Det är så att 94 procent av havsfåglarna i Nordsjön har plast i magen. Och år 2050 förväntas vi ha mer plast än fisk i havet, enligt FN.
Syskonen ville göra en förändring och startade CleanSea 2019. Nu har de städat fler än 300 vikar och plockat mer än 59 000 kilo skräp – och siffran växer stadigt.
Ungefär hälften av all havsplast som syskonen Julher hittar består av engångsplast som påsar, flaskor och matförpackningar. Även fiskeutrustning är vanligt strandskräp. En hel del ovanliga fynd har också påträffats.
Läs även: Amir gör konst av skräp: “Vi måste hjälpas åt för att skapa en renare jord”
– En gång hittade vi en rymdsond. Vi har också funnit en hel del flaskpost och vid ett tillfälle hittade vi förpackningar med morfin! Ja, man hittar allt möjligt och från länder över hela världen, säger Mikaela.
–De största mängderna plast i våra hav kommer från länder som har en hög befolkning, samtidigt som de inte har tillräcklig infrastruktur för skräphantering. De val de har är att elda upp skräpet, gräva ner det eller slänga det i naturen – som ofta är floder och dessa leder ut till havet, förklarar Lukas.
– Men det finns också ljuspunkter. Till exempel i EU görs det förändringar. Mycket av engångsplasten fasas ut genom nya lagar vilket är väldigt positivt.

Lukas och Mikaela Julher
Ålder: 23 år.
Familj: Föräldrar och lillasyster.
Bor: Örebro.
Gör: Driver CleanSea som städar stränderna på Bohuskusten.
Sociala medier: Hemsida www.cleansea.co, @cleansea på Instagram.
Empati för naturen
Det är inte så konstigt att tvillingarna arbetar med det de gör. När de var små tog deras mamma med dem ut i skogen och på fjällvandringar. Deras pappa delade med sig av sin passion för havet.
Föräldrarna lärde dem också att vara varliga med naturen och dess invånare.
– Vi har fått höra: ”Trampa inte på den där nyckelpigan.” Eller: ”Åh, nej krabban är uppe på land, vi släpper ner den i vattnet.” Att lära sig empati, helt enkelt, säger Mikaela.
Hon har älskat havet så länge hon kan minnas.
Läs även: Skräpplockning är bästa medicinen för Jenny: “Får mig att glömma tid och rum”
– När jag var liten samlade jag på sand och snäckor från olika stränder. Och jag älskar att snorkla. Det är fantastiskt hur mycket liv som finns under ytan, berättar Mikaela och Lukas håller med.
– Vår familj kommer från Örebro men vi har alltid spenderat våra somrar på västkusten. Då har vi också sett de enorma mängder plast som spolas upp och velat göra någonting åt det, säger Lukas.

Startade CleanSea som UF-företag
CleanSea startade som ett UF-företag 2019 under gymnasietiden, då Lukas drev det ihop med klasskompisen Dennis. UF står för Ung Företagsamhet och är ofta en del av undervisningen på gymnasiet.
– Efter UF-året drev jag och Mikaela företaget vidare och gjorde det mer ”på riktigt”, säger Lukas.
Företaget finansieras bland annat av att de säljer armband. För varje sålt armband så tar tvillingarna bort ett kilo plast från havet.
– Att ta bort 0,1 kilo havsplast kan rädda en sjöfågel. 0,5 kilo kan vara tillräckligt för att rädda en säl, säger Lukas.
Läs även: Kaféet som ger övergivna katter en ny chans: ”Fantastiskt att kunna göra detta”
CleanSea har även ett projekt som heter 100 för havet. Under sitt arbete har de lokaliserat de 100 mest förorenade kustområdena i Bohuslän. Företag kan då adoptera dessa så att tvillingarna och deras medarbetare kan städa där kontinuerligt.
– Vi håller också på att skaffa en båt så att vi når fler platser. I Bohuslän finns det nämligen 8 000 öar, säger Mikaela.

Vill göra skillnad för havet
CleanSea dokumenterar allt arbete de gör. Videos och foton läggs ut från städplatser och summan av upplockat skräp uppdateras kontinuerligt på deras hemsida.
Deras idoga arbete har uppmärksammats på olika håll. De har bland annat fått Östersjöfondens Ungdomspris, Naturbonusen, Änglamarkspriset och ett stipendium från XO Foundation. De blev också årets Unga Företagare i Örebro län, 2022.
– Alla resurser vi får in ska göra skillnad för havet. Och skillnad mäter vi i antal kilo plockat plast och städade platser. För det är så vi skapar förändring – genom konkreta resultat. Inte bara prat utan faktiskt action. Det är nog en av anledningarna till att många väljer att samarbeta med oss, resonerar Lukas.
Och samarbetet mellan syskonen fungerar bra.

– Det är väldigt bra att vara tvillingar för man kan ju varandra i grunden och vad den andra personens styrkor och svagheter är, resonerar Mikaela.
De tycker att de är ganska lika varandra till sättet, men de kan också ha väldigt olika åsikter kring saker och ting. Då diskuterar de problemet ur olika perspektiv för att hitta den bästa lösningen.
– Lukas går verkligen in med självklarheten att vi löser alla problem om vi har pannben, även om det i början inte är uppenbart hur. Vi sätter höga mål men av honom har jag lärt mig att man klarar otroligt mycket mer än man tror, säger Mikaela.
Läs även: Paret lämnade ekorrhjulet och byggde minihus: ”Ville få mer tid för barnen”
– Och jag tycker att det bästa med Mikaela är att hon sprider positivitet och energi som skapar engagemang hos andra. Det märker jag när hon pratar med våra kunder. Det blir så mycket roligare att arbeta när vi båda offrar sena kvällar och helger för att göra skillnad för havet.

Tvillingarnas tips för en renare miljö
- Plocka upp skräp som du hittar ute. Om du börjar, är det lätt för andra att hänga på.
- Berätta för vänner hur plast påverkar havet, då är de mer villiga att hjälpa till.
- Ta med en tygpåse till butiken. Välj produkter utan plastförpackningar. Återanvänd det du kan. Och återvinn till slut det du konsumerat.
- Arrangera en städdag med vänner och familj. Gå ut i naturen, eller i staden. Plasten hamnar ofta i vattendrag som leder till havet.
- Ät mindre fisk. 40 procent av plasten vi hittar på Sveriges västkust består av fiskeutrustning som rep, nät, fiskelinor. Djur skadar sig och mister livet på grund av dessa. Våra hav är även till stor del överfiskade, och den biologiska mångfalden och marina livsmiljön förstörs.
Läs även: Kerstin bytte villaliv mot husbil på 10 kvadrat: ”Vad ska man med en massa prylar till?”