Det är bara någon enstaka plusgrad i luften och snön som fallit under det senaste dygnet har precis börjat töa bort.
Längs bryggan vid vattentornet i Landskrona hamn kommer ett par i bara baddräkterna spatserande. Det är Zandra Andersson och Jonny Karlsson som är på väg att ta ett dopp i havet tillsammans.
Ingen av dem har bastat före doppet – här handlar det om riktigt tuffa vinterbadare.
– Jag har aldrig gillat att bada bastu. Dessutom tror jag att upplevelsen blir större om man inte bastat före doppet, säger Zandra och klättrar ner för trappstegen i det fyra-gradiga vattnet.
Läs även: Hanne sänkte sin biologiska ålder: Så blev hon fem år yngre på ett år
Både hon och Jonny har mössa och vantar på sig. De doppar inte huvudet och Zandra aktar sig för att bli blöt om händerna.
– Det är inte bra att doppa huvudet om det är för kallt i vattnet och händerna gör ont om de blir kalla. Vi har alltid mössa på oss om det är under tio grader i luften säger hon.
Jonny har dessutom med sig en termometer och håller hela tiden koll på temperaturen.
– Man ska vara försiktig när man vinterbadar. Helst ska man inte göra det ensam om det skulle hända något. Det har hänt att jag har fått krampkänningar i benen, berättar han.

Jonny Karlsson & Zandra Andersson
Ålder: 45 respektive 42 år.
Familj: Hennes barn Zvante, 14, och Clara, 17.
Bor: I radhus i Landskrona
Gör: Vinterbadar och jobbar som laboratorieassistent respektive verksamhetsledare.
Sociala medier: Instagram @261kallbadarna_landskrona
Fick en kick av att vinterbada
Zandra och Jonny är aldrig längre tid i vattnet än 5–7 minuter. Sedan går de upp, torkar sig och går in till stranden där de har lagt sina ombyten.
De gör sig ingen brådska utan stannar en stund och njuter av stillheten och utsikten mot Öresunds pärla, ön Ven. Dagen när Hemmets Journal är med vid deras vinterdopp lyser solen, men det blåser en kall bris från havet.
– Men vi fryser inte när vi kommer upp ur vattnet. Har vi bara torra badkläder vi kan byta om till kan det hända att vi åker vidare till nästa strand för att ta ett dopp till, säger Zandra.
Zandra började vinterbada för drygt fem år sedan. Hon hade vänner som badade i havet året runt och hon blev nyfiken på att prova själv.
– Jag behövde nya utmaningar i livet vid den tiden så jag hängde med dem en dag ner till Cementa här i Landskrona.
Läs även: 10 vanor som håller dig ung – forskaren tipsar: ”70 är det nya 50”
Det var den åttonde december 2019 och sedan den dagen är hon fast.
– Den första upplevelsen var att det var mycket kallt. Mina kompisar, som var mer vana, sa till mig att ta det lugnt och tänka på andningen. Det gjorde jag och efter en stund kändes det riktigt bra, berättar hon och fortsätter:
– Jag fick en kick av mitt första vinterbad. Det var en häftig upplevelse och jag kände mig avslappnad efteråt. Det stämmer som vinterbadare säger: ”Om man är stressad lämnar man skiten i havet och kommer upp som en avslappnad och harmonisk människa.”

Kallbadar innan match
Det var av just den anledningen som Jonny började med vinterbad ett år före Zandra. Som verksamhetsledare för Cityidrott i Landskrona och teamledare för den lokala stoltheten Landskrona Bois, är han inte bara en lokal profil, han har dessutom ett hektiskt schema och många järn i elden.
Han såg därför vinterbad som ett perfekt sätt att koppla av och samtidigt kyla ner sig själv en smula.
– Det funkade perfekt för mig. Numera försöker jag även ta ett dopp strax före Bois matcher som jag alltid är med på. Det går oftast bra för laget när jag gör det, men det kan vara svårt om det är bortamatcher som ligger långt från sjöar eller hav. En gång fick jag nöja mig med att doppa tårna i Fyrisån i Uppsala. Då slutade matchen oavgjort.

Många gemensamma intressen
Zandra och Jonny kände till varandra sedan tidigare, men de hade såvitt de själva minns aldrig pratat med varandra. Och de hade aldrig träffats i samband med vinterbad.
Men så kom den där kvällen den 12 februari 2022. Restriktionerna på grund av coronapandemin hade lättats några dagar tidigare och man kunde äntligen gå på krogen igen.
Läs även: Vardagsmotion: Viktigare än löprundan och gympasset?
– Jag och en väninna bestämde oss för att gå på en restaurang här i Landskrona. Det var inte mycket folk där och när Jonny kom dit tillsammans med en kompis blev det naturligt att vi började prata med varandra.
Efter en stund flyttade de över till samma bord. Zandra och Jonny upptäckte att de hade många gemensamma intressen och de bestämde att träffas igen.
– Men vi blev inte ett par den kvällen. Han fick jobba lite för det, säger hon med ett leende.

Började vinterbada tillsammans
Varken Zandra eller Jonny minns om de pratade om vinterbad den kvällen. Det blev däremot mycket snack om deras gemensamma intresse för träning. Hon har sprungit flera maraton, bland annat i New York, London och Berlin.
Dagen därpå, som var Alla hjärtans dag, kunde de inte ses, eftersom Zandra planerat annat tillsammans med en väninna, men sedan började de träffas regelbundet.
– Vi träffades som kompisar i början. Vi åkte på konstrundor, gick promenader i skogen och längs havet, vilket vi båda älskar, säger Zandra.
Det dröjde inte länge förrän de upptäckte att de hade en gemensam kärlek till vinterbad och ett par veckor efter att de träffats tog de sitt första dopp tillsammans.
Läs även: Därför mår vi bra av att kramas och klappa djur
I den kyliga luften och de iskalla vågorna uppstod så småningom heta känslor.
– Vi räknar den 24 april som dagen då vi blev ett par. Vi var ute på en skogspromenad i naturreservatet på Kullaberg. När vi stod vid några klippor tog jag chansen och gav Zandra en puss, berättar han.

Vill gifta sig vid havet
Sedan i augusti 2023 bor paret i ett radhus ganska nära centrum i Landskrona tillsammans med hennes båda barn Zvante, 14, och Clara, 17. De kalla doppen är ett viktigt inslag i deras förhållande.
– Lördags- och söndagsmorgnar brukar vi åka ner till antingen vattentornet, kajplatsen vid Cementa eller Borstahusen och bada. Sedan åker vi hem och äter frukost. Det händer att vi tar ett dopp mitt i veckan också, innan vi åker till jobbet, säger hon.
I somras friade han till henne mitt under gratiskonserten med Samir & Viktor i Teaterparken i Landskrona, som han var med och arrangerade, och inför publiken.
Läs även: Paret delar unik födelsedag – skottdagen: ”Sannolikheten är knappt mätbar”
– Klart jag inte kunde säga nej då. Jonny är väldigt spontan och det var en av de egenskaper hos honom som jag föll för, säger hon.
Bröllopet är bestämt till den 25 juli 2026. På dagen två år efter att de förlovade sig. Vigseln ska ske någonstans vid eller i havet.
– Om det inte blir vigsel i vattnet, kan det bli ett nattbad istället. Varje bad är unikt i sig. Man ångrar aldrig att man gjort det, säger hon när hon efter doppet vid vattentornet byter om till torra kläder.