Överläkare Marianne Ors är en av landets ledande sömnforskare och verksam vid Neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus. Hon har ansvar för klinikens sömnlaboratorium.
Här svarar hon på våra frågor om sömnproblem:
Hur stora är sömnproblemen i Sverige?
– Ett stort antal undersökningar runt om i västvärlden tyder på att mellan 10 och 15 procent av befolkningen har problem med sömnen. Antalet människor som lider av sömnsvårigheter beror emellertid på vilken åldersgrupp man undersöker: det är betydligt vanligare hos äldre människor och hos kvinnor efter klimakteriet. Tyvärr har antalet personer med sömnbesvär ökat i vårt land, från cirka 10–12 procent i början av 1990-talet till 20–24 procent 2003. Den största ökningen ser vi hos unga personer.
Vad beror det på att så många sover dåligt?
– Det är många faktorer som samverkar till att så många människor sover dåligt. Samhället idag ser annorlunda ut än för en generation sedan, livsstilen har också förändrats. Många upplever en ökad stress för att hinna med både arbete, familj och fritid. Utvecklingen av internet har på kort tid revolutionerat världen, framför allt för ungdomar som ofta har ett rikt socialt liv på nätterna.
Finns det skillnader mellan kvinnors och mäns sovvanor?
– Störd sömn med uppvaknanden under natten är en del av de så kallade klimakteriebesvären. Tyvärr är det ganska många kvinnor som fortsätter att sova dåligt även när övriga klimakteriebesvär klingat av och i den ålderskategorin är det dubbelt så många kvinnor som har problem med sömnen jämfört med män.
Sover äldre sämre än yngre?
– Ja. Precis som att kroppen åldras så förändras även sömnen med åldern. Exempelvis utsöndras hormonet melatonin i mindre mängd. Melatonin kan man enkelt säga är kroppens egen sömnmedicin, som utsöndras när mörkret faller och det är dags att sova. Äldre människor sover ytligare än yngre, vaknar oftare på nätterna och vakenperioderna blir allt längre.
Hur påverkas livskvaliteten när man sover dåligt?
– Att sova dåligt påverkar oss på flera sätt. Vi blir inte bara trötta utan också mera lättirriterade och får sämre omdöme. Dessutom försämras reaktionsförmågan så att vi blir sämre bilister. Förmågan att lära sig och komma ihåg saker kan också påverkas.
Är det farligt att ha dålig sömn?
– Immunsystemet kan försvagas. Till exempel vet man att effekten av vaccinationer inte blir fullt så bra. Mycket grava sömnstörningar, som man kan ha när man snarkar mycket och har långa andningsuppehåll, är förenade med en ökad risk för hjärtkärlsjukdom.
När ska man gå till doktorn?
– Alla människor sover dåligt ibland, det är helt normalt. Ofta hänger det samman med stress eller bekymmer. Sömnproblemen brukar gå över när livet lugnat ner sig igen. Om sömnsvårigheterna kvarstår en längre tid och man känner sig rejält trött och påverkad av den dåliga sömnen ska man gå till doktorn. En annan anledning är om man är överviktig och snarkar mycket.
Vilka behandlingsmöjligheter finns det inom vården?
– Tyvärr är väntetiderna för att bli utredd för sömnproblem ganska långa på de flesta orterna i vårt land. När sömnproblemen väl är undersökta finns det många olika behandlingsmöjligheter beroende på typen av sömnproblem.
– Det vi kallar obstruktiv sömnapnésyndrom, det vill säga när man snarkar och har andningsuppehåll i sömnen, kan behandlas mycket effektivt. Andra sömnsvårigheter, som när man har svårt att somna eller när man vaknar ofta, kan vara lite knepigare att komma till rätta med. Där behövs det många gånger att man förändrar sina gamla vanor kring sänggåendet.
Fall: Att somna var ingen konst – men sedan vaknade jag snart…