Lisa Lönner Pulkkinen
Ålder: 49 år.
Familj: Maken Tommy, två barn, 11 och 7 år gamla.
Bor: På Resarö, i skärgårdsstaden Vaxholm.
Gör: Driver Fine Home Dining by Lisa hemma i sitt vardagsrum.
För en del av oss är matlagning ett nödvändigt ont. För andra är det livsluften vi andas.
– Jag är uppvuxen med trevliga middagar i stora sällskap, min mamma lagade mycket mat och jag var alltid med. Mat är ett måste för mig. Jag tänker på smaker och dofter hela tiden, säger Lisa Lönner Pulkkinen.
Längtan efter att laga mat på en professionell nivå har länge varit en följeslagare. Med åren har den vuxit.
– Som ung var jag “förnuftig” och valde att plugga på Handelshögskolan och göra karriär inom PR och media. Jag tänkte att laga mat, det kan jag göra sedan, berättar Lisa.
Och precis så har det blivit.
24 gäster kan Lisa ta emot i det rum som tidigare var familjens vardagsrum. Rummet är fullt av historia och fina antikviteter.
Det smakar och kostar
För fyra år sedan förverkligade Lisa sin dröm om att bli krögare och öppna en restaurang där hon själv lagar maten. Och ibland även diskar, städar och serverar – beroende på tillgång på extrapersonal och antalet matgäster.
– Att ha en krog i vardagsrummet två dagar i veckan är en väldigt praktisk lösning som förverkligar min dröm om att ha en egen restaurang, förklarar Lisa.
Husmorstips från förr ligger henne varmt om hjärtat. Liksom närproducerat. Hon odlar även en del själv, som örter, grönsaker och blommor.
– Grunden är nordisk matlagning, med en modern fransk gourmet-touch. Och att förfina gamla beprövade nordiska metoder för att bevara maten så att svinnet blir minimalt: röka, torka, syra, sylta, salta, safta, förklarar Lisa.
Men smakar det, så kostar det som bekant. Lisa räds inte att ta betalt för det hon kan erbjuda, utan säger utan omsvep att hon håller en hög prisnivå för att platserna är få och för att hon anser att maten hon vill laga är värd det.
– Jag kan inte ha öppet alla dagar i veckan med tanke på min familj – vi behöver ha ledig tid i vårt hem. Plus att jag arbetar med unika råvaror. Det är mer tidskrävande att söka närproducerat och ekologiskt och att odla själv, än att köpa billiga importgrönsaker, säger Lisa.
En femrätters meny kostar 795-995 kronor per person, utan dryck. Men då kan man bland annat bli serverad löjrom, egenplockade trattkantareller och hemodlad jordärtskockscrème, dovhjortsadel med svensk anklever, lokala ostar och hemgjord tomatmarmelad, och som avslutning mörk chokladbavaroise med passionsfruktskum.
Lokala, ekologiska råvaror är viktigt för Lisa och hon använder alla de gammeldags metoderna för att ta tillvara på det närodlade.
Söndagar är heliga
Man kan undra hur det är att varje fredags- och lördagskväll välkomna främlingar till sitt hem. Främmande människor som ska äta från det privata porslinet, använda damrummet, prata och skratta till klockan elva på kvällen?
– Att ha sin arbetsplats i sin bostad är en balansgång. Ibland känns det tufft, samtidigt som jag älskar att ha gäster här och få visa upp både miljön och min matlagning för gäster som är intresserade av det jag gör, funderar Lisa.
– Min man och barnen använder vardagsrummet på övervåningen när restaurangen är öppen. Huset är väldigt bra isolerat, plus att vi har väldigt god sömn i vår familj.
Gästerna äter i familjens vardagsrum, nu inrett som matsal, omgivna av antika möbler och arvegods. 24 hungriga personer får plats samtidigt. Fler på sommaren då man även kan sitta utomhus vid vattnet och äta, samt anlägga den lilla gästbryggan med egen eller hyrd båt.
Söndagar är heliga hos familjen Lönner Pulkkinen. Då har de tid att vara tillsammans utan något annat som behöver uppmärksamhet.
– Min man och mina barn har sagt ja till att ha krog i vardagsrummet. De är lite stolta över mig. Det är få kvinnor i den här branschen som är både krögare och kockar, säger Lisa.
Det mesta av proslinet och glasen som mat och dryck serveras i, är sådant som Lisas mormor samlade på sig medan hon levde.
Mormor en inspiration
Hon beskriver sig “okvinnligt stolt” över vad hon åstadkommit. För det var många olyckskorpar som kraxade att hennes krogprojekt aldrig skulle lyfta.
– Skärgårdscharm, god mat och mycket hårt arbete har bidragit, säger Lisa. En stor inspirationskälla är mormor Maja-Lisa, som fick leva tills hon var 95 år.
– Hon var en fantastiskt kreativ kvinna. En cool tant som vågade sticka ut. Hon sydde sina kläder själv och kunde klä sig i en iögonfallande orange klänning och toppa med en stor hatt. Mormor gjorde vad hon ville. På så sätt var hon en fantastisk förebild.
Det mesta av porslinet och glasen som mat och dryck serveras i, är sådant som Lisas mormor samlade på sig medan hon levde och till detta så sydde hon snygga servetter och dukar i olika färger.
Hur är det då med vardagsmaten? Den vi alla längtar efter, men kanske inte alltid orkar laga. Hur blir det med den när man jobbar med mat?
– Vi äter en del ute och en del av den mat jag lagar till gästerna. I övrigt har min man tagit över mycket av matlagningen till vardags. Han är duktig men klagar lite på att han saknar min hemlagade mat. Innan jag öppnade restaurang lagade jag mer mat till familjen, säger Lisa.
Lisas hemlagade ketchup är förstås en delikatess. Men hennes barn föredrar ändå den köpta varianten…
Barnen gillar inte allt som mamma Lisa rör ihop eller lagar, t ex föredrar de köpeketchup framför hennes hemgjorda…
Och till tröst för den som smyger med färdiggjorda köttbullar och annat i en tid när man förväntas laga mat från grunden: Ibland står mamma Scan för maten hemma hos Lisa med familj – precis som hos oss andra.
Glöm inte att följa Hemmets Journal på Facebook!
Värt att veta om Lisas krog:
* Idén till en hemmakrog föddes när Lisa för sju år sedan medverkade i matlagningsprogrammet Halvåtta hos mig, i TV4.
* Restaurangköket är byggt för att klara hygienkraven och har alla funktioner som behövs för att laga mat professionellt. Det ligger intill familjens privata kök.
* För att vidareutveckla sin matlagning har Lisa gått en kökschefsutbildning på Restaurangakademien. Och olika kurser i bl a matkemi och livsmedelshygien. Hon jobbar även extra som kock på en känd krog i Stockholm.
Seved räddade hunden Benji undan avlivning
Elaine Eksvärd: Pappa tog min barndom ifrån mig