benbrott, det läker alltid på sex-åtta veckor sådär, säger hon och ler lite snett. Det var tur jag inte visste!
Rejält ärr
Idag har det hunnit gå över ett år sedan det ödesdigra augustidagen. På Ullas fortfarande brunbrända ben syns ett rejält ärr och märken av de 16 skruvar som under månader höll ihop de brutna benen så att de skulle hamna alldeles rätt. Ingen som ser henne komma cyklande längs Öresunds glittrande vatten i Malmö anar dock att hon för inte så länge sedan satt i rullstol och att hon har ett tufft år bakom sig.
– Mitt goda humör har satts på prov ibland, det måste jag erkänna, säger Ulla.
Det där goda humöret är för övrigt något som vi på Hemmets Journal är väl bekanta med. Ulla, som är 63 år, arbetar sedan nästan 40 år på vår kundtjänstavdelning. Alla som någon gång har träffat henne är beredd att skriva under på att hon är liksom född till att ha ett serviceyrke. Alltid glad och positiv, aldrig rädd för besvär, alltid i farten. Ljudet av smattrande höga klackar som skyndar fram i korridoren, det är något som är förknippat med Ulla.
Det var därför alla vi kolleger samfällt drog efter andan när vi hörde om det dubbla benbrottet. Att Ulla nu låg alldeles stilla i en sjukhussäng, det var svårt att föreställa sig.
En läxa
Det behövdes en fyra timmar lång operation för att fixera hennes avbrutna ben och i tre och en halv månad hade hon en rejäl metallställning fastskruvad i vänster ben. Hon fick inte under några förhållanden stödja på benet.
– Att hålla sig så mycket i stillhet, det har varit oerhört påfrestande ibland, medger hon. Ja, missförstå mig inte, efter all erfarenhet från sjukhusvärlden har jag också insett hur mycket lidande det finns och att jag är lyckligt lottad. Att plötsligt vara handikappad, det var en läxa! Jag mötte mycket vänlighet och hjälpsamhet, men upptäckte också att det svenska samhället inte är så handikappanpassat som vi tror. Det finns många trappor och höga trottoarkanter!
Ulla Nilsson tillbringade nästan två månader förra hösten på ett korttids-boende. Som ensamstående och med en lägenhet tre trappor upp utan hiss hade hon ingen möjlighet att bo hemma den första tiden efter benbrottet.
För Ulla vändes verkligen vardagen upp och ned i och med benbrottet. Hon är ensamstående, bor i en lägenhet tre trappor upp, utan hiss och när hon nu plötsligt satt i rullstol och behövde hjälp med det mesta, då kunde hon inte heller bo i sitt hem. Att hitta en plats där hon kunde bo tillfälligt , det var inte lätt.
Till slut fick Ulla plats på ett korttids-boende där övriga patienter visade sig vara gamla och i många fall mycket förvirrade. En konsekvens av benbrottet som hon aldrig ens i sin vildaste fantasi hade kunnat räkna med.
– Jag tillbringade nästan två månader där och det var en kämpig tid, säger hon. Personalen var jättefin, men för mig var det deprimerande att vara omgiven av så svårt sjuka medpatienter.
Mycket omtanke
– Ändå var jag lyckligt lottad. Per, min son, kom genast med en egen TV och radio till mig så att jag skulle kunna dra mig tillbaka till mitt rum och vara för mig själv, det har man ju ett behov av inte minst när man har riktigt ont. Både Per, min bror och alla vänner har på alla sätt månat om mig och varit oförtröttliga när det gäller att ta mig ut på turer i rullstolen.
– Jag har mött mycket vänlighet och omtanke under sjukskrivningen. Jag glömmer aldrig när jag första dagen kom hem till min lägenhet och grannfrun genast ringde på med nylagad middagsmat. Och i släptåg kom hennes lilla barnbarn med plättar, trots att han nog gärna hade velat äta upp dem själv!
När Ulla får frågan om vad som varit jobbigast under året som har gått tvekar hon inte en sekund:
– Att förlora sin personliga integritet, säger hon ur djupet av sitt hjärta. Att behöva hjälp med allt, till och med så personliga saker som att gå på toaletten och att tvätta sig, att behöva stå spritt naken inför okända människor, det vande jag mig aldrig vid. Att andra måste kånka och bära på mig och att jag inte kunde göra ett dugg om de skulle tappa taget!
Flera bakslag
I slutet av oktober förra året Ulla komma hem, fortfarande i rullstol men lite rörligare. I början av december togs skruvarna i benet bort och hon kunde börja gå med kryckor. Rädd och ostadig, men äntligen i upprätt ställning.
– Som handikappad var jag ju trots allt i den lyckliga situationen att jag hela tiden blev bättre, säger hon. Fast tålamodet, det hade jag svårt med ibland, inte minst när det kom bakslag, som att såret hade svårt att läka. Och smärtan, den gav inte med sig så lätt!
![]() |
I tre och en halv |
– Foten svullnade lätt när jag började stödja på benet och när jag i mitten av april började arbeta halvtid, då åkte jag varje dag direkt hem med färdtjänsten, tog en värktablett och la mig på sängen för att vila benet.
Idag är Ulla igång på heltid här på Hemmets Journal.
– Och jag cyklar numera till arbetet, säger hon glatt. De där cykelturerna, de har jag saknat. Jag får fortfarande ont och foten svullnar när jag gått för mycket, att cykla går betydligt bättre. Men doktorn säger att jag fortfarande kan hoppas på en viss förbättring och det försöker jag komma ihåg när det känns motigt!
Vill röra sig
Att hålla igång, det är viktigt för Ulla. Hon har fått mycket sjukgymnastik och har också haft mycket glädje och nytta av att gå på vattengymnastik.
– Ja, för mycket stillasittande är ju inte bra, säger hon. Jag har alltid varit glad för god mat, men är samtidigt lyckligtvis en person som älskar att röra på mig.
– När jag nu varit ofrivilligt stillasittande under så lång tid har jag upptäckt att kläderna haft en förmåga att krympa i garderoben, säger Ulla, blinkar och klappar sig på magen.
Jodå, humorn har hon i behåll, trots den tuffa tid hon har bakom sig. Livsandarna börjar återvända.
Och den älskade kolonin, där olyckan hände, hur har det gått med den?
– Såld, säger Ulla och suckar lite lätt. Det var trist, men den kändes plötsligt mest som en belastning med allt som behövde göras. Idag letar jag också efter en ny lägenhet. Med hiss den här gången, för även om jag numera klarar att gå de tre trapporna så är det lite jobbigare än förr.
– Men det ska vara en lägenhet med stor inglasad balkong, där jag kan ha mycket blommor. Visst saknar jag kolonin ibland, men blommor i krukor, det är fint det också.
– Och jag kan inte förneka att jag känner mig lättad när jag tänker på att jag aldrig mer behöver klippa häcken!