Dag Nyholm är docent och läkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av dem som har hand om behandlingen av Anita Bergström.
Vad är Parkinsons sjukdom?
– Det är en neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan och på vissa sätt tankeförmågan. Orsaken är brist på dopamin, en signalsubstans som hjärnan behöver för att skicka signaler mellan hjärncellerna och som är nödvändig för att vi ska kunna kontrollera våra rörelser.
– Sjukdomen kommer oftast smygande och en mycket stor del av de dopaminproducerande cellerna har ofta hunnit förstöras redan innan de första symtomen visar sig. Parkinson är en sjukdom som fortskrider hela livet och med tiden blir symtomen allt mer uttalade.
Vad beror den här dopaminbristen på?
– De celler i hjärnan som producerar dopamin börjar av någon anledning dö. Vi vet inte helt säkert varför cellerna förstörs, men vi tror att det beror på en kombination av arv, miljö och åldrande.
Hur vanligt är det?
– Runt 20 000 svenskar är drabbade. Vanligtvis insjuknar man mellan 55 och 60 år och sjukdomen ökar med stigande ålder. Ett fåtal under 30 år drabbas. Tre av fem med Parkinson är män.
Vilka är symtomen?
– Ett av fyra klassiska symtom är skakningar. Man börjar ofta darra i ena handen vid vila. Senare sprider sig darrningarna till benet på samma sida och vidare till andra sidan av kroppen. Det är inte ovanligt att huvudet också skakar.
– Andra typiska symtom är muskelstelhet liksom att rörelseförmågan försämras. Alla rörelser går långsammare, man har svårt att komma igång och finmotoriken påverkas. Det blir svårt att knäppa knappar eller knyta skor. Det går också långsamt att skriva och skriften minskar i storlek.
– Det fjärde huvudsymtomet är balanssvårigheter. Man får problem med hållningen, att hålla balansen i rörelse och gången blir hasande med korta steg.
– Vanliga symptom också är sömnsvårigheter, minnesstörningar och problem med att svälja. Eftersom musklerna i hela kroppen påverkas får många svårigheter att tala tydligt och kan förlorar förmågan att med kroppsspråket visa vad man vill.
Vad menas med on/off?
– Behandlingen med läkemedel går ut på att ersätta bristen på dopamin eller hejda nedbrytningen av dopamin. Till, framför allt, äldre patienter ges levodopa, L-dopa, ett ämne som omvandlas till dopamin i hjärnan. Yngre patienter får som första alternativ dopaminagonist, som härmar dopaminets verkan i hjärnan. L-dopa kan också kombineras med andra läkemedel som gör att nedbrytningen av L-dopa eller dopamin går långsammare.
– Men med tiden fungerar läkemedlen sämre och det gör att patienten kan få häftiga svängningar i effekten av medicinen så att man plötsligt växlar mellan full rörlighet och stelnande. Det kallas on/off-fenomen. Den så kallade överrörligheten – ofrivilliga, oregelbundna rörelser – är inte ett parkinsonsymton utan är en vanlig biverkan av medicinen. För mycket läkemedel ger överrörlighet och om dosen är för låg kommer de typiska symtomen som hör till Parkinsons sjukdom.
– Svårigheten är att hitta en balans mellan effekter och bieffekter. Skulle man överdosera så skulle visserligen parkinsonsymtomen behandlas effektivt, men biverkningarna skulle bli outhärdliga för patienterna.
Hur behandlas on/off?
– On/off-fenomenet kan motverkas med bland annat DBS-operation – deep brain stimulation, djup hjärnstimulering – där man opererar in elektroder i hjärnan. Elektroderna avger en kontinuerlig ström och behandlar symtomen mycket effektiv. Ofta behöver man lägga till L-dopatabletter.
– Många patienter med långt framskriden Parkinson kan få stor hjälp med läkemedel i pumpform, till exempel Duodopa. De aktiva substanserna fördelas i en trögflytande gel och pumpas via en slang genom bukväggen direkt in i tunntarmen där de tas upp av blodet och förs till hjärnan.
– Pumpmetoden innebär att det blir en jämn nivå av levodopa i hjärnan. En ettårig, ny patientstudie i Sverige och i Norge visar att patienten får en förbättrad livskvalitet och betydligt färre on/off-episoder med Duodopa än vid vanlig tablettbehandling. I de flesta fall används pumpen enbart under dagtid.
Kan Duodopa sättas in som förstahandsbehandling?
– Duodopa är godkänd för behandling av långt framskriden Parkinsons sjukdom där annan medicinering inte gett tillfredsställande resultat. Man måste alltså vara ganska svårt sjuk. Det är vanligt att patienterna har 3-5 olika parkinsonmediciner samtidigt innan de provar Duodopa. Någon åldersgräns finns i princip inte. Men varje dagsdos kostar 1000 kronor, så vissa landsting är tveksamma till att bekosta pumpbehandling trots att det kan göra livet så mycket lättare för svårt sjuka parkinsonpatienter. Idag finns runt 120 pumpar i bruk i Sverige.
Vilka andra behandlingsmetoder finns?
– Det finns också en annan pump med läkemedlet apomorfin (Apo-go) som är en dopaminagonist – dopaminhärmare. Pumpen tillför medicinen i underhudsfettet. Det här är också mycket effektivt, men man måste nästan alltid lägga till levodopatabletter för full effekt. Apo-go Pen är en injektionspenna som är fylld med apomorfin och som man ta till om man får plötsliga perioder av stelhet.
Vad kommer härnäst?
– Nästa förväntade parkinsonläkemedel är en så k adenosinantagonist, som påverkar dopaminreceptorerna och minskar stelheten i musklerna. Förhoppningsvis kan läkemedlet minska överrörligheten – en vanlig biverkning av medicineringen.
– Här i Uppsala håller vi på att ta fram “mikrotabletter” av L-dopa för individanpassad tablettbehandling. Annars är avancerad forskning på gång med genterapi och stamcellstransplantation.