Doktorn: Framtiden ser betydligt ljusare ut för den som insjuknar idag!

Jan Lycke är överläkare vid Neurologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Här svarar har på våra frågor om MS och berättar om de nya...

Doktorn: Framtiden ser betydligt ljusare ut för den som insjuknar idag!Jan Lycke är överläkare vid Neurologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Här svarar har på våra frågor om MS och berättar om de nya läkemedlen som kan ge många lindring:

Vad är MS, multipel skleros?
– MS är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret, som normalt skall skydda oss från infektioner, angriper delar av hjärnans och ryggmärgens vävnad. I vävnaderna bildas flera (multipla) MS-plack.

Dessa består av inflammatoriska celler, skadade nervfibrer och nervfi-berhöljen (som består av myelin) samt minskat antal myelinbildande celler, vilket kan leda till ärrbildningar (skleros).

– Orsaken är okänd, men man tror att ärftliga faktorer och miljöfakto-rer gemensamt kan öka risken för MS. Vissa gener, framför allt några som styr immunförsvaret, är vanligare hos MS sjuka.

En svag ärftlighet finns och sjukdomen är vanligare i Europa och Nordamerika. Några miljöfaktorer som kopplats till MS är tobaksrökning och låga D-vitaminnivåer.

D-vitamin får vi främst genom solexponering. Det kan vara en förklaring till att ökat avstånd från ekvatorn innebär ökad risk för MS.

Det talas om skov, vad innebär det?
– Ett skov är uttryck för en ny sjukdomsaktivitet. Det område i hjär-nan eller ryggmärgen som angrips påverkas eller skadas och detta leder till neurologiska symtom. Det kan vara synnerven som drabbas, vilket leder till nedsatt syn för ett öga.

Vid nästa skov kanske känseln i en arm eller ben påverkas beroende på att andra nervfibrer blivit angripna.

– Vanligtvis ökar symtomen gradvis under något eller några dygn för att inom veckor eller ibland några månader successivt försvinna.

Hur många MS-sjuka finns i Sverige?
– Mellan 13 500 och 15 000 personer.

Är det vanligt att unga får sjukdomen?
– De flesta insjuknar i åldern 20–45 år. MS är efter traumatiska hjärn-skador den vanligaste orsaken till neurologiskt handikapp hos unga vuxna.

Vilka är symtomen?
– De vanligaste symtomen vid MS-debuten är övergående synned-sättningar för ett öga (20 procent), känselstörningar i armar eller ben (40 procent), muskelsvaghet i armar eller ben (30–40 procent), yrsel, dubbelseende eller balansstörning (5–10 procent), svårigheter att kon-trollera urin eller avföring (mindre än 5–10 procent), minnessvårighe-ter eller psykisk påverkan ( mindre än 5–10 procent).

– Under sjukdomsförloppet kommer de flesta att ha skov och på sikt bestående symtom. I de flesta fall övergår sjukdomen från skov till progressivt förlopp. Hälften som insjuknar i skov kommer inom 10–15 år att ha övergått till en sakta försämring utan återhämtning (progressiv MS).

Vanligast är tilltagande förlamning i benen med sämre förmåga att gå samt koordinationsstörning och balanssvårigheter. Men dagens behandling förefaller nu bromsa och fördröja den utvecklingen.


Går det att bota MS?

– Nej, inte ännu, men dagens behandlingar hämmar immunförsvarets angrepp på hjärna och ryggmärg.

Vilken behandling kan man erbjuda?
– Idag finns enbart behandling som ges via injektion eller dropp. Vanligaste läkemedlen heter Betaferon, Rebif, Avonex eller Copaxone. Dessa minskar skov-aktiviteten med 30 procent.

– Sedan 2006 finns dessutom Tsabri, som är ett effektivare läkemedel och hämmar skov-aktiviteten med 70 procent. Detta ges en gång per månad via dropp.

– Alla hittills framtagna läkemedel hämmar immunförsvaret och har enbart effekt på själva skoven.

Det nya läkemedlet, vilka fördelar har det?
– Det läkemedel som Therese testat i en internationell läkemedels-prövning heter Fingolimod. Det minskar skoven med 50 procent.

Den stora fördelen med detta läkemedel är att behandlingen tas i tablettform och inte ger några influensaliknande biverkningar.

– Däremot kan det ge andra biverkningar som nu ska undersökas närmare.

Vilken forskning finns på området?
– Det sker en omfattande forskning med flera nya och effektiva be-handlingar under utveckling. I oktober i år kommer en internationell kongress att hållas i Göteborg, då de senaste framstegen inom forskning och behandling presenteras.

Vad tror du själv om framtiden för MS-sjuka?
– Framtiden ser betydligt ljusare ut för den som insjuknar med MS idag. Sannolikt kommer de allt effektivare behandlingarna att förändra sjukdomsförloppet radikalt och ge en ökad möjlighet till ett normalt liv.

 

Fall: Ett piller om dagen verkar hålla min sjukdom i schack! 

 

Scroll to Top