Doktorn: Man måste lära hjärnan att filtrera bort ljudet!

Mikael Karlberg är överläkare vid Öron-näsa-halskliniken, universitetssjukhuset i Lund. Här svarar han på våra frågor om fenomenet tinnitus: Vad är tinnitus?– Det är ett ljud...

Doktorn: Man måste lära hjärnan att filtrera bort ljudet!Mikael Karlberg är överläkare vid Öron-näsa-halskliniken, universitetssjukhuset i Lund. Här svarar han på våra frågor om fenomenet tinnitus:

Vad är tinnitus?
– Det är ett ljud som inte kommer från någon yttre ljudkälla och som bara du själv hör. Ljudet är väldigt individuellt.

Hur låter det?
– Det kan vara allt ifrån ett svagt brusande till en störande rington. Ljudet kan pågå oavbrutet eller komma då och då.

Hur vanligt är det?
– Alla hör vi något ljud om vi sitter i ett ljudisolerat rum, men det är när ljudet aldrig tystnar som det blir besvärligt. 15–20 procent av befolkningen har det vi kallar tinnitus, och av dessa har runt 100 000 stora besvär.

Vad är egentligen ljud?
– Det som händer när vi lyssnar är det här: Ljudvågorna som kommer in i hörselgången får trumhinnan att vibrera. Vibrationerna leds via hörselbenen – hammaren, stigbygeln och städet – in till snäckan i innerörat, där de omvandlas av hårcellerna till elektriska impulser. De här impulserna förs genom hörselnerven upp till hjärnan som tolkar impulserna som ljud. Det är alltid full aktivitet inne i snäckan, men hjärnan har lärt sig sortera bort vanliga ljud som till exempel datorbruset eller suset från element eller lysrör. Det är oviktiga ljud tycker hjärnan, därför når de aldrig fram till medvetandet.

Vad är det som orsakar tinnitus?
– Tinnitus är ingen sjukdom i sig utan symtom från tre områden – örat, själen och ledmuskelsinnet.

– När det gäller örat är orsaken oftast en hörselnedsättning eller sjukdom i hörselorganen, som till exempel Mèniére. Nya studier har visat att det hos personer med nedsatt hörsel uppstår en spontan elektrisk aktivitet i vissa nerver. Och de elektriska signalerna tolkar hjärnan som ljud.

– Jag brukar beskriva det så här: Det finns celler i hjärnan som bara väntar på att ta emot och bearbeta ljud utifrån. När ljuden inte kan komma in på grund av hörselnedsättningen, blir nervcellerna arbetslösa och sitter därinne i hjärnan och tjattrar som vid ett kafferep. Tjattret är tinnitusljudet. När patienten opereras eller får hörapparat kan ljud utifrån nå upp till hjärnan igen och överröstar tinnitusen.

– När det gäller själen har ingen kunnat visa hur plågad man blir av tinnitus, upplevelsen är helt ens egen. Man vet inte ens om det är tinnitus som orsakat depressionen eller tvärtom. Men den här tinnitusen är en av de få som kan behandlas effektivt. Studier i Göteborg har visat goda resultat med antidepressiva läkemedel.

– Och så har vi led- och muskelsinnet. Muskelspänningar i käken och vid örat eller whiplashskador kan sätta fart på de elektriska signalerna i snäckan och ge tinnitus. Tinnitusljudet upplevs av hjärnan som ett främmande ljud som den hela tiden måste jobba med och det är väldigt stressande. Stressen gör att man spänner sig ännu mer och det ökar känsligheten för tinnitus. Med sjukgymnastik eller KBT (kognitiv beteendeterapi) kan man få hjälp att bryta den här onda cirkeln.

Vart ska jag vända mig med min tinnitus?
– Tinnitus kan ofta utredas och behandlas på vårdcentralen. Ibland behövs en remiss till exempelvis öron-näsa-halsklinik, hörselvårdsklinik, psykiatrisk klinik eller tandläkare med särskild kunskap om bettstörningar.

Kan tinnitus botas?
– Nej, det finns inga mediciner eller operationer som kan ta bort oljudet helt. Men tinnitus är inget farligt och all behandling går ut på att man lär sig att inte lyssna på ljudet, att lära hjärnan att filtrera bort det.

Fall: Christina har alltid en vilsen humla i örat

Scroll to Top