Påsken närmar sig och i de flesta svenska hem pågår förberedelserna för att fira den första långhelgen efter de långa och dryga järnveckorna.
Men hemma hos Anna Stenberg och hennes familj i Vejbystrand i nordvästra Skåne har helgen planterats långt i förväg. Det är nämligen under påsken hon byter om till påskkyckling och besöker barn som ligger inlagda på sjukhus.
– Det var när jag såg hur glada de sjuka barnen blev när de fick besök av en jultomte som jag bestämde mig för att göra något liknande under påsken, berättar hon.
I flera månader har hon samlat in påskägg och godis från olika sponsorer i trakten och på skärtorsdagen åker hon först till sjukhuset i Ängelholm för att dela ut dem till barnen som vårdas där och dagen därpå blir det ett besök på barnavdelningen på Helsingborgs sjukhus.
– Sammanlagt räknar jag med att besöka ett 70-tal barn, säger hon.
Anna Stenberg Haledsson
Ålder: 41 år.
Familj: Maken Erik Haledsson, 39, och döttrarna Maya, 4, och Leah, 7. Familjehemsflickan Melanie, 9.
Bor: I villa i Vejbystrand.
Gör: Undersköterska.
Vill muntra upp sjuka barn
Det är fjärde året som Anna agerar påskkyckling med uppdrag att glädja sjuka barn. Till vardags arbetar hon som narkosundersköterska på operationsavdelningen på Ängelholms sjukhus, men hon har en bakgrund som undersköterska på barnakuten och barnavdelningen i Helsingborg.
– Jag arbetade där i sju år och det var under de åren som jag såg hur glada barnen blev av att de fick besök av en jultomte eller hur de sken upp när sjukhusclownerna kom till avdelningarna.
Innan hon själv fick barn arbetade hon ofta storhelger och hon tyckte synd om barnen som låg inlagda. Det var då hon kläckte idén om att man även kunde göra något för de sjuka barnen under påskhelgen.
– Det är ju inte roligt för någon att ligga inlagd på sjukhus under storhelgerna och framför allt inte för barnen som saknar sin mamma och pappa. Det var då jag kom att tänka på påskäggen jag själv fick som barn.

Ett sätt att ge tillbaka
På eget initiativ och för egna pengar köpte hon påskägg och godis. På nätet hittade hon en kycklingdräkt som passade henne perfekt.
– Första året hade jag bara Svenska Mäklarhuset i Helsingborg, där jag känner ägarna, som sponsor. Påskäggen fick jag av två stormarknader. Men kycklingdräkten köpte jag själv för några hundringar och jag köpte godis för över 1500 kronor.
En ledig dag under påsken 2022 åkte hon in till sitt jobb på Helsingborgs sjukhus, klädd som en fullfjädrad påskkyckling och utrustad med ett stort antal påskägg fyllda med godis.
Det var ett speciellt år eftersom det fortfarande rådde restriktioner på grund av coronapandemin och barnen som låg inlagda fick inte ta emot så många besök av anhöriga.
– Min belöning var att se hur mycket barnen uppskattade mitt besök. För mig var det ett sätt att ge tillbaka av det jag själv har fått.

Är familjehem åt 9-årig flicka
Anna kommer ursprungligen från Sri Lanka. Hon var bara fyra månader när hon adopterades av sina svenska föräldrar och kom till Växjö.
Där växte hon upp tillsammans med två yngre bröder som är adopterade från Sydkorea respektive Rumänien.
– Man kan verkligen säga att vi är en mångkulturell familj, säger hon med ett skratt.
Anledningen till att hon hamnade i nordvästra Skåne och Vejbystrand, där hon bor nu, var att hennes pappa har sina rötter i den trakten.
– Hela släkten på hans sida bor där och de tjatade i tio år om att jag skulle flytta dit, säger Anna med ett leende.
I Växjö jobbade hon som undersköterska natt på intensiven. Men så en dag 2016 dök det upp ett jobb på sjukhuset i Helsingborg som intresserade henne och hon sökte och fick det.

– En kollega sa till mig att jag säkert skulle träffa kärleken där, men det skojade jag bort med att jag aldrig skulle bli förälskad i en arbetskamrat.
Bland de första hon träffade på Helsingborgs sjukhus var hennes blivande man Erik som också arbetade som undersköterska. Två år senare föddes deras äldsta dotter Leah och för fyra år sedan fick de dottern Maya.
– Vi är även familjehem åt en 9-årig flicka som heter Melanie. Jag och Erik, som kommer från Damaskus i Syrien, kände båda att vi ville ställa upp för någon som behövde det och Melanie och våra döttrar trivs jättebra tillsammans, säger Anna.
– Jag har blivit uppfostrad att man ska ta hand om och hjälpa andra om man kan. Det känns bra för mig att kunna göra det.

Påskkyckling på sjukhus
Första året som påskkyckling blev en sådan succé att det upprepades året därpå.
För drygt ett år sedan bytte Anna jobb från barnakuten i Helsingborg till operationsavdelningen på sjukhuset i Ängelholm. Familjen flyttade samtidigt från Helsingborg till en villa ett par hundra meter från stranden i Vejbystrand.
– Förra året var därför första året som jag var påskkyckling på sjukhusen i både Helsingborg och Ängelholm, berättar hon.
Samtidigt uppmärksammades hennes insats för sjuka barn av Efter fem i TV 4 och i lokalpressen och lokalradion. Det ledde till att hon fick fler sponsorer och okända privatpersoner swishade bidrag till henne.
– Jag har bland annat varit i ett par leksaksaffärer och därför innehåller påskäggen i år förutom godis små leksaker, kritor och pyssel.
Numera behöver Anna inte agera påskkyckling på ledig tid utan kan göra det på arbetstid. Åtminstone i Ängelholm där hon fick möjlighet att vara påskkyckling i pauserna mellan operationerna.
Men det är inget lätt arbete.
– När jag på långfredagen förra året besökte Helsingborgs sjukhus och gick runt på barnakuten och barnavdelningen höll jag på från klockan tio på förmiddagen till halv sex på kvällen, berättar hon.
– Det blir väldigt varmt inne i kycklingdräkten och trots att jag bara har linne och shorts på mig måste jag ta flera pauser.
Anna har inget emot att offra sin egen påskledighet för att glädja andra och hon kan även tänka sig att agera påskkyckling på ett äldreboende i närheten av Vejbystrand om det finns intresse för det.