Fakta om Filippa
Namn: Filippa Reinfeldt
Ålder: Fyllde 40 år den 14 juni
Yrke: Sjukvårdslandstingsråd i Stockholm
Bor: I villa i Täby och i lägenhet i Sagerska palatset
Familj: Maken Fredrik, statsminister och barnen Erik 14, Gustaf 12 och Ebba 7 år
Aktuell: Sommarpratar i P1 den 10 augusti klockan 13.00
Ingen sommar utan …
Ingen sommar utan …
… min hängmatta i trädgården i Täby. Jag bara ligger där och gör ingenting. Det är bland det bästa jag vet.
… mina träskor. Jag har tre par – ett par Skåne-tofflor, ett par svarta och ett par i guld! De har jag när jag rensar rabatterna.
… en bra sommarpocket. Jag tittar på 10-i-topplistan på ICA och väljer någon som ser spännande ut. Jag gillar deckare.
… kokta rödbetor med smör och lite salt. Det är gott att äta till lunch en varm dag.
… min cykel. Jag cyklar ofta runt i Täby på min damcykel med cykelkorg och barnsits. Jag har faktiskt en terrängcykel för skogen och en motionscykel hemma också.
Visste du att Filippa …
Visste du att Filippa …
…drömde om att bli astronaut som barn?
– Jag fascinerades av frågor som Var tar det slut? Vad finns bakom stjärnorna? Om man finner slutet, vad finns bakom slutet? Men betygen räckte inte till…
… snart är färdig med sin skepparexamen?
– Det är tryggt att kunna läsa av sjökorten själv istället för att vara beroende av en GPS-navigator
–Det är svårt att få livspusslet att gå ihop och den erfaren-heten delar jag nog med många kvinnor som heltidsarbetar och har barn. Men jag sätter alltid barnen först, ingenting är viktigare. |
– Här borta på gräset blir väl bra?, säger Filippa Reinfeldt och slår sig ner på en filt i den sommarprunkande parken som omgärdar landstingshuset i Stockholm.
Klädd i en tunn, mönstrad sommarklänning poserar den nyblivna 40-åringen vant framför kameran. Det har knappt gått ett år sedan Filippa blev Sveriges “first lady” och fokus för allmänhetens intresse – en statsministerfru som inte bara är vacker och bjuder på kakrecept i tidningar, hon är dessutom en heltidsarbetande trebarnsmamma som kämpar för att få tiden att gå ihop. Som vilken annan mamma som helst. – Jag vill inte vara en förebild men jag tror det är bra att visa att även en trebarnsmamma kan jobba politiskt, säger hon och slätar till tyget på sin klänning. Det går att få ihop livet med jobb, familj, läxläsning, möten och skjutsande till träning, även om det är ett pusslande. |
Fotosessionen är avslutad och Filippa leder oss med raska steg in i landstingshuset där hon numera har sin arbetsplats. Trots att vi befinner oss i semestertider råder här full aktivitet, “Jag tar ledigt lite här och där”. På en dörr några trappor upp står titeln sjukvårdslandstingsråd och vi kliver in i ett ombonat, trivsamt kontor. Det första man ser är alla de inramade bilderna på de tre barnen Erik, 14, Gustaf, 12 och Ebba 7 sju år.
– Jag brukar säga att jag först och främst är mamma, därefter landstingsråd och sedan statsministerfru, säger Filippa och häller hett vatten i en tekopp. Mammarollen är den absolut viktigaste i mitt liv, barnens behov kommer alltid först!
Alltid tillgänglig
Hon kastar ett öga på mobiltelefonen och berättar att barnen kan ringa henne precis när som helst, inget möte är viktigare än att hon kan kila iväg ett par minuter för att finnas där för något av barnen.
– Det händer ofta. Man kan ju inte säga till ett litet barn att det måste vänta några timmar med att berätta för att mamma sitter i möte. Jag måste vara tillgänglig när som helst och Fredrik resonerar likadant. Han är en oerhört närvarande pappa och barnen kan ringa honom i stort sett när som helst.
Fredrik och Filippa Reinfeldt har varit gifta i 15 år. Här med barnen Erik 14, Gustaf 12 och Ebba 7 år.
Det händer även att barnen är med mamma på kvällsmöten eller vilar på kontorets blå soffa om de är sjuka och Filippa behöver arbeta. En helt vanlig familj. Fast med några väsentliga skillnader. Inte alla kan kalla Sagerska palatset för “hemma” och hur många barn kan skryta med att pappa är statsminister? Filippa tar en tugga av en chokladkaka och betonar att visst bidrar deras yrken till att de ofta syns i media och att det “ofta är ett stort säkerhetspådrag runt statsministern” men till större delen lever de som vilken familj som helst. Och hon är noga med att barnen ska förstå att man inte behöver synas i TV för att ha ett tidskrävande yrke.
Inte heller råder något överdådigt lyxliv inom Sagerska palatset väggar. Familjen förfogar över en trevlig lägenhet, övriga utrymmen är representationslokaler till statsministerns förfogande. Den enkla villan i Näsby park i Täby räknas fortfarande som “hemma” och familjen är där så ofta de kan.
– Där finns tryggheten, där har barnen sina vänner och jag mina väninnor. Det är ett idylliskt villakvarter där de kan gå ut och spela bandy på gatan. Det är ju inte på samma sätt när man bor inne i city. Det har varit en större omställning för våra tre barn än för oss vuxna men… Hemma är där kudden är och jag försöker se till att umgås så mycket med barnen jag bara kan.
Som landstingsråd har Filippa Reinfeldt ett tufft schema, men hon vill visa att även en trebarnsmamma kan jobba politiskt.
På bilsemester
Hon tar en klunk av sitt te och berättar om förra sommarens stress med valrörelse och semestern som endast blev en vecka lång. I år hoppas Filippa kunna vara ledig lite längre och resa bort med familjen och hälsa på vänner. Men tji fick den som trodde att Reinfeldts tog första klass ner till lyxiga hotellbyar med milsvida sandstränder. Det bästa Filippa vet är att sitta och bläddra i STF:s vandrarhemskatalog och planera olika bilrutter i sommarsverige.
– Både jag och Fredrik är vana vid bilsemestrar sedan ungdomen. Det är så mysigt att bara åka spontant dit man känner för. Det finns många fina ställen som är värda en omväg. Vi gillar vandrarhem där vi kan hyra ett familjerum och dela kök med andra familjer. Människor är så oerhört trevliga och respekterar att vi är där som privatpersoner.
Bland smultronställena finns Skåne, hela Österlenskusten och Ystad men även Billdal på västkusten där Filippa har många minnen från sina barndoms somrar då hon plockade krabbor i hink längs med stranden vid farmoderns stuga. Som näst yngst i en syskonskara av fem vande hon sig vid att familjen inte hade råd med dyra utlandsresor och extravaganser.
Mamma Ulla var småskollärare som blivit hemmamamma med dagbarn och pappa Cay jobbade inom försvaret. Men, förtydligar Filippa, sammanhållningen var stark och den stora familjen gjorde mycket tillsammans, inte minst runt vår och sommartid då båtliv tog vid och alla fick dra sitt strå till stacken.
– Under några år hade vi en räktrålare som byggdes om så att den blev som ett flytande båthus för vår stora familj. Det var ett ständigt arbete med båten, minns Filippa. Nästan varje helg åkte vi ner till hamnen med termos och smörgåsar – sedan putsade och fejade vi hela dagarna. Båten hette Marina, efter min syster som dog ett år gammal.
Skilsmässobarn
Föräldrarna skildes senare när Filippa var i tonåren men sammanhållningen är fortfarande stark, inte minst sedan Filippa själv blev mamma och två av de tre barnen visade sig vara svårt födoämnesallergiska. Mormor Ulla blev ett stort stöd genom alla sjukhusturer och nya matlagningsrutiner. Gluten, mjölkprotein, kyckling, fisk, nötter, stenfrukter och sojaprotein var bara några av de födoämnen som måste undvikas och dessutom, tillägger hon, var sönerna även allergiska mot damm vilket krävde noggrann städning.
– Mamma är en stor del av vårt liv och har avlastat oss mycket. Hon är hos oss flera gånger i veckan och vi talas ofta vid per telefon. Även Fredriks mamma är till stor hjälp och hon och min mamma kommer mycket bra överens. Det händer till och med att de följer med oss på semester vilket ger mig och Fredrik chans att umgås lite på tumanhand.
Om herr och fru Reinfeldt går på bio eller går ut och dansar låter hon vara osagt, “Vi gör nog vad andra par gör, inga märkvärdigheter.”
För att orka med livet med politik och familjeliv ser Filippa även till att få lite tid bara för sig själv. Sommartid ligger hon gärna och njuter i hängmattan, fikar med bästa väninnan i Täby eller springer en runda på asfalt. Hon ler och avslöjar att hon har som mål att genomföra Tjejklassikern, det vill säga åka Vasaloppet, simma Vansbrosimmet, springa Lidingöloppet och cykla Vättern runt innan hon fyllt 45.
– Det jag bävar mest för är simningen. En väninna som självt gjort Tjejklassikern har berättat att vattnet var så kallt att hon simmade med knutna nävar! Jag som annars älskar att bada.
Lata dagar i hängmattan är det bästa Filippa vet. Den 10 augusti överger hon dock hängmattan för sommarprat i radions P1.
– Jag tänker prata om människor jag träffat och om livets nyckfullhet – och så ska jag spela riktigt bra musik!
Vill spela fotboll
Hon berättar att 7-åriga dottern Ebba ärvt sin mammas badglädje och att de tidigare brukade gå till simhallen en gång i veckan. Nu dansar dottern mest jazzfunk, men vill istället börja spela fotboll och bandy som de båda äldre bröderna. “Hon är ingen typisk flick-flicka min dotter”.
Med endast två års åldersskillnad har sönerna fått en väldigt nära relation till varandra vilket nog kan kännas lite ensamt för den som kommer på sladden. Men vem vet, lillasyster kanske själv blir storasyster vad det lider?
– Jag är öppen för fler barn! säger Filippa och drar bak håret från ansiktet. Än har jag inte satt ner foten. Men jag är inte där nu. Jag har bara inte landat i att vi inte ska ha fler barn. Och varför inte? När man ser tillbaka är det ju barnen som är viktigast i livet, inte arbetet.