Fet, nedstämd och trött – det kan vara hormonbrist!

Gnälliga gubbar med runda magar - ett ålderstecken tror många. Men faktum är att symtomen kan tyda på en bristsjukdom. Tusentals svenska män över 50 lider av testosteronbrist utan att veta om det.

Fet, nedstämd och trött - det kan vara hormonbrist!
Trötthet, bristande sexlust, bristande förmåga till sex och nedstämdhet är vanliga tecken på testosteronbrist.

Ungefär 6-7 procent av alla män över 50 år lider brist på könshormonet testosteron. Det är över 90 000 svenska män. Många vet inte om det.

– Symtomen är ganska allmänna och många tror att det är sådant som kommer med åldern, förklarar överläkare Stefan Arver vid Andrologiskt Centrum på Karolinska Universitetssjukhuset. Det finns alltså en stor grupp män som inte behandlas, men som skulle ha stor nytta av det.

Trötthet, bristande sexlust, bristande förmåga till sex och nedstämdhet är vanliga tecken. Det är emellertid symtom som kan passa in på ganska många olika tillstånd. Mer typiskt är att fettet kring buken ökar vid testosteronbrist, samtidigt som muskelmassan minskar – hur man än tränar får man inte tillbaka musklerna. Samtidigt kan skäggväxten avta och man tappar kroppshåret.

Gör en kontroll!
– För den som känner igen de här symtomen är det viktigt att göra en kontroll, säger Stefan Arver. Om förklaringen är testosteronbrist kan man återställa balansen. Men sådana tester görs inte rutinmässigt, så man behöver kanske väcka tanken hos sin doktor.

Testosteron är ett mycket viktigt hormon. Det styr övergången från pojke till man i puberteten. Hos en vuxen man har det betydelse för bland annat muskelmassa och styrka, könsdriften och den fysiska och mentala energin.

I motsats till kvinnans östrogen upphör inte produktionen av testosteron med åldern. Den fortsätter hela livet. Om allt står rätt till, vill säga.

– Det vanligaste är att testosteronbrist uppstår i samband med andra sjukdomar, säger Stefan Arver. Det kan till exempel röra sig om hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, kronisk njursvikt och reumatiska sjukdomar. Bland män med dessa sjukdomar är så många som 30-40 procent drabbade.

– Det är också vanligt bland alkoholister. Men det finns även till synes helt friska män som drabbas av detta.

Behandlingen är inte särskilt komplicerad. Antingen tillförs testosteron genom en gel som smörjs på varje dag eller via sprutor som man tar fyra gånger per år. Problemet går alltså inte över av sig själv – med något undantag.

– Om testosteronbristen beror på övervikt kan man rätta till problemet genom att träna och gå ner i vikt, säger Stefan Arver. Då kan hormonbalansen normaliseras.

Många fördomar
Ett problem är att många män tycker att det är pinsamt att prata om sin hälsa.

– De drar sig ofta för att söka vård, säger Stefan Arver. Det innebär att många går länge med problemet i onödan. Och det kan faktiskt ha betydelse för hur bra behandlingen blir.

I sitt jobb har Stefan Arver märkt att det finns fördomar kring testosteron. Ord som “testosteronstinn” har fått människor att koppla samman hormonet med aggressivitet och våld. Men Stefan garanterar att ingen blir mer våldsam av att behandlas för testosteronbrist.

– Motsatsen är däremot tänkbar, säger han. Män med hormonbrist är ofta retliga och lättirriterade.

Fet, nedstämd och trött - det kan vara hormonbrist!
Med ett bukmått över 94 cm ökar risken för diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter – och testosteronbrist.

Att undvika övervikt och vara fysiskt aktiv är ett av de bästa sätten att motverka testosteronbrist. Dels kan övervikt i sig orsaka hormonbrist, dels kan man hamna i en ond spiral, där övervikten bidrar till sjukdom, som i sin tur orsakar testosteronbrist, som i sin tur förvärrar sjukdomen…

– Det är också bra att inte dricka för mycket alkohol om man vill förebygga testosteronbrist, säger Stefan Arver.

 

Scroll to Top