Professor Claes Möller, Audiologiskt forskningscentrum och Audiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro, är en internationellt känd audiolog och forskare kring olika hörselproblem. Här svarar han på våra frågor:
Vad är ljudkänslighet?
– Det är när vanliga vardagsljud upplevs så störande att det dagliga livet påverkas. På medicinskt språk kallas det här hyeracusis. En form av ljudkänslighet som är vanlig bland dem som har hörselnedsättning på grund av skador i innerörat, heter på engelska recruitmen. Det innebär att ljudet snabbt och smärtsamt stegras från en styrkenivå till en starkare
Vad händer om jag är ljudkänslig?
– Personer som är ljudkänsliga reagerar på olika sätt. De kan känna obehag, smärta, ångest, nervositet, huvudvärk eller yrsel inför ljud som för andra är helt naturliga. Man kan reagera på trafikljud, porslinsskrammel, när många talar, oväntade ljud på bio eller restaurang eller i trafiken. Det gör att det sociala livet blir begränsat.
Är ljudkänslighet vanligt?
– I en svensk vetenskaplig studie som genomförts på internet angav 8 procent av de tillfrågade att de led av ljudkänslighet. Det innebär att runt 700 000 svenskar är drabbade. En del studier från andra länder visar ungefär samma resultat.
– Ljudkänslighet är mycket vanligt hos den som har tinnitus. Vissa studier har visat att närmare hälften av dem är drabbade.
Är ljudkänslighet något medfött eller vad är orsaken?
– Nej, det är sällan medfött. Ljudkänslighet är inte en sjukdom utan ett symtom och orsaken kan finnas såväl i mellanörat som i innerörat eller i hörselbanorna i hjärnan. Man ska därför alltid göra en hörselutredning för att veta vilken behandling som ska sättas in. En del har fått sin ljudkänslighet efter ett bullertrauma från till exempel en explosion, andra anger att det börjat i samband med starka ljud eller hög musik. En del personer med ljudkänslighet kan ha ett fel i mellanörat, framför allt i den muskel som sitter vid stigbygeln och som skall skydda oss mot starka ljud. Andra får sakta ökande ljudkänslighet utan att man kan finna någon direkt utlösande orsak.
Kan man vara känslig för vissa ljud men helt opåverkad av andra, lika höga ljud?
– Ja, de flesta av oss har nog reagerat på gnissel mot glasrutor eller när man ritade med kritor på den gamla tidens gröna skoltavla.
Hur behandlas ljudkänslighet?
– Den behandling som idag anses ha bäst effekt är kognitiv beteendeterapi (KBT). Denna typ av behandling bedrivs på större audiologiska kliniker och består bland annat av avslappningsövningar, att man exponeras för naturliga vardagsljud och att man lär sig förstå sin ljudöverkänslighet. Om orsaken sitter i mellanörat kan någon gång ett kirurgiskt ingrepp kring hörselbenen hjälpa. Men i de allra flesta fall finns orsaken i innerörat eller i centrala hörselsystemet. Där har vi för närvande små möjligheter att behandla med kirurgi.
– Vid ljudkänslighet i samband med djup depression, ångest och svårigheter att sova kan medicinsk behandling dämpa symtomen. Nya teorier och forskning handlar om serotoninbalansen i hjärnan är en orsak till ljudkänslighet, men där vet vi inte tillräckligt ännu.
Vad sägs om att använda öronproppar för att dämpa oönskade ljud utifrån?
– Mitt råd är att inte undvika normala ljud. Flera studier har visat att det ibland kan förvärra ljudkänsligheten. De ljud vi utsätts för i vardagliga situationer är sällan direkt skadliga för hörseln. Det som däremot har visat sig vara speciellt skadligt är höga, oväntade ljud vid smällar, jakt, rockkonserter och liknande.
Finns det något man kan göra själv för att stå ut med ljud som upplevs som obehagliga?
– Liksom vid all sjukdom gäller det att inte vara offer utan lära sig att ta kommando över sina problem. Genom att prova sig fram går det att hitta vägar till att hantera vardagens olika ljud så att de blir en del av tillvaron och inte begränsar den. Här krävs också att man vågar prata om hur man upplever olika ljud, det går ju inte att “se” att en person har ljudkänslighet.
Vart ska jag vända mig om jag tycker att ljud börjat ge mig obehag?
– Vänd dig till din vårdcentral för att få remiss till landstingets hörselvård. Där görs hörseltest och en grundlig utredning av orsaken till ljudkänsligheten. Du får också en behandlingsplan som är anpassad just till dig.
Fall: Idag väsnades fåglarna härute – då fick jag lov att gå in…