Personligt:

Namn: Nadia Destici
Ålder: 42 år
Bor: I lägenhet i Bergsjön, förort till Göteborg
Familj: Tre barn på 19, 15 och 14 år.
Antal år i yrket: 10

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

… betala av lånet som jag tog i somras när jag åkte med barnen på vår drömresa till Turkiet.

Ur nomineringsbrevet:

“Nadia fungerar som en kärleksfull kulturtolk i vardagen, som sprider värme, glädje, arbetslust och livslust omkring sig.”

Sveriges bästa städare - kandidat 5: Nadia
För besökarna i Bergsjöns kyrka är Nadia Destici ett välbekant ansikte. Utöver städningen rycker hon in i kaféet, second handbutiken och som vaktmästare och tolk.

Nadia Destici tycks vara överallt hela tiden. Hon tar emot tunga klädsäckar till second handbutiken, lägger i förbifarten upp ett knippe böneljus på bänken i kyrkrummet och passar på att byta några ord med en nybliven mamma.

– Hon behövde hjälp att skaffa blöjor till sitt barn, förklarar Nadia när hon äntligen sjunker ner i soffan i ett av samlingsrummen.
Under de tio år som Nadia Destici arbetat som lokalvårdare i Svenska Kyrkan i Bergsjöns församling har hon inte bara tagit hand om utrymmena, utan även människorna som vistas här. Och det är många.

Bergsjön är den kyrka i Göteborg, näst Domkyrkan, med flest besökare. Utifrån ser den ut som en grå betongkvadrat, uppförd enligt 1970-talets tycke och smak. Innanför dörrarna är det desto mer liv och rörelse. En vanlig vardag söker sig i snitt hundra personer hit. Många människor med rötterna i Afrika, Mellanöstern och före detta Jugoslavien har hittat en fast punkt i kyrkan i Bergsjön.

Fick valla getter
Nadia vet hur det känns att komma till ett nytt land. Att inte kunna läsa och skriva, att inte kunna göra sig förstådd. Själv är hon född i Syrien och uppvuxen i en by i sydöstra Turkiet.
– Där var det inte så viktigt att flickor gick i skolan. I stället fick jag valla getter och vara barnvakt.

När hon som 18-åring kom till Sverige började hon att läsa in grundskolan, därefter gymnasiet. Hon varvade föräldraledighet med studier och arbete på servicehem. Men så dök tillfället upp.
– Den förra lokalvårdaren skulle vara ledig, så jag fick rycka in för henne. Det blev någon vecka här och någon månad där. Sedan, när hon fick annat arbete, blev jag erbjuden tjänsten.

Den visade sig passa utmärkt för Nadia. Inte bara för att hon kan göra sig förstådd på såväl svenska som arabiska, assyriska och turkiska; hon kan också sätta sig in i många av besökarnas traditioner och tänkesätt.
–  Jag har ju själv levt i båda världarna. Med åren har jag blivit alltmer stolt över min egen bakgrund – den har hjälp mig mycket i mötet med andra människor.

Kollegan och diakonen Annika Rapp, som är den som nominerat Nadia till Sveriges bästa städare, håller med:
– Nadia är verkligen en kulturtolk i vardagen. Hon har förmågan att se och förklara, och fungerar ofta som en bro mellan personal och besökare. Ibland, när vi tar emot praktikanter, är de blyga och försiktiga i början. Men Nadia brukar få dem att slappna av och börja trivas.

Populär mötesplats
De senaste åren har församlingen blivit en alltmer populär mötesplats för invånarna i Bergsjön. Ett faktum som glädjer personalen men som samtidigt ställer stora krav på den som ska hålla rent i de många utrymmena.
–  Att städa är förstås min främsta uppgift. Och nog kan det vara tungt att dammsuga de långa stoppade kyrkbänkarna. På vintern blir det förstås extra mycket arbete, när folk går in i kyrkan med smutsiga skor. Och runt advent, när det kommer stearinfläckar på kyrkbänkarna…

Detta är måhända inte de mest lustfyllda stunderna under arbetsdagen. Men Nadia intygar att hon inte kan tänka sig en bättre arbetsplats.
– Visst har jag funderat på att gå vidare. Kanske bli diakon eller socionom. Men samtidigt trivs jag fint här. Jag har förstått att lokalvårdarna känner sig lite utanför på en del ställen. De gör sitt jobb och sitter sedan och fikar ensamma. Men här är man verkligen en i gänget.

Själv brukar Nadia ge ett handtag i second handbutiken, rycka in i kaféet och arbeta som vaktmästare under mässorna varannan söndag.
Dessutom ordnar hon, tillsammans med Annika Rapp, Mat och prat varje måndag. Hon beskriver det som en mötesplats, där man kan träffa folk och äta mat till självkostnadspris. De matgäster som inte har pengar får en gratisportion.
– Man kan inte vara för fyrkantig. Det gör en själv gott, att samtidigt kunna hjälpa andra, säger Nadia.