Doktor Ann Miedel är överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Här svarar hon på våra frågor om framfall:
Vad är framfall?
– Det uppstår när främre eller bakre slidväggen eller livmodern har sjunkit ned på grund av en svaghet i bäckenbotten. De flesta förknippar problemet med liv-modern, men slidväggsframfall är faktiskt vanligare. Ofta kan man ha en kombi-nation av olika framfall. Hos många kvinnor som fött barn kan man också se en viss svaghet i bäckenbotten utan att de behöver känna av det.
Vilka är symtomen?
– Specifikt för framfall är känslan av att “något buktar ut ur slidan”, vare sig det är framväggen, bakväggen eller livmodern som sjunkit ned. Sjunker främre slidväggen gör också urinblåsan det, vilket kan ge svårigheter att tömma blåsan eller urinträngningar. Många kvinnor med framfall har besvär med urininkontinens, men det är inte säkert att framfallet är orsaken till det. När den bakre slidväggen sjunkit ned kan kvinnan också få besvär med att tömma tarmen.
Hur vanligt är framfall?
– Knappt var tionde kvinna genomgår någon gång i livet en operation mot fram-fall. Men många kvinnor som fött barn har lättare varianter som inte ger några symtom.
Varför drabbas vissa kvinnor?
– Det handlar troligen om en kombination av olika faktorer. Men största enskilda riskfaktorn är att föda barn och risken ökar ju fler barn man föder. Ålder är också en stark riskfaktor och det finns samband med övervikt, vilken typ av bindväv man har och kanske också tungt arbete under långa tider. Enligt vissa studier ökar risken vid förstoppning och kroniskt krystande då man ska tömma tarmen. Men det är viktigt att påpeka att även kvinnor som inte föder barn eller som genomgår kejsarsnitt kan få framfall
Hur påverkas samlivet med en partner?
– Enligt de få studier som är gjorda på området beror samlivet mer på hur rela-tionen ser ut och hur man haft det innan. Hur samlivet fungerar i en relation är komplext och jag tror inte man ska tro att man kan operera sig till ett bättre samliv.
Hur går en framfallsoperation till?
– Kvinnan får oftast en ryggbedövning. Vid slidväggsframfall öppnas slidväggen och blåsa eller tarm frias från slemhinnan och skjuts upp på plats, bindväven sys över och en del överskottsslemhinna tas bort. Om det bara är livmodertappen som sjunkit ned och ger besvär kan det räcka att ta bort delar av livmoderhalsen men om det är livmodern som sjunkit ned måste man ta bort den.
– Alla typerna av operation görs via slidan, så det blir inga ärr på magen. Det finns en liten risk för inkontinensbesvär efteråt och får man det bör man ta upp det med sin gynekolog. Kanske behövs det då en enkel operation mot ansträngningsinkontinens.
– Efter en framfallsoperation är tyvärr risken för återfall relativt stor, så bland kan man behöva göra ytterligare en operation.
– Man kan också använda olika typer av ringar mot livmoderframfall och många äldre kvinnor som inte vill bli opererade nöjer sig med ringbehandling. Det finns även plattor, liknande pessar, som kan fungera vid livmoderframfall.
Går det att förebygga framfall?
– Möjligen lätta varianter, genom att man tränar bäckenbotten. Kanske går det också att förebygga genom att ändra livsstil. Det behövs mer forskning på området, men denna typ av forskning prioriteras inte alltid. Vi har tankar om att göra en studie som följer kvinnor efter det att de fött sitt första barn och analysera vad i förlossningen som kan inverka på besvär och svagheter i bäckenbotten. Det har också visat sig att graviditeten i sig också den påverkar bäckenbotten.