Charlotte Kalla tar till alla knep för att erövra ett nytt OS-guld. Som att träna och bo hemma hos värsta rivalen, norska Marit Björgen.
– Kanske inte så vanligt, men det gav mig väldigt mycket, ler den svenska skidstjärnan.
Norska landslaget har dominerat stort inom längdskidåkningen – inte minst Marit Björgen. Hon har vunnit inte mindre än tre OS-guld och tolv VM-guld, varav fyra i förra årets VM.
För att kunna konkurrera har Charlotte Kalla lagt om sin träning – och även tagit till ett nytt vapen. Vid två tillfällen har svenskan inte bara tränat med Björgen – utan även bott hemma hos henne. Senast var i höstas, då Charlotte och sambon Anders Svanebo blev inbjudna till norskans hem i Oslo under sex dagar.
– Jag hängde på i Marits träningsschema och fick svar på det jag redan visste, att hon tränar jäkligt hårt och intensivt. Under mitt första besök hade jag svårt att hänga med, men förra gången var det betydligt jämnare mellan oss. Det gav mig mycket inspiration och självförtroende att jag ligger rätt, framhåller Charlotte.
I många idrotter vore det närmast en omöjlighet att två så starka rivaler skulle träna och till och med bo hos varandra.
– Att ibland träna ihop förekommer inom skidåkningen, men det är väldigt ovanligt att bli hembjuden på det här sättet och nästan en hel vecka. Kul att träffas och lära känna varandra vid sidan av också. Vi pratade om att Marit kanske kan komma hem till oss i vår någon gång.
Ny medalj
Men innan dess hägrar en ny OS-medalj för Charlotte. I Vancouver för fyra år sedan vann hon guld på 10 kilometer fristil och tog även silver i sprintstafett.
– Jag känner mig i väldigt bra form och tillfreds med livet. Förra vintern var ganska jobbig, då resultaten inte kom som jag hoppats. Med åren har jag blivit mer medveten om vad jag har för tankar och att försöka fokusera på de positiva. Det gäller inte att slösa en massa energi på de negativa när det går tyngre.
Under ett år ligger hon på cirka 850 timmars träning. Det gäller att ha enorm disciplin för att lyckas.
Hon kör oftast mellan tre och fem timmars träning om dagen. Allra tyngst är det på sommaren med rullskidor, löpning och styrketräning. Då läggs grunden till hela den kommande säsongen.
– Klart att det inte jämt är en höjdare att ge sig ut när det regnar småspik och blåser halvt storm. Tränar jag med någon kommer tävlingssituationen fram och i annat fall kan jag fantisera om att jag har motståndare på intervallerna. Det får mig att ta ut det där allra sista. Dessutom är det inga problem att motivera sig när man tänker på kommande lopp.
Farfar Bengt Kalla var den som först tog ut Charlotte i skidspåret hemma i Tärendö.
Roligare än basket
Charlotte föddes och växte upp i lilla Tärendö, med bara runt 500 invånare – 20-talet mil utanför både Luleå och Kiruna och runt tio till Gällivare.
Många tror säkert att det var givet att hon skulle bli skidåkare, men faktum är att basket är sporten nummer ett i den norrländska byn.
– Farfar tog med mig och min kusin till en träning på längskidor och det har alltid varit lite roligare än basketen. Antagligen för att jag var bättre där och för att jag jämt trivts mer med individuella idrotter. Då är resultaten enbart upp till mig. Sedan får jag även lagkänsla i stafetterna.
Under stora delar av året är hon på resande fot – för träningsläger och tävlingar. Att ha ett förhållande med en man utanför sporten skulle antagligen vara ganska svårt. Därför är det ingen tillfällighet att sambon Anders Svanebo också tävlar på elitnivå i längdskidåkning. Det var han som fick henne att flytta till Sundsvall efter åren i Östersund.
– Givetvis underlättar det mycket att vara tillsammans med någon som har samma stora intresse. Man får ju också en helt annan förståelse för att vara borta så mycket.
Sambon har tagit VM-medalj på rullskidor och jagar även en plats i herrarnas A-landslag på längdskidor.
– Vi tränar mycket i hop, vilket är en stor fördel. Men när jag åker i väg på läger och världscuptävlingar med landslaget är inte Anders med. Visst är det lite jobbigt att vara borta från varandra då, men ingen av oss vet ju någon annat liv än det här. Så vi är vana. Förhoppningsvis kommer han med i truppen snart också.
En annan skillnad dem emellan är att Charlotte idrottar heltid året runt – medan Anders bara gör det under vinterhalvåret. Den övriga delen arbetar han som brandman och tränar på fritiden.
Gillar att renovera
För ett par år sedan köpte de en villa tillsammans – och där finns garanterat mycket att pyssla med.
– Huset är byggt 1963 och var i stort behov av renovering. Så vi har haft fullt upp. Båda tycker att det är kul att göra om. Men det gäller att inte ta ut sig för mycket. Har jag tränat intervaller på morgonen och ska i väg på ett nytt pass på eftermiddagen kanske det inte är så smart att gräva en uppfart på lunchen.
Anders är mest händig – men Charlotte har inte tummen mitt i handen hon heller…
– Nej, jag testar gärna på och tycker om att inreda vårt hem. Det är inte så att jag vågar mig på att tapetsera själv, men måla är inga problem.
Någon gång i framtiden vill 26-åringen bilda familj. Fast det är inte aktuellt med barn ännu.
– Jag hoppas att kunna bli mamma. Men just nu är det full satsning på karriären. Det andra får komma senare, säger Charlotte Kalla.
Efternamnet till trots är hon ett av våra allra hetaste OS-hopp…
Personligt
Namn: Charlotte Kalla.
Ålder: 26 år.
Familj: Sambo Anders Svanebo, mamma Lena, pappa Per-Erik, yngre systrarna Cecilia och Christelle.
Bor: Hus i Sundsvall.
Yrke: Längdskidåkare på heltid.
Största meriter: OS-guld på 10 km fristil 2010, OS-silver i sprintstafett 2010, ett VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons, vann Tour de Ski 2007/08, Jerringpriset 2008, Victoriastipendiet och Årets kvinnliga idrottare 2010.
Aktuell: Stort svenskt medaljhopp under vinter-OS i Sotji som avgörs 7-23 februari.
Hallå där…
Helena Ekholm,
29, före detta skidskyttestjärna som nu ska vara expertkommentator i tv-sändningarna från OS i Sotji.
Du var ju minst sagt framgångsrik – bland annat dubbel världsmästare och vinnare av världscupen. Kommer det inte kännas svårt att stå bredvid den här gången?
– Nog kommer det att pirra lite i tävlingsnerven men jag är så nöjd med att jag lagt elitidrottanden på hyllan. Jag har faktiskt aldrig ångrat beslutet – det var helt rätt. Men intresset för sporten finns ju såklart kvar så det kommer att bli mycket spännande.
Tror du att du kommer att hinna titta på andra idrotter medan du är i Sotji?
– Jag vet faktiskt inte. Skidskyttarna tävlar nästan varje dag så jag tror inte det blir så mycket med det men kanske kan jag se en och annan längdskidtävling. Jag känner ju flera som tävlar där så det vill man ju helst inte missa.
Du har ju inte så stor erfarenhet av att kommentera och du är nybliven mamma – var det ett svårt beslut att hoppa på den här utmaningen.
– Nej, inte alls. Jag har provat på det någon enstaka gång och jag tyckte att det var kul. Och jag kan ju ta med mig min Moa så då blir det inga problem. Det var förutsättningen!
Din man David Ekholm, sportkommentator och före detta skidskytt, har ju tidigare varit bisittare – ska han också arbeta?
– Nej, tack och lov är han pappaledig så Moa får vara med honom!
Till slut: Hur kommer det att gå för Sverige i skidskyttespåren?
– Jag tror faktiskt på två medaljer för våra herrar – en individuell och en i stafetten.