Det är mycket skratt och prat om allt mellan himmel och jord mitt bland alla värdefulla trädgårdstips i Jenny Strömstedts och Victoria Skoglunds poddradio Röda vita rosen.
– Vi upptäckte hur bra vi trivdes i varandras sällskap under arbetet med podden, säger Jenny Strömstedt.
Den stämningen har de båda kvinnorna nu omvandlat till bokform. Lagom till början av odlingssäsongen kommer deras gemensamma bok Ett år av liv i trädgården ut i handeln.
– Det är tips om vad man kan göra i trädgården månad för månad. Vi har med ett växtporträtt i varje kapitel liksom en faktadjupdykning i något ämne, berättar Victoria Skoglund.

Skrivit boken Ett år av liv i trädgården
Ett år av liv i trädgården är TV4-journalisten Jennys och trädgårdsmästaren Victorias första bokprojekt tillsammans. Tanken på att skriva en bok föddes som sagt under arbetet med podden.
– Jag beskriver fortfarande mig själv som en nybörjare i trädgården men jag har blivit mer och mer intresserad de senaste åren. Jag och Niklas har ett ställe på Dalarö och där har jag utvecklat mitt odlingsintresse, säger Jenny.
Victoria är däremot mer eller mindre född till trädgårdsmästare. Hon äger den kända handelsträdgården Zetas trädgård i Huddinge söder om Stockholm som hon tog över efter sin pappa, hon har skrivit flera böcker och hon medverkar regelbundet i tv-program om trädgårdsskötsel.
– Vid vårt hus vid sjön utanför Stockholm har jag en täppa där jag odlar för mitt eget nöjes skull, berättar hon.
LÄS ÄVEN: Odla ätbart på balkongen – 7 smarta tips
De båda kvinnorna har känt varandra i snart 20 år. Det började med att Jenny, som då var redaktör för Nyhetsmorgon med Lasse Bengtsson på TV4, ringde Victoria eftersom de ville ha med en kunnig trädgårdsmästare i programmet.
– Jenny mer eller mindre tvingade in mig i tv-rutan, säger Victoria med ett skratt. Jag var mycket motvillig i början.
– Jag är himla bra på att övertala folk att ställa upp, säger Jenny med ett leende.
De två kvinnorna upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt. De hade barn i samma åldrar, hade samma humor och skrattade åt samma saker.
– Mitt intresse för trädgård fanns i bakgrunden. Jag hade varit med och odlat lite på ett torp i Sörmland som tillhörde släkten, berättar Jenny.

När hon sedan blev programledare för Nyhetsmorgon och ofta hade med Victoria i programmet utvecklades deras vänskap.
Podden Röda vita rosen har 60 000 lyssnare i veckan
Mitt under den uppblommade coronapandemin bestämde de båda väninnorna sig för att de ville starta en trädgårdspodd ihop.
– Det var min idé, säger Victoria. Jag tyckte vi kunde göra något mer av våra trevliga samtal och det visade sig vara många som ville lyssna på två övertaggade pollinatörer.
Första avsnittet av podden Röda vita rosen sändes i mars 2021 och hittills har det under odlingssäsongen blivit drygt hundra avsnitt där ett avsnitt läggs ut på nätet varje vecka.
– Podden vänder sig till både nybörjare och mer erfarna odlare. I varje avsnitt lyfter vi ett ämne, till exempel rosor och beskärning. Vi får oerhört många frågor som vi försöker besvara. Ingen fråga är för dum, säger Victoria.
– Vi är jätteglada över att vi har fått en så stor lyssnarskara. Under säsong har vi i snitt 60 000 lyssnare i veckan, berättar Jenny.

När ett bokförlag ville att de två väninnorna skulle skriva en bok i samma stil som podden kunde de inte tacka nej.
– Det är lustfyllt att arbeta med podden. Det är som att gå in i ett tryggt och härligt rum. Den känslan vill vi förmedla i vår bok, säger Jenny.
LÄS ÄVEN: Lyckas med Dr Westerlund – 5 viktiga skötseltips
Som bokens titel antyder gör Jenny och Victoria nedslag i trädgården månad för månad med mängder av tips och porträtt på växter som är högaktuella just då.
Kapitlet om april börjar till exempel med en dikt av Jenny.
– Just för april passade det med en dikt men annars inleds varje kapitel med en liten personlig betraktelse om månaden, säger hon.
Där finns också den återkommande ”Trädgårdsmästarens kalender”. I april handlar det om tips som att väcka dahliorna, klippa perennerna, beskära lavendeln och rensa i jordgubbslandet. Växtporträttet för månaden tillägnas stjärnnarcissen ’Polar Ice’ och läsarna får lära sig mer om bokashi och olika komposteringsmetoder.
– Vi har skrivit boken tillsammans men jag har fokuserat mer på växtporträtten och faktadelen medan Jenny skrivit de mer filosofiska texterna och intresserat sig mer för de olika blommornas historik, säger Victoria.
Läsarna bjuds också på receptet till Victorias goda rotsellerisoppa, Jennys favoritäppelkaka med mandel och dinkelmjöl och hur man tar till vara vårens späda nässlor för att koka soppa eller göra pesto.
– Fokus är på trädgården och trädgårdsskötsel men boken speglar även poddens innehåll, säger Victoria.

Meditativt att pyssla i trädgården
Det som Jenny lär sig genom samarbetet med trädgårdsproffset Victoria omsätter hon i praktiken i trädgården på Dalarö som hon och hennes man Niklas Strömstedt tagit över efter hans föräldrar.
– Vi lever de flesta dagarna i veckan ett intensivt storstadsliv och därför tycker jag det är skönt att komma ut till Dalarö på ledigheterna. Det är meditativt att gå runt i trädgården och pyssla med blommorna och de andra växterna.
Årets trädgårdsprojekt på Dalarö är ett nytt växthus.
– Där ska jag odla tomater. Det ska bli jätteroligt.

På frågan vad som är hennes favoritblomma passar Jenny först.
LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips
– Det kan man inte säga. Det är som att välja ett barn. Men jag är väldigt förtjust i tulpaner. Jag har planterat en tulpanrabatt som går i samma färger som en solnedgång i skärgården.
På samma fråga svarar Victoria att det är säsongsbetonat, från snödroppar och kungsängsliljor på våren till de sena höstanemonerna.
– När man jobbar med trädgård älskar man allt som växer men jag tycker extra mycket om magnolians knoppar när de är precis på väg att slå ut på vårarna, säger hon och bjuder på ett extra tips:
– Jag tror att ringblomman kan bli nästa trend i trädgården, precis som dahliorna varit de senaste åren. Det är en lättsådd blomma som finns i många olika varianter. Jag testar att vinterså den i år för att få tidig blomning.