Personligt
Namn: Sten-Kåre Gunnar Molarin
Ålder: 62 år
Bor: på föräldragården i Ed utanför Härnösand
Familj: hustrun Ingrid, fem vuxna barn
Antal år i yrket: 11
Ur nomineringsbrevet:
“Ingenting stoppar Kåre från att komma till arbetet! Han är otroligt noggrann och flitig och har själv valt att börja arbeta i gryningen för att inte störa besökare och personal.”
Om jag vann 50 000 skulle jag …
… det vågar jag knappt tänka på – men i första hand dela med mig till dem som nominerat mig!

Jenny Eriksson och Karin Wikner är de som har nominerat Kåre.
Redan efter den raden förstår man att Kåre är en pärla, en av många inom det svenska arbetslivet. Fast när man ser hur lojaliteten tar sig uttryck, då förstår man att han också måste få bli en av de fem kandidaterna till priset som Sveriges bästa städare.
Kåre är mannen som ofta tagit sig till arbetet en mil från hemmet gående i 50 cm snödjup. Och när bilen inte startat, då har han ibland tagit traktorn in till stan. Han har nämligen ett arbete som han måste bege sig till långt innan plogbilen har kommit på morgonen.
Han kunde kanske börja lite senare?
– Nej, se det går inte, säger Kåre. Då skulle jag störa personal och besökare för mycket. Man vill ju inte vara i vägen mer än nödvändigt…
Om han hade ett valspråk skulle det vara det kärnfulla: “Det där tar jag hand om”.
– Precis så är det, säger Jenny och Karin som nominerat Kåre. Han är aldrig rädd för besvär och har han inte hunnit med allt han vill under arbetsveckan, då tittar han in på lördag och söndag.
Kåre är en man i mogen ålder, men inte precis lastgammal. Hans liv och arbetsmoral väcker däremot tankar på gamla tider. Hans liv har till stor del handlat om föräldragården i byn Ed, en mil utanför Härnösand. Här växte han upp, här satt han redan som 9-åring på traktorn och gjorde nytta, här har hans och hustrun Ingrids fem barn växt upp. De är idag utflyttade och har egna barn. Kvar bor däremot Kåres 85-åriga mamma, som behöver hjälp med mycket.
Kåre, som är en utpräglad naturmänniska, drev i många år jordbruk med djur, men de dåliga tiderna för bönder gjorde att han för tio år sedan måste ge upp tanken på att försörja sig på jordbruket – och gå till arbetsförmedlingen.
Där skakade man bekymrat på huvudet.
– Jobb, det blir nog svårt, det, sa man. Det enda som finns är städjobb…
– Låter bra, sa Kåre – trots att det kanske inte direkt var drömmen för denne lantbrukare och utpräglade naturmänniska.
Två dagar senare var Kåre igång som städare, först anställd av Riksbyggen och numera direkt av Technicus, som kan beskrivas som ett naturvetenskapligt upplevelsecentrum för besökare i alla åldrar. Ja, de minsta är faktiskt så unga att de ännu inte kan gå.
“Men det är inga problem när man har en städare som Kåre”, skrev Jenny Eriksson i nomineringen. “Mer än en besökare har påpekat att det är så rent att man lugnt kan låta bebisarna krypa på golvet!” – Han är en mycket viktig person för oss och han gör så oändligt mycket mer än det som är hans egentliga arbetsuppgifter, tillägger hon när vi träffas. Egen ved och jordgubbar |
![]() Den ovanliga miljön på upplevelsecentrat Technicus i Härnösand är Kåres arbetsplats. Här är det så rent att föräldrarna glatt låter sina bebisar krypa omkring på golvet. |
Sommartid kommer han ofta till arbetet med blommor, jordgubbar och potatis från gården till kollegerna.
Kåre har för en stund låst in städredskapen i sin prydliga städskrubb och slagit sig ner tillsammans med Jenny och Karin, som arbetar i caféet och receptionen, för en pratstund.
Om man säger att det är en ovan situation för Kåre att sitta ner och ta det lugnt mitt på blanka dan och dessutom låta sig överösas av beröm, då har man inte sagt för mycket.
Han skruvar lätt på sig ibland, men man anar också att han är mycket glad över uppskattningen.
Han är Technicus enda städare och ansvarar helt själv för att hålla rent i de 2 500 kvadratmeter stora lokalerna. Och de utökade arbetsuppgifterna, de har han tagit på sig själv.
Men de där uppgifterna går ju långt utanför arbetet som städare?
– Äh, ja kanske det, säger Kåre. Men jag tänker inte så, jag vill ju att det ska vara fint. Och personalen här, särskilt Jenny och Karin, betyder mycket. Hade det inte varit för dem så hade jag nog inte blivit kvar så länge.
– Ja, jag har ju lite problem med hälsan, tillägger han lätt.
Det visar sig att Kåre har både svår diabetes med känselbortfall i händer och fötter och högt blodtryck.
– Men man vill ju vara igång, säger han allvarligt. Det har jag alltid varit och även om jag helst av allt hade velat fortsätta att arbeta på gården hemma så trivs jag bra som städare.
Vad är det då som gör en riktigt bra städare, en sådan som Kåre uppenbarligen är?
– Att man är noggrann och har ordning på städredskapen, säger han. Och att man alltid ser till att toaletterna är skinande rena. En stor lokal kan vara hur välstädad som helst, men möts man som besökare av en lite smutsig toalett, då hjälper det inte ett dugg.